*Nettavisen* Nyheter.

Frustrasjonen råder: Gode råd til Norsk Kennel Klubb

Det er alltid lett å komme med kritikk. Å komme med konstruktive løsninger, er derimot mer vanskelig. Jeg tror at ved ganske enkle grep kan NKKs troverdighet styrkes ut mot medlemsmassen. På min blogg samt rundt omrking på Facebook og sosiale media har det de siste dagene vært tusenvis av meningsinnlegg. Det viser dessverre mye frustrasjon som NKK, dommere og hundefolk generelt MÅ ta alvorlig.

Her er mine forslag:

Utgangspunkt: NKK lever av medlemmene og deres tilstedeværelse på arrangementer. Derfor: ha en mer ydmyk holdning til medlemmenes meninger og holdninger. Vis respekt og lytt. NKK er der for medlemmene, ingen andre.

Hyggelig: Vær hyggelig når folk tar kontakt. Vær serviceinnstilt og blid. NKKs organisasjon bør gå på smilekurs og ta i mot kundene på en positiv og behjelpelig måte. Det skal være hyggelig å ringe til NKK. Smil istedenfor å bjeffe.

Priser: Senk priser på deltakelse i konkurranser og aktiviteter. Stadig flere sliter med stram økonomi. Gjør hundesporten mer tilgjengelig. Ha som mål å kompensere inntektstapet i pris med høyere aktivitet og derav store glede.

Vis respekt: Ta innkomne klager på alvor. Se folks frustrasjoner og behandle klager, eller tips om klager, med utgangspunkt i at noe ulovlig kan ha skjedd fra offisielt hold, ikke bare hos utstillere og deltakere. Det er ikke alle som klager bare fordi de er misfornøyd med et resultat. Vis utstilllere og deltakere I NKKs aktiviteter mer respekt.

Undersøk saker selv: Jobb med preventivt arbeid. Innse at det foregår juks både fra sentralt hold og fra medlemmer. Opprett en egen granskningskommite som kan gripe fatt i saker på tips og EGET initiativ. Driv oppsøkende virksomhet. Det er ikke alle som tør å legge inn offisielle klager med navn samt betale masse penger for det i redsel for sanksjoner.

Dommerutvalg: Vær mer kritiske til dommerne som er og blir NKKs spydspiss og representanter utad i det aktive miljøet. Lag et dommerutvalg som både på utstillinger i raseklubber og på NKKs egne store utstillinger, vurderer dommernes innsats. Jeg sier IKKE at man kan kontrollere alt, men hyppige uanmeldte stikkprøver vil sette mer press på dommerne til å utføre sine oppgaver mer rettferdig. Slike dommerutvalg kan eksempelvis bestå av tre personer med dommerutdannelse. Vi trenger flere slike dommerutvalg, avhengig av rase og aktivitet. Bruk samtidig færre allround-dommere på NKK-utstillinger og flere rasedommere med større innsikt – og gjerne utenlandske dommere uten kontaktflate i Norge. Ved å tenke slik vil troverdigheten rundt bedømning bli mer troverdig, noe som er bedre både for dommere og for deltakende på prøver, konkurranser og utstillinger.

Stort løft: Dommerne er faktisk i en situasjon hvor de må ta et stort løft for å inspirere nye medlemmer, beholde gamle og se til ukjente marker. Dette gjør de vet å opptre mindre arrogante, være tilgjengelige, forklare hvorfor de tar de avgjørelsene de gjør - og ikke minst - snakke med folk enten de vil eller ikke. Dommerne må bli mer bevisste sin posisjon, ikke utsette seg for åpenlyse situasjoner de kan bli kritisert for – og forstå at det å være dommer kan være en ensom tilværelse.

Inkluderende: Vær inkluderende og ikke eksluderende. I både raseklubber, brukshundklubber og fra sentralt hold i NKK, har det vært en lei tendens til å eksludere medlemmer, ikke inkludere og ta vare på. Man har gått på jakt for å ta folk. Løs problemene diplomatisk istedenfor å eksludere. Utestengelse må være siste utvei når alt annet er prøvd. For at medlemstallet, aktivitetene og interessen for hundesport skal øke i den harde konkurransen med andre organisasjoner, eksempelvis Norsk Idrett, må man fra alle hold ta vare på medlemmene og gjøre hundesporten mer hyggelig å delta i.

Samsvar med samfunnet forøvrig: NKKs reglement bør I all hovedsak være i samsvar med de normale lover og regler som eksisterer i samfunnet forøvrig og man bør over en periode tilpasse de reglene som kan virke udemokratiske og som vil stride mot normal rettsoppfatning. Jeg ber spesielt å se på regler og kutymer for habilitet og intigritet som hersker ellers i samfunnet.

Raskere behandlingstid: Få opp behandlingstiden på de oppgavene NKK sentralt skal utføre. Sliter man med sprengt kapasitet, ansett flere folk. Det er økonomi til dette.

Aktiv: Vær mye mer aktiv i offentlige hundediskusjoner. Kjemp for hundens offentlige rettigheter. Ikke la hundeiere bli en pariakaste i dagens samfunn hvor det stadig blir strengere og mer omfattende regler rundt hundehold. Medlemmene trenger en klubb som er med i offentlig politisk arbeid for hundens beste. Stå på barrikadene.

Til medlemmene:

Høyere aktivitet: Still mer i konkurranser og aktiviteter. Vær enda mer aktiv. Delta!!! Vær med å gi ditt bidrag til at miljøet blir hyggelig. Debatten som jeg har reist er positivt ment. Man får ikke bukt med problemer hvis folk blir passive.

Vær ikke redd: Ikke vær redd for å ytre dine meninger. Er du redd for at det kan ha konsekvenser for dine prestasjoner i utstillingsringen eller i andre konkurranseformer med hund, har hundesportens betydning tatt over livet ditt. Du er et et selvstendig menneske som fortjener respekt for det du star for uansett hvor flink hunden din er eller hvor pen han er. Mao: Vis selvrespekt.

Diskuter med dommeren: Ta gjerne en SAKLIG diskusjon med dommeren. Spør hvorfor, still krav, diskuter gjerne bedømmelsen. Husk: Gjør dette ETTER bedømmingen for alle deltakende hunder er ferdig, ikke mens bedømmingen foregår. Ikke bruk ukvemsord som dum, drittsekk, ikke vis sinne og aggresjon. Og film gjerne hendelsen slik at sakligheten og engasjementet ikke blir brukt mot deg i etterkant . Det er lov til å stille krav til dommere samt være saklig kritisk til en avgjørelse. Med dette legger medlemmene press på dommere til å foreta mer korrekte avgjørelser og til å skjerpe egen komeptanse. Vær stolt av hva du selv kan. Det er IKKE bare dommere som kan hund. En dommer er ikke Gud.

Ta over livet: Ikke la hunden og hundeholdet ta over livet ditt. Ikke la det bli altoppslukende. Verden går ikke under om man taper en konkurranse eller en utstilling. Hjertet ditt slår, lungene puster og hjernen fungerer likevel enten du vil eller ikke. Da er det viktig å bruke de hjernecellene man har til å se fremover. Og ha således mer fokus på eget hundehold enn andres. Men det er lov og naturlig i en konkurransesituasjon å vise engasjement samt følelse. Husk bare at det kommer en ny dag med nye muligheter i morgen.

Det viktigste er at vi koser oss med hundene våre. De har følelser og behov akkurat som oss mennesker. Den gleden kan INGEN ta fra oss hverken med bedømmelser eller ukvemsord.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.