Har fyllekjøringen reddet Northugs karriere?

Var fyllekjøringen det som tente Petter Northug? Redder fylla karrieren hans? Er det nå han skal vise verden at han er den beste av de beste? Har skyhøy promille gitt Petter nødvendig inspirasjon? I den siste tiden har det for øvrig haglet med kommentarer rundt Petters avtale med NSF. Jeg sier det rett ut: mange kommentatorer mangler generell kunnskap og forståelse. Coop, NSF og folka rundt Petter gjør bare jobben sin.

Først fyllekjøringen: Petter har de siste to årene vist at han mangler energi og lyst. Han var rett og slett ikke motivert lenger. Etter den fatale fyllekjøringen skjedde det noe. Han fikk gnisten tilbake. Han innordnet seg et knallhardt treningsregime. Han har ikke trent bedre, og sett bedre ut, noensinne.

Det er akkurat som om han vil hevne seg selv. Petter hevner Petter....

Men se bakteppet: Petter Northug har blitt hengt ut for hele Europa, blitt trakassert og spottet, gjort narr av og hånet av alle forståsegpåere. Hva er Petter Northug bygd av? Hva om han blir VM-kongen? Hva om han vasser i gull etter Falun? Jeg sier: se vekk fra det han har gjort, se heller på hva han gjør. Mannen må jo være uhyre sterk.

Konklusjon: han må jo være en meget interessant person for psykologer. Petter Northug fremstår som mer og mer merkelig og mer og mer unik.

Samtidig er jeg forundret over noen av de siste dagers kommentarer. I det ene øyeblikket blir Norges Skiforbund beskrevet som griske og slue, i neste øyeblikk Coop. Jeg leste i dag en kommentar om Coop, Petter Northugs hovedsponsor. De ble hudflettet. De blir beskrevet som en organisasjon som går på tvers av sine egne prinsipper og som ikke har tanke for idretten i Norge. Men kan noen fortelle meg hva en toppsjef i et stort selskap skulle gjøre hvis han ikke tenkte på det beste for det selskapet han er satt til å lede? Coop har en to-sifret millionavtale med Northug som ikke er ulovlig på noen som helst måte. Klart de ønsker å få mest mulig tilbake. Klart at toppsjefens plikt, både i ord og gjerning, er å jobbe for best mulig resultat av en inngått, lovlig avtale. Er det så vanskelig å forstå at de ønsker å få solgt en allerede ferdig Northug-kolleksjon FØR sesongen er slutt og at de vil få mest mulig ut av investerte penger. Coop driver vel ikke veldedighet?

Det samme gjelder for Norges Skiforbund. Hvis de ikke la føringer på Petters opptreden i sesongen, hadde de brutt både nasjonale og internasjonale regler og ikke tatt vare på egne interesser. I NSF som i Coop, sitter det flinke ledere som er satt til å gjøre en jobb på best mulig måte for egen arbeidsgiver. Skal de få kritikk for dette?

Hva med å se ting i perspektiv, folkens?

Nei, dette handler like mye om å koke suppe på en spiker som å komme med sakelige kommentarer; La meg ta et eksempel: Her om dagen leste jeg at landslagstrener Vidar Løfshus sa at han planla sesongen uten Petter Northug på laget. Hva annet skulle mannen si da? Ingen avtale var skrevet, Petter er ikke en del av landslaget, og det er ikke engang sikkert at han klarer å kvalifisere seg. Har ikke en mann som Løfshus rett til å fortelle fakta?

Hva så med Petter i dette her? Han er ikke 20 år lengre. Er det så vanskelig for oss å forstå at han ønsker å tjene penger på slutten av karrieren sin? Selv ikke Petter vet med sikkerhet at resten av karrieren vil bli like suksessfull som den har vært. Det eneste jeg føler meg sikker på er at han ikke blir noen ny Oddvar Brå som holder på til langt over 40.

Det som har skjedd her i saken rundt Petter Northug er helt normal praksis i forretnings og organisasjonsliv. Slik tautrekking skjer daglig, bare med mindre fokus fra media. For ofte mister kritikerne perspektiver uten å ha nødvendig viten samt forståelse for forretningsverdenens prinsipper. Det er nettopp det dette dreier seg om for alle involverte parter: Forretning og penger. Store penger.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.