RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Lasse Olsrød Evensen

Dette var kjedelig, Skinstad

 

Åge Skinstad står for et kjedelig laguttak til OL hvor resultatene i NM ikke betydde noe verken for norgesmestre eller de som var totalt ute av form. (Foto: Lasse Evensen)


Hvem blir OL-kongen i langrenn? Martin Johnsrud Sundby eller Petter Northug Jr? Hvem blir OL-dronning? Therese Johaug eller Marit Bjørgen? Og hvorfor ble ikke torsdagens norgesmester,  Simen Østensen, tatt ut på laget?  Vidar Løfshus og Åge Skinstad har gått for det trauste istedenfor det eksperimentelle. Internasjonale resultater betydde mer enn nasjonale. Klokt? Ja, men kjedelig. Å vinne NM - eller drite seg ut i NM, hadde nemlig INGEN betydning for laguttaket.

Her er uttaket:

Menn:

 • Martin Johnsrud Sundby
 • Eldar Rønnning
 • Chris Andre Jespersen
 • Petter Northug Jr
 • Sjur Røthe
 • Finn Hågen Krogh
 • Ola Vigen Hattestad
 • Tord Asle Gjerdalen
 • Eirik Brandsdal
 • Anders Gløersen
 • Pål Golberg
 • Didrik Tønseth

 

Kvinner:

 • Marit Bjørgen
 • Therese Johaug
 • Heidi Weng
 • Ingvild Flugstad Østeberg
 • Maiken Caspersen Falla
 • Astrid Uhrenholdt Jacobsen
 • Kristin Størmer Steira

 

BEST I VERDEN

-Målet er å bli beste langrennsnasjon, sier Vidar Løfshus. Det skulle bare mangle og jeg er ikke i tvil om at dette vil skje. Det motsatte vil være en fiasko hvor det MÅ rulle hoder.

I kvinneklassen har vi Marit og Therese som de aller største favorittene. Jeg tror Therese blir OL-dronningen. Hun har vist en form som er imponerende. Og hun har vist en utvikling som langrennsløper ingen i verden kan matche henne på. Det ligger først og fremst på styrke og hurtighet. Marit? Nja. Usikker. Hun har vært syk, mistet Tour De Ski - og ble hele Mjøsa etter Therese under den innledende 10km i NM. Nå skal gjengen på høydeopphold før OL i italienske Seiser Alm. Vi vet at dette har funket bra for Marit tidligere. Men midt opp i positiviteten: Ikke glem de finske jentene, Justyna Kowalzy og Charlotte Kalla. Kowalzyk vil så gjerne slå de norske jentene. Hun er vel den som ligger best an til å klare det.

 

Simen Østensen ble norsk mester men ble likevel ikke uttatt til OL. Han var ikke blid. (Foto: Lasse Evensen)


NM BETYDDE IKKE NOE

På herresiden har skiforbundet hatt en OL-trio klar hele tiden: Martin Johnsrud Sundby, Petter Northug Jr. og Sjur Røthe. I uttaket har de tatt mer hensyn til prestasjoner internasjonalt enn i NM. Da synes jeg det blir litt uklokt å si det motsatte før dette norske mesterskapet.

Ekstra bittert blir det jo for Simen Østensen og Simen Sveen. Begge ga klart uttrykk for at de var veldig skuffet. Jeg kan forstå det. Tatt i betraktning av Finn Hågen Kroghs supersprekk i dag samt Eldar Rønnings manglende form den siste tiden, kan dette sees på som merkelig. Når det gjelder Rønnings del, har han jo erfaring som kommer godt med i en slik tropp. Men er dette er godt nok kriterie? Chris Jespersens plass var for meg en selvfølge, likeså Pål Golberg som er tilbake etter sykdom. Tord Asle Gjerdalen har vist stigende form helt siden brattbakken i Tour De Ski. Men hvem blir OL-konge?

 

Martin Johnsrud Sundby vant spurten mot Sjur Røthe. Jeg tror han blir OL-kongen. (Foto: Lasse Evensen)


DET BLIR MARTIN

Hva jeg tror? Martin Johnsrud Sundby ser ut til å ha komplett kroppskontroll denne sesongen. Hans trener, Audun Svartdal, er en klok mann. De har jobbet knallhardt med teknikk og hurtighet. I dag avgjorde martin det på slutten. Internasjonal idrett hvor man krever kapasitet avgjøres ofte i spurten. Samtidig kjenner Martin OL-løypene etter nitidig jobbing i simulator på tredemølle. Jeg tror at Martin blir vårt sterkest kort i OL rett og slett fordi han har hatt optimale forberedelser. Nå gjelder det å holde seg sykdoms og skadefri.

Petter? Han beviste i dag at skia var dårlige på torsdag. Han hang greit med teten samtidig som enorme treningsmengder den siste tiden tydeligvis sitter i kroppen. Dagens 30 km var veldig positiv, men husk: Her hadde vi norgeseiliten, de øvrige i verden manglet. Løpet i dag fortalte meg kun at Petter er et godt stykke unna toppformen. Om den kommer? Ja. Jeg er sikker. Martin og Petter vil kjempe om gullmedaljene i OL og KAN komme til å dominere langrennsdistansene. Outsidere?

 

Petter Northug hang bra med i dag og ble nr.3 men er langt unna formen(Foto: Lasse Evensen)


PÅL GOLBERG

For meg er det Pål Golberg. Jeg håper at han får et vellykket høydeopphold og får  vist det enorme talentet han har. Ingenting hadde gledet hjertet mitt mer enn hvis Pål kunne ta steget øverst på pallen i Sotchi. Tro meg. Han kan klare det. I mine øyne er Pål vår neste store internasjonale skistjerne.

 

DEN STØRSTE FORANDRINGEN

Så hva blir den største forandringen i disse olympiske leker? Jo, at NRK har mistet rettighetene til TV2. Det foregår en diskusjon i media om TV2 vil greie det. For en dum diskusjon. TV2 skal jo ikke produsere en eneste gren der borte. Hadde noen virkelig trodd det? De får produksjonene rett i hånda. Det ser ut som om enkelte aviskommenatorer og folk i kommentarfeltene på sosiale medier svirrer i denne misforståelsen. TV2 vil ikke ha noen problemer verken med reportasjer, studiosettinger, intervjuer eller kommentarer. Med de ressursene de legger ned i disse lekene samt den kompetansen de har på huset, får vi strålende produksjoner. Garantert. Og samtidig i en litt friskere drakt enn det NRK har tilbudt norske seere de siste årene.

 

Vanskelige forhold på Lillehammer. Det  snødde... (Foto: Lasse Evensen)