*Nettavisen* Nyheter.

Får lyst til å gi Petter en skikkelig gutteklem

Hørte på TV2 intervjuet med Northug. Glimrende journalistisk arbeid med direkte spørsmål verbalt gjort med omtanke og medfølelse. Jeg både ser og hører et menneske. Det var egentlig på tide...

Jeg får vondt av Petter. Får lyst til å gi han en klem. En skikkelig medfølende gutteklem. Han er vel den eneste fyllekjøreren i landet som har måttet stille opp på denne måten. Det er prisen man betaler ved å være superstjerne i lille Norge.

Jeg håper bare han forstår hva han har gjort, at han lærer, at den tøffeste vinnerskallen i Norge kan bevilge seg det privilegium å bli mer ydmyk og meneskelig - og at dette faktisk handler om mye mer enn å "komme tilbake". Til syvende og sist er ikke det det viktigste nå, Petter.

Jeg er ikke i en posisjon hvor jeg kan dømme, men jeg kan forstå. Forstå hans reaksjon, panikk, flukten. Plutselig ble Petter Northug et menneske. Dumskapen som alkohol og andre rusmidler fører med seg gir ingen relavante unnskyldninger for noe som helst. Men jeg kan forstå og jeg kan føle. Jeg kan føle sympati eller håpløshet uttrykt i fordømmende ordlag. Joda, jeg er avholdsmann og har nulltoleranse for dumskap utført i fylla. Men samtidg er du, jeg og alle vi andre mennesker - bare enkle mennesker.

Derfor: Det viktige for meg blir derfor ikke om Petter "kommer tilbake" som verdens beste skiløper. Det er irrelevant og har ingen annen verdi enn selvdyrking og kommersiell tilfredstillelse.

Det viktige for meg er jo om han går ut av dette som et bedre og klokere menneske med intern visshet om at det er det som virkelig teller mer enn gull og heder. Medaljer og titler får i så tilfelle både han og vi ta som en ren bonus.

Dessverre vil alle hånlige gni seg i hendene og smile selvsikkert i grådigheten over en annen persons sportslige tragedie HVIS han ikke lykkes med ski på beina i årene som kommer. Sånn fungerer ondskapen hos oss mennesker. Da er det bare Petters indre og godartede styrke som vil gjøre han til en mester uansett hvordan skiene glir.

Jeg sender derfor Petter Northug positive tanker i kveld med ønsker om alt godt. Det hadde jeg IKKE trodd jeg noengang skulle gjøre da jeg sto med snø til livet utenfor ei brakke i et febrilsk forsøk på å få noen ord ut av han under Tour de Ski for noen år siden. Dengang han behandlet pressen som rådyr i dyp snø. Men nå gjør jeg det - sender han positive tanker - i ren medfølelse. Jeg er usikker på om noen av de andre kolleganene mine i dypsnøen gjør det samme...

Du trenger ikke komme tilbake, Petter. Du trenger bare å bli litt sånn som oss andre. Og hvis du kommer til å gå fort på ski, er det bare fint.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag