RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Lasse Olsrød Evensen

Drosje kjørte på katt, valgte å hente kunde

 

En katt ligger død i veikanten. Påkjørt av en drosje. Hvilke rutiner bør de som ferdes kommersielt i trafikken ha når de kjører på et fyr? (Foto: Jarle Aabø)

En katt dør langsomt i hendene på en fortvilet dyrevenn. Den hadde blitt påkjørt av drosje fra Oslo Taxi. Sjaføren står der. Tar opp telefonen, ringer sentralen og spør: -Hva skal jeg velge? Katten eller den ventende kunden? Han fikk beskjed om å velge kunden....

Jeg spør: Bør ikke transportselskap eller andre profesjonelle som ferdes i trafikken ha regler for hvordan de skal håndtere påkjørte dyr.? Hva betyr mest? Kommersiell  drift eller liv? Har ikke dyreliv noen verdi?

Mannen som sto der, heter Jarle Aabø. Han skrev fortvilet på sin Facebook-side i dag tidlig:

"På vei til Voksen skole i Ankerveien ser jeg Oslo Taxi A167 meie ned en katt. Å se den langsomt dø var en forferdelig opplevelse. Drosjesjåføren lovte å varsle politiet, men da jeg etter levering på skole kom tilbake til åstedet var drosjen forsvunnet. Så ringer jeg til politiet:

- Nei, dette er ikke en sak for oss.

Så ringer jeg Oslo Taxi.

-Huff, vi skal umiddelbart få tak i sjåføren."


 Men det skjedde ingenting  fra Oslo Taxi. Sjåføren dro rett videre og lot katten bli igjen. Gjorde ingen forsøk på å kjøre katten til veterinær, ingen forsøk på å finne ut identiteten til katten så man kunne finne eierne.

 

Dette var dagen da tøffingen, Jarle Aabø felte en tåre i det han forlot skadestedet. Å se kattens lidelser, se redselen i kattens øyne, å føle sin egen utilstrekkelighet, ble for mye.

 

 Aabø kom tilbake seks timer senere. Katten lå der fortsatt, mens han går bort til det døde dyret, kommer en kvinne. Aabø skriver:


"Status seks timer senere. Til min forbauselse ligger fortsatt katten i veikanten. Ja, jeg ringer Oslo Taxi igjen, og mens jeg gjør det skjer følgende: Kattens eier kommer gående og "knekker" sammen. Hun forteller at hennes tre barn fikk pusen i presang i februar. Så kommer hennes datter. Tårer renner. Katten løftes opp og sammen går mor og den lille jente hjem.

Har veldig lyst å legge ut bilde av drosjesjåføren som meiet katten ned, lovte å rydde opp og stakk av."


 

En mor stryker hånden lett over den døde katten som barna hennes hadde fått i gave i februar. En familie i sorg. (Foto: Jarle Aabø)

Etter det har det haglet med kommentarer på Aabøs profil. Noen mener at dette er en ubetydelig sak, andre gremmes over sjåførens opptreden og Oslo Taxi sin innstilling.


Hva er rett? Hva er galt? Hvor ofte blir ikke katter påkjørt og drept i trafikken. De har, i motsetning til de fleste kjæledyr, rett til å løpe fritt ute i tettbebygde hus. De fleste av oss som ferdes i trafikken har vært nær ved eller har kjørt på en katt. Eller andre dyr. Det er nesten ikke til å unngå. Men hva slags ansvar har vi? Hvordan bør Oslo Taxi og de andre som i kommersiell interesse ferdes på norske veier, opptre når det er dyr med i bildet i en påkjørsel?


Min innnstilling er klar: Har man respekt for liv og lidelser, har man evnen til å vise empati ovenfor dyr, har man evnen til å sørge over dyrs død, ja da har man  en fundamental menneskelig basis som gjenspeiler seg i sin omgang med mennesker. Alt annet blir unormalt.

 

Her skjedde påkjørselen. I Ankerveien i Oslo. (Foto: Jarle Aabø)