RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Lasse Olsrød Evensen

Ekstremt bra av annerledes TV2

Jeg sa i starten av OL at det kun var snakk om seervaner. Jeg har kost meg med TV2s OL-sendinger fra dag to. Når jeg ble vant med TV2s kommentatorer på vintersport har de gjort det de kom for: Å lage sin egen vri på OL-sendingene, være seg sjøl og ikke bli en dårlig kopi av NRK. TV2 har lykkes til de grader og har levert den mest moderne og komplette TV-produksjon av en norsk TV-kanal fra et stort idrettsarrangement noensinne. Sosiale medier gratulerer i dag og gir TV2 toppkarakter. Jeg likeså.

Store deler av de kritiske stemmene har forstummet. Det har vært en myte i Norge at det kun er NRK som kan servere norske TV-seere store mesterskap. De har hatt rettighetene til sommer og vinter OL i alle tider. Ramaskrik og kritikere ropte i kor at dette ville ikke TV2 klare. Jeg så dessverre ikke en eneste NRK-medarbeider som ga TV2 et kvalitetsstempel i forkant av disse lekene, den aller største utfordringen rent produksjonsmessig for TV2. Trodde virkelig ikke NRK at TV2 ville klare det?

GRUNNLAG FOR SUKSESS: TV2 har ikke dårligere kommentatorer enn NRK. De er bare annerledes. TV2 har ikke dårligere teknikk enn NRK, snarere tvert i mot. TV2 har overhodet ikke dårligere reportere, fotografer og journalister enn NRK. De har bare færre. På alle plan er TV2 smartere i sin produksjonsplanlegging, noe de må være fordi fordi de er færre. Disse lekene har vist at TV2 kan levere ekstremt god kvalitet på en ANNEN MÅTE enn NRK. TV2 er og skal være et annerledes alternativ. For svingende, folkens: Vi trenger da ikke en dårlig kopi? NRK er glimrende på sin måte, TV2 likeså. Hvor ligger så forskjellen?

UNDERHOLDENDE: La meg først ta kommentatorene. De er kjappere i stilen, har mer humor og har et annet stemmeleie. Jeg sier IKKE at de er bedre enn NRK, men de er annerledes og legger an til en mer underholdende kommentering. Dette er alltid en vanskelig balansegang og det er fort gjort å plumpe ut i det. Det har riktignok vært litt mye skriking enkelte ganger, men det bærer vi over med nå. Jeg mener at TV2 samtidig klarer de å beholde troverdigheten i det faglige.

SUPERKVARTETTEN: De som kanskje har imponert meg mest når jeg ble vant med dem, er superkvartetten i langrenn: Paasche, Aukland, Hjelmeseth og Samdal. Paasche kjenner vi godt fra sykkel. Han har tatt med seg stilen inn i langrenn. I starten synes jeg det ble vel mye falsett av den godeste Paasche, men når han fikk roet seg etter et par dager, fungerte kommenteringen mellom de fire ekstremt godt. Det ble dynamisk og informerende i tillegg til underholdende på en måte som i alle fall tilfredstilte mine behov. Vurderingene og diskusjonen av eksperttrioen underveis honoreres med klappsalver fra undertegnede. Sammenlignet med meget dyktige Post, Bjørn og Alsgaard på NRK, var dette annerledes, noe som TV2 scorer på.

I skiskyting hadde vil Stoltenberg og Bredeli. Også her høy kunnskap og underholdende kommentering. Litt skuffet var jeg over vår franske spesialist, men jeg tror at språkproblemer satte litt begrensninger for han. Stoltenberg, som kom fra Eurosport for et drøyt år siden, er TV2s nye kommentatorfunn. Ikke bare er han god i research men han har en stemme og timing som overgår de fleste. Noen ganger kunne jeg faktisk ønsket meg mer Stoltenberg når Bredeli ble litt for taletrengt.

La meg også nevne Langli i hockey, Alsaker i alpint, Sundby i hopp og kombinert i tillegg til langrenns og skiksytinggjengen som utgjør TV2s ubestridte stjernelag. Disse folka har vært med på å gi TV2 et hinsides løft på sportsfronten. Jeg skal unngå å si så mye om Dorthe Skapell. Det var synd at hun fikk så mye riktig negativ fokus helt i starten som ødela for alle de andre som leverte fra dag en. Men det tror jeg de fleste folk har forstått i etterkant. Skapell var en feilvurdering av de som ansatte kommentatorer.

I STUDIO OG PÅ ARENAEN: Programlederne inne på stadion har også fungert godt. Davy Wathne har et tusentalls ganger bevist sin kompetanse, intervjuerne i mixed zone var helt greie og gjorde jobben sin uten å overraske. I de forskjellige studioene i Sotsji var Arild Riise meget god med en troverdighet og selvtillit som til tider satte Anne Marte Giske litt i bakgrunnen. Skjelbreid & Co i det andre studioet også strålende selv om den kvinnelige halvdelen enkelte ganger blir litt pompøs. Senkveld-gutta overrasket i en sportssending med å få frem det folkelige hos utøverne. Det var helt tydelig at samtlige utøvere koste seg i Senkveld-guttas selskap. FC Sotsji var for de spesielt interesserte og kunne til tider ble litt, ja skal vi kalle det, nerdete? Jeg må innrømme at dette ikke var min favoritt, men, men?

Men min favoritt har dog blitt Johan Kaggestad. Jeg har kjent Johan siden jeg var 16 år og en lovende friidrettsutøver hvor Johan var gjestetrener noen kalde vinterkvelder på Jevnaker. Nå fremstr han som er orakel med en enorm oversikt og forståelse for mange idrettsgrener. Samtidig har han en formidlingsevne som smitter og engasjerer. Han blir liksom sjuende far i huset i TV2 - og det funker. Dette beviser at man ikke bare skal ha unge, vakre og karriererkåte folk i fremadstormende redaksjoner.

SUMMA SUMARUM:  TV2 har lykkes til de grader. De har vært strålende annerledes. Rent profileringsmessig har det vært ekstremt viktig for TV2 og ikke minst gjennombrudd for plattformer som TV2 Sumo samt TV2 sport. Konklusjon: Man må være dyktig for å få til dette her. Det har TV2 vært. GRATULERER!