RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Lasse Olsrød Evensen

Enestående hundevideo, men dyreplageri florerer...

Denne videoen er bare enestående. Pernille er fem år og leker med 14 schæfer-hunder på jordet hjemme på Løten. De lykkelige hundene eies av Kennel Finika. Dette er hundeglede. Og menneskeglede. Og ikke minst hunder som har underlagt seg et lederskap. Sånn skal mennesker og hund ha det. jeg elsker denne videoen. Men det er ikke alltid at det er slik. Dessverre. Jeg kaller det dyreplageri.

http://www.youtube.com/watch?v=ofCZNgnPtqU

Hunden er for de aller fleste et familiemedlem, men i påsken – som i julen, er det mange barn og hunder som lider. I høytider er familien samlet. Enten på hytter eller i heimen. Alkoholforbruket er stort i mange familier – og da lider barna – og hundene.

Skriking og skråling, bråk og uvante situasjoner er like lite gode opplevelser for hundene som for mennesker. Mens mange er flinke med hundene sine i påsken med ditto turer og skiturer, er det mange hunder som lider.

Konklusjonen. Mange mennesker burde aldri hatt barn – ei heller hunder.

Dyretragedier ser vi som oftest  før ferier. Avlivning av hunder øker betydelig før jul, påske og sommerferien. Jeg kan ikke skjønne at man ikke tenkte på dette før man anskaffet seg hund. Men jeg er like forundret over veterinærenes innstilling: bødlene står som oftest klare med giftsprøyter. Hovedsaken for mange er at det kommer penger inn i kassa.

Jeg har de senere år vært kritisk til mange veterinærers moral. Når hundeiere kommer med friske hunder for at de skal avlives, må det gå an å si nei. Eller rett og slett være så barmhjertig at man tar over eierskapet til hunden og gir den videre til forening for omplassering av dyr. På meg virker det som om veterinærene altfor ofte ikke stiller kritiske spørsmål men avliver hunden og tar de 2-3000 kronene som dette koster. For øvrig varierer kostnadsnivået på behandling av hunder enormt fra veterinær til veterinær. Har du hund er det dyrt å være fattig. Da lever hunden din et farlig liv og må for all del ikke bli syk. Jeg har hørt om grelle eksempler hvor dødssyke hunder har blitt nektet behandling fordi eier ikke har hatt med seg nok penger, bankkort eller kunne betale i forskudd. Resultat: Hunden døde.

Fredrik Steen, en kjent svensk hundeinstruktør med sitt eget TV og radioprogram, tok forleden opp spørsmålet om at innlæring med godbit eller leke, kunne slå feil ut? Hunder som ikke responderte på denne metoden, ble karakterisert som umulige og ble anbefalt avlivet av instruktører. Å ta fysisk i hunden, vise lederskap, er for mange hundeinstruktører en håpløs vei å gå. Da er visstnok avlivning bedre...

Samtidig er Steen sterkt kritisk til de harde metodene som enkelte innen IPO-miljøet bruker. Etter det jeg erfarer, har både han og familien blitt truet på livet fordi han har kommet med denne kritikken. Etter mitt syn har Fredrik Steen helt rett. De knallharde metodene med pigghalsbånd og strøm samt gjentatte slag og spark, har ingenting med hundesport å gjøre. Det er dyreplageri og samtidig ulovlig.

Men jeg stiller meg heller ikke bak de tilfellene hvor pusemetodene ikke fører frem i treningen og hundene  blir avlivet. For meg er dette også dyreplageri.

La meg legge til en ting: veterinærer har ofte liten peiling på hundeadferd. Jeg vet at mange hundeiere spør sin veterinær om råd. Mange har aldri eid hund selv og har kun lest om hundeadferd i studiet. For meg er en forutsetning for å være en god hundepsykolog at man har lang erfaring med egne hunder. Man må være dedikert hundehold skal man ha erfaring med hunder av forskjellige raser – og ikke minst på forskjellige alderstrinn. Ordet hundepsykolog er for øvrig en tittel som for meg er meningsløs.

Personlig er jeg også kritisk til mange jegeres syn på hundehold. Hvis hundene ikke er gode nok i jakt, velger mange å avlive dyra for så å skaffe seg nye hunder. Jegere gjør det enkelt. De skyter dyra sine sjøl.

La meg presisere: jeg mener ikke at alle hunder fortjener å leve. Vi kan ikke ha hunder som angriper mennesker, barn eller andre hunder. Men samtidig vet vi at mange av disse episodene kunne vært unngått hvis hunden hadde en dyktig leder. Da er det rett og slett for jævlig at bikkja skal lide for menneskers dumskap.

Hva er så meningen med denne bloggen? Først og fremst en påminnelse om at hunder trenger lederskap samt at det finnes like mange metoder som det finnes spesialister. I hundemiljøet, som jeg har uttrykt meg sterkt kritisk til tidligere, er det mange avguder. Sjelden eller aldri, har jeg truffet så mange folk med så stor selvtillit, påstått kompetanse med ditto bombastiske utsagn enten de er oppdrettere, instruktører eller hundesports-utøvere.

Husk bare en ting: Hunder har følelser. De lever. De føler angst, glede og sorg på lik linje med oss mennesker. Anskaffer du deg hund, er det din fordømte plikt å sørge for at bikkja har det bra. Kan du ikke det, la vær! Derfor gjør det så godt å se videoen med Pernille og de 14 hundene. Den er enestående!

God hundepåske!!!