*Nettavisen* Nyheter.

Feil Schanke: Brækhus bedriver toppidrett

Tom A Schanke tar feil. Cecilia Brækhus bedriver toppidrett, sier Lasse Evensen (Foto: Lasse Evensen)

Hvis ikke kvinnelig boksing er internasjonal toppidrett, er det mange grener som får problemer med betegnelsen. Hva er kriteriet? Antall utøvere, treningsmengder, motstand, nivå? Idrettshistoriker Tom A Schanke får mye oppmerksomhet i media når han uttaler seg, men han har en lei tendens til å vurdere idretter ut i fra tall og historikk. Cecilia Brækhus driver med toppidrett. Om ikke annet en snål type toppidrett. Basta. Nå har Schancke etter min mening forment seg langt ut av historiebøkene. Her synliggjør han manglende kompetanse på området.

Når det gjelder idrettshistorie og fakta, er det INGEN som overgår Schanke i Norge. Når det gjelder idrettsforståelse, er det mange. At han stiller spørsmål om proffboksing som internasjonal toppidrett basert på den siste kampen til Cecilia, mangler dybdeforståelse for boksing som idrett og er i beste fall særdeles korttenkt. Det siste er rart siden vi her snakker om en idrettshistoriker.

Først må man forstå boksingens verden. Her er det ingen automatikk i at man hele tiden møter de beste. Det er ikke dermed sagt at det ikke er internasjonal toppidrett. Alle boksere, enten de forsvarer en tittel, eller de går for en, har svake motstandere på sin vei. Det er over et halvt år siden at Brækhus hadde en kamp. Da er det helt normalt at hun velger en svakere bokser – som får en god neve dollar for å møte den påståtte verdenseneren. Det er to hensyn å ta: Strategisk riktig kamp for Brækhus – og penger:

La meg ta pengespørsmålet først: De av dere som tror at det er Sauerland Event, Cecilias tyske management, som betaler Cecilias lønn, tar dere skammelig feil. Det er VIASAT og sportssjef Stian Kleppo som holder liv i Cecilia. Går ikke kampene hennes på TV, blir det så som så med honorarer. Denne Mia St. John, som i en alder av 45, møtte Cecilia, var en strategisk dårlig motstander. De ville skape blest rundt Cecilia i USA, boksingens Mekka. Og det har de klart. Mission completed!

Franske Anne Sopihe Mathis, som Cecilia møtte i sist kamp, var, og er, en meget god bokser. Hun knocket Holly Holmes til blods i USA – og var en meget farlig utfordrer for Cecilia. Jeg var i Frankrike og besøkte den franske jenta sist høst. Da jeg så henne på trening, var jeg faktisk veldig usikker på om Cecilia Brækhus ville klare å slå henne. Mathis trente to ganger om dagen, hun var ekstrem sulten på triumf, og var stappfull av selvtillit før møtet med Brækhus. I mine øyne vokste Cecilia stort da hun slo Mathis. Det beviste i alle fall for meg at Brækhus er en meget god idrettsutøver. Jeg stiller spørsmålene: Når var Schanke sist på en boksekamp? Når var han på en trening og så med egne øyne hva slags arbeid Cecilia legger ned for å bli så god? Til sammenlikning trener hun over dobbelt så mye og hardt som en toppspiller i Tippeligaen.

Å sammenlikne med antall registrerte proffboksere i verden, blir derfor feil. Selvfølgelig er det mange flere enn 35 kvinner som bokser på verdensbasis selv om de ikke er registrerte. Kampsport generelt er en sterk voksende idrett blant kvinner. Men skal man følge Schankes resonnement her, så er ikke skiskyting for kvinner, skihopping, hurtigløp på skøyter for kvinner, sleggekast, stavsprang, diskos eller for den saks skyld spydkast for kvinner toppidrett heller. Flere trenger jeg ikke nevne, men skal man basere seg på antall registrerte utøvere, kan jeg skrive et helt kapitel om idrettsgrener som faller utenfor betegnelsen toppidrett. Ei heller kan man sammenlikne herre og dameboksing på lik linje som man ikke kan sammenlikne kjønnene i andre idrettsgrener.

På et punkt er Schanke og undertegnede enig: Hun må få kvalifiserte utfordrere i tiden som kommer. Men det er ikke Frk. Brækhus det står på. Cecilia både vil og kan møte de beste bokserne i egen og høyere vektklasser. Hun er sulten på flere belter og flere seire. Blir heller ikke det internasjonal toppidrett for Schanke?

Jeg gjentar: Idrettshistorie har Schanke peiling på, men idrettsforståelse? Njaneivel. Men en ting skal han ha: Han er veldig ivrig. Og så er han HBK supporter! Yes!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.