RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Lasse Olsrød Evensen

Første økt i dag, stiv i morgen

Dette kommer til å bli et helvete. Men slik er det med de første treningsøktene. Stivhet, ømme muskler.I morgen blir det to økter. -Idioti, sier mange. -Nei, sier jeg. La meg forklare hvorfor.

Skal du gå ned i vekt ved hjelp av trening, nytter det lite å trene to-tre ganger pr. uke. Det blir som en dråpe i havet og må i så tilfelle sees i sammenheng med flere andre tiltak. Ofte er det ikke nok å trene. Kostholdet må legges totalt om.

Så hvorfor skal jeg enkelte dager trene to økter, en morgen, en kveld. La meg forklare litt av prinsippet jeg trener etter først:

I min alder er det ikke nok med løping eller sykling. En vesentlig del av kroppen uteblir således i treningsarbeidet. siden både løping og sykling i all hovedsak trener beina. Ikke glem overkroppen!

Vekttrening for de som er over 40 er kanskje viktigere enn sykling og løping. Sier en gammel mellomdistanseløper som meg. Men kombinasjonen er det viktigste. Vi over 40 - eller rettere sagt: Vi over 50 blir slappe i hele kroppen. Det skjer noe med fasongen vår. Det skjer noe med huden. Det er alderen. Hvor ofte har du ikke sett at folk som løper seg ihjel i en alder av 50 likevel har hengerumpe?Grunnen er enkel. Løping bygger ikke muskler. Og det er musklene som lager sprett-rumpa. Da må rumpemusklene trenes med vekter. Og vektrening forbrenner også masse fett.

Jeg har altså valgt å kjøre kombinasjonen. Men problemet er at hvis du skal gå ned i vekt, må du trene mye. Å sette i gang en forbrenningsprosess i en fet kropp, tar tid. Visst hjelper det å løpe 20-25 minutter noen få ganger i uka. Men ved løping må du løpe i minimum 45-50 minutter for at du skal få i gang skikkelig forbrenning. Og da er det ikke tempo som er viktig - men tiden du holder på. jeg har et motto: "Å ta det rolig nok"

Altfor mange løper for fort for kort for tidlig i treningsfasen - og sier etterpå at "jeg hater å løpe". I treningslitteraturen snakker man om "Sone1- trening". Selv toppidrettsfolk har mesteparten av sine treningsmengder i "Sone 1". Og det går roligere enn du tror. 

I dag trente jeg kun lett oppvarming på tredemølle samt sykkel i 15 minutter for deretter å kjøre ganske så intensiv vekttrening i 35 minutter. Dette gjorde jeg for å få i gang kroppen. Og folkens: Jeg veide meg. Det var ikke morsomt, men jeg kan si at målet er å gå ned 6-7 kg på fire uker. Det blir hardt. Og målet er å gå ned 16-20 kg på fire måneder. Det blir enda tøffere.

Med to økter noen dager - og 7-10 treningsøkter pr uke skal jeg pinadø klare det. Ja, det blir mange økter, men det er fordi jeg deler opp øktene. Styrketrening om morgen, kondisjon om kvelden to til tre ganger i uka. I morgen gjør jeg følgende:

Morgen - økt nr. 1: Rolig jogg og gå i skogen i 60 minutter med hundene. Puls ikke over 140-150 slag pr. minutt. Bli skikkelig svett men ikke sliten

Kveld - økt nr. 2: Oppvarming på sykkel 10 minutter. Lett tøy. Styrketrening for hele kroppen. 3X10-15 repetisjoner, høy intensitet og korte pauser på 10 øvelser med hovedvekt på overkroppm dvs armer, bryst, rygg og mage. Kjører til syra tar meg på den siste repetisjonen. Dette bygger muskler.

Etter to til tre uker begynner kroppen min å bli skikkelig sliten. Vi har alle et visst overskudd når vi starter treninga. Men når overskuddet blir borte, blir det tøft. I denne perioden av treningen er det mange som gir seg, som ikke orker mer - uten å tenke på at etter de neste tøffe fire ukene uten mye overskudd, begynner treningen å gi effekt. Du blir sterkere, sprekere - og tåler mer. Da kommer overskuddet også tilbake. Men uansett: Lytt på kroppen.

Blir spennende å se hvordan dette går. Følg med meg!