Gå til sidens hovedinnhold

FIS-sjefen mener Lund Svindal ble behandlet rettferdig

Generalsekretæren i Det Internasjonale Skiforbundet(FIS), Sarah Lewis, mener IKKE at Aksel Lund Svindal hadde færre sjanser til å ta verdenscup-poeng enn Marcel Hirscher denne sesongen. Hun mener at terminlisten var og er rettferdig og at man må regne med avlysninger. Fakta er at fartsløperen Lund Svindal hadde seks færre renn å sanke poeng i kontra teknikeren og hovedkonkurrenten Marcel Hirschel fra Østerrike som vant den totale verdenscupen.

Jeg traff Sarah Lewis i Lenzerheide i Sveits sist helg da jeg var på jobb for TV2. Hun er den mektigste personen i FIS – og oppfører seg også slik. Det merkes fort at hun er vant med å få det som hun vil. Hun er en dyktig men dominant kvinne som uttaler seg bombesikkert om de tema hun blir spurt om. Hun er rett og slett vanskelig å intervjue. Når jeg fortalte henne at jeg ville stille spørsmål om Lund Svindals begrensede muligheter til å sanke poeng, var hun ikke akkurat villig. Men uvillige intervjueobjekter kan gjøres villige. Jeg skjønte fort at jeg måtte spille snill gutt for å få FIS-sjefen i tale. Det fikk jeg. Og snill gutt var jeg. Helt til hun begynte med en form for hersketeknikk som etter min mening er en toppsjef uverdig.

LIKT FOR ALLE: Jeg spurte først om hun synes at terminlista var urettferdig i og med at Aksel fikk fire færre fartsrenn til å sanke poeng enn Marcel Hirscher. Østerrikeren fokuserer som kjent på storslalåm og slalåm. Det synes ikke Sarah Lewis. Hun mente at terminlista ga/gir like muligheter for alle – og at Aksel også kunne kjøre storslalåm og slalåm for å sanke poeng.

URETTFERDIGE AVLYSNINGER: Deretter spurte jeg om hvorfor man ikke så urettferdigheten i at de to avlyste rennene i Lenzerheide, utfor og Super G, ikke ble lagt til en annen dag. Da tok Lewis sin mobiltelefon og slo opp reglene for meg. Der står det at i verdenscup-åpning samt avslutning skal ikke avlyste renn kjøres på en senere tidspunkt. Sånn var reglene – og sånn måtte det bli…

ANSTRENGT: Jeg merket at intervjuet begynte å bli litt anstrengt. Lewis kan skremme hestemøkka av veien med sin dominante måte å være på. Det kuliminerte med spørsmål og påstand om at det er mye større sjanser for at en fartsdisiplin blir avlyst enn storslalåm og slalåm. Realiteten er at det ikke har blitt avlyst verken storslalåm eller slalåm i denne sesongen – og at det de siste årene i praksis har vært slik.

Dette spørsmålet likte ikke Lewis. Hun tro til med det man på godt norsk kaller hersketeknikk. Men etter hvert ble hun svar skyldig. Se intervjuet og hør selv…

http://www.youtube.com/watch?v=n-BDJQGMGEI&feature=youtu.be

AKSEL MÅ PRESTERE BEDRE: Etter det jeg erfarer, er terminlista som er lagt for de nærmeste årene ganske lik den som var denne sesongen. Hvis Aksel Lund Svindal skal vinne verdenscupen sammenlagt, må han prestere mye bedre i hvert eneste renn samt at han må kjøre inn poeng også i tekniske øvelser.

SPESIALISTER: Jeg tror derimot at alpinsporten ikke lenger skaper allroundere slik vi KUNNE se før, men i enda større grad enn tidligere, spesialister. Derfor mener jeg at man må ha en terminliste hvor fartsløperne kontra de som kjører tekniske øvelser, har like forutsetninger for å vinne den totale cupen. Reglene, slik de nå står, vil kunne slå urettferdig ut slik de gjorde i disfavør av Lund Svindal denne sesongen. At det er en regel som regulerer avlysninger i verdenscup-åpning og avslutning, er IKKE ensbetydende med at det er en god regel. Jeg mener at det bør være større rom for skjønn. En ting er det sportslige, en annen ting er det økonomiske. Lund Svindal kan ha tapt millioner på det som skjedde i Lenzerheide.

YDMYK: En mer ydmyk holdning til rettferdighet føler også jeg burde vært på sin plass hos Sarah Lewis som representerer FIS. Samtidig burde hun gripe fatt i de politikken som ble utført fra Østerrike for å sikre at Lund Svindal ikke fikk en sjanse til å kjøre Super G. Maktarroganse passer like dårlig i idrett som ellers i samfunnet.

Reklame

Denne eksklusive motebutikken har salg bare én gang i året