Gå til sidens hovedinnhold

Besøk NM i friidrett men lukk ørene

Dette er en beskjed til alle: Ta dere en tur til NM i friidrett i Tønsberg i dag. Det er siste sjansen. Få med dere Henrik Ingebrigtsen løpe finale på 800 meter. Jeg var der i går og følte eimen fra gamle dager med fulle tribuner og vanvittig god stemning hadde det ikke vært for stevnets speaker....

La meg med en gang si. Arrangørene i Tønsberg med Ståle Jan Frøynes i spissen har gjort en formidabel jobb med dette arrangementet. De har klart å bygge et friidrettsmiljø og stått bak en stadionbygging i Tønsberg som beviser at friidretten fortsatt fenger ungdommen og ikke minst publikum. Jeg følte en intimitet og en idrettsglede det er lenge siden jeg har følt på et friidrettsstevne i Norge. Dette stevnet fortjener fulle tribuner og friske heiarop. Det er bare å ta turen til Greveskogen idrettspark i dag.

Som med de fleste andre enkeltidretter så har friidretten tapt slaget mot lagidrettene. Om det har noe å si med at ungdom i dag er mer late, at de i større grad søker sosialt samvær når de skal drive med idrett, skal være meg usagt. Men friidrett på toppnivå har samtidig blitt bedre hvis vi ser på våre beste utøvere. Derimot har bredden blitt betydelig dårligere. Det har vært stor spredning i feltene i dette norske mesterskapet og færre forsøksheat enn i NMs storhetstid for mange ti-år siden.

Nettopp derfor ble jeg glad på min hjerteidretts vegne når jeg opplevde gårsdagen i Tønsberg. Jeg ble gladlig overrasket over hvor bra stevnet var selv om det var sprik i resultatene. Hadde det ikke vært for speakeren....

Jo Nesse (speakeren)har blitt en slags institusjon som speaker i norsk friidrett. Han har tatt over pinnen etter legendariske Jan Hemsvik. Felles for de begge er at de kjenner hver utøver veldig godt. Riktignok hadde Hemsvik sin klisterhjerne noen hundre flere utøvere å holde orden på, men her stopper også sammenligningen mellom de to. Hemsvik var rolig, nøktern og kom ikke med mer informasjon enn nødvendig. Jo Nesse derimot prøver seg på en stil som han rett og slett ikke fikser. Han prater i tide og utide, elsker å høre sin egen stemme, han har en humor som ikke er morsom, han har en latter som preges av dårlig timing - og han kommer med kommentarer som rett og slett bare blir flaue. I går ødela han mye av opplevelsen min. Hadde det ikke vært for den andre speakeren som i alle fall var saklig og oppsummerende, hadde jeg forlatt stadion i ren frustrasjon.

Riktignok hadde Nesse oppgaven med å kommentere live på stadion OG streamingen av stevnet samtidig, men det fungerte ikke. Norsk friidrett bør enten snakke hardt til fyren eller finne seg noen andre som kan gjøre snakkejobben - i alle fall på store stevner.

Men til dere andre som ikke er så nøye: ta dere turen til Tønsberg i dag!! 100 kroner i inngangspenger er det dere må betale for et toalettbesøk hvis dere skal på en kamp i Tippeligaen. God fornøyelse - og lukk ørene!

Reklame

Har vært utsolgt i 14 år: Nå er superutgaven her