De bildemanipulerer hundene sine. Ren juks!

Maniupulering av hundebilder hos oppdrettere og hundeeiere blir mer og mer utbredt. De fleste har vel fått med seg at jeg sjøl har rasen schæferhund. Derav har jeg tilgang på mange bilder fra hele verden av denne rasen. Motivet er todelt: Noen vil selge kvalitetene til sine egne hunder og avlshunder, andre vil vise frem hvor bra oppdrettet deres er. I dag fikk jeg tilsendt et bilde på email av en schæfervalp på noen få måneder. Det var rett og slett kleint å se hva man hadde gjort med denne stakkars hunden som i seg sjøl nok er mer enn bra nok.

Både hundens forbryst og vinkler samt beinas opprinnelige stilling er tuklet med. Jeg gidder ikke si så mye om det, annet enn at dere må gå inn på bildet selv. Her har jeg kommentert via grafikk og piler hva som er gjort med bildet.

Her har jeg prøvd å forklare hva som er gjort med bildet av denne schæfervalpen i et bildemanipuleringsprogram.

Samtidig har jeg tatt for meg deler av en avlshanne som blir mye brukt i Skandinavia. Som voksen hund er dette et av de grelleste eksemplene jeg har sett når det gjelder bildemanipulering. Hvem gidder å bruke en avlshanne som bare har en fremfot? Se sjøl! Hvis det er en trøst, er ikke hunden er ikke alene om å fremstå slik på bilder. Jeg har også tatt en kikk på de 12 første hundene fra verdensutstillingen for schæfere for to år siden. Her kan man se bildene som ligger på en stor database for hunder, www.pedigreedatabase.com. 9 av 12 hunder var tydelig manipulert. Jeg har tatt deler av hunden som jeg nevnte innledningsvis og brukt piler og grafikk for å fortelle.

Her har jeg tatt for meg to deler av en hund for å vise hva som er gjort for at den skal fremstå bedre enn den er.

Hvor ille er det at bilder blir manipulert? For valper og unge hunder fremstår det for meg bare som komisk. At folk gidder å drite seg ut på den måten, sier jeg bare. På avlshunder blir det straks mer alvorlig, enten det er tisper eller hannhunder. For valpekjøpere, er det mange som ser på foreldrene og kjøper valp fordi foreldre ser fine ut på foto. For oppdrettere som skal bruke en hannhund i avl, og som bruker bilde som underlag for å se hundens anatomiske kvaliteter, fremstår dette for meg som ren juks. Og når det er folk som kjøper hunder på bakgrunn av strøkne, men dog manipulerte bilder, er det rett og slett bedrageri.

Etter det jeg erfarer og hører, er bildemanipulajson av hunder i hundeverdenen utbredt blant mange raser der hvor anatomi og utseende er utslagsgivende. Hvorfor? Fordi det handler om penger og prestisje. Får man gjort noe med dette? Nei. Det er fritt frem for alle som har en computer med et bildemanipuleringsprogram. Og har man ikke et øvet øye, er det vanskelig, ja jeg vil si, umulig for de fleste å se.

Har jeg et øvet øye? Ja, det kan man vel påstå. Jeg er fotograf både innen stills og video og har arbeidet med denne delen i media sammen med journalistikken i snart 30 år. Kort fortalt: jeg vet hva jeg snakker om.

Det eneste man ikke kan kritisere noen for, er det mange kaller for fargemanipulasjon. Dette avhenger helt av hvilke lys hunden fotograferes i, av kameraets innstilling på hvitbalanse og til slutt skjermen du ser bildet på. Så her er det fritt frem for all UTEN at man kan tillegge folk for mye kritikk.

Men igjen: Dette beviser noe av det jeg har hevdet hele tiden. Hundeverdenen jukser, både fra offisielt hold og fra utøvere av hundesport.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.