RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Lasse Olsrød Evensen

Er schæferhunden så håpløs?

 

Dette er min egen hund, Esko del Giarizzo. En utmerket familiehund, utdannet innen IPO - og en kar som rent sosialt takler de fleste situasjoner. Er han for mye vinklet bak? Skulle han vært rettere. Og er speisalutstilling av schæfere ren galskap?

I mine saker om NKK og systemet rundt bedømming, er det mange som uttaler seg kritisk til Norges største hunderase,  schæferhunden. Men vet de egentlig hva de prater om? Er dette bygd på statistikk eller fakta? Her har jeg kommet over en film om schæferen og hva den står for. Se den og tenk litt på følgende:

http://www.youtube.com/watch?v=036Q1hiYVZ8&feature=youtu.be

Hva skal en schæferhund egentlig brukes til? Mange vil ha en pen og funksjonsdyktig hund, andre en ren familiehund. Og hva med sykdomsbildet? Er det slik at alle schæfere sliter med allergier, HD og AD problematikk, schæferhund-romper og ikke minst at de er farlige hunder som angriper mennesker, dvs er ustabile i gemyttet?

Noen klager på vinklingene bak og sier at det ikke er normalt at en hund går på den måten den gjør, at dette er helsefarlig for hunden og at man ikke vil ha slike schæfere.  Er det verre enn at schæferen, som er såpass vinklet bak, løper slik den gjør kontra raser som er helt rette i bakbensvinklingen? Trykk på bildet for å få det større!

 

Her ser dere utviklingen på verdensvinnerne i brukshundklasse schæfer hann. Har det gått riktig eller feil retning med utstillingsschæferne?

Og hvordan tror dere schæferhunden avles? Er det en markant forskjell på avlen på de som avler iht Norsk Schæferhund Klubs regler eller de som avler på individer uten samme krav? Kan dette ha noe å si på sykdomsbildet? Og hvilke garantikrav kan eksempelvis Norsk Schæferhund Klub gi de som kjøper hunder fra tilsuttede oppdrettere.

Mange mener at bruksdyktigheten til schæfere er utblandet og at de har blitt for mye familiehunder?

Spesial-utstilling av schæfere er helt annerledes enn andre raser. Det er betydelig mer action enn i andre raser. Er dette totalt galskap eller er det mer utfordrende enn i andre raser? Passer det å vise frem brukshunder i dress og slips uten at man forlanger bruksresultater? Her er en reportasje jeg har lagd for TV2 fra årets verdensutstilling i Tyskland.

http://www.youtube.com/watch?v=wm0HpxN13Dg

Hva mener dere? Det hadde vært fint om både tilhengere og motsandere av rasen uttaler seg for dette er en viktig diskusjon.