Her er svaret på norsk langrennsuksess

Det hjelper med mye penger, men det er ikke avgjørende for den norske dominansen i langrenn. Jentene har totaldominans i VM i Falun og gutta er ikke så langt etter. Suksessen kommer av riktig trening over lang tid fordi norske topptrenere har tatt langrenn på alvor. De har rett og slett utviklet langrenn videre mens de andre nasjonene har stått på stedet hvil. Ikke så mange vet at mye av dette skyldes treneren til Martin Johnsrud Sundby, Audun Svartdal.

Toppidrett avgjøres oftest av detaljer. Visst har store smøretrailere og tilgang på utstyr hatt en del å si. Men hvor mange løpere fra andre nasjoner ser dere med dårligere feste eller dårligere glid i Falun? Jeg har ikke sett noen.

Det er faktisk ikke så mange år siden at Norge hadde et dårlig landslag i langrenn. Hvis jeg ikke minnes feil, skrev VG-kommentator Truls Dæhli en gang i 2008 at han ikke trodde at de norske langrennsguttene kunne bli like gode i skøyting som konkurrentene. Så dere Northug og Finn Hågen Krogh i går? Hvorfor?

Audun Svartdal kom inn i Olympiatoppen(OLT) rett i forkant av Dæhlies kommentar. Han var heller ikke imponert av hvordan norske skiløpere trente teknikk. Svartdal fikk ansvar for teknikkprosjektet i OLT og han tok dette mye mer på alvor. Teknikk, og ikke minst forutsetningene for å kunne utføre teknikken, har blitt prioritert i mye større grad de siste årene. En av forutsetningen er styrke.

Mathias Lilleheim, en av OLTs spesialister på styrketrening, har blant annet utført mirakler med mange av langrennsjentene på styrketrening Han bruker treningsmetoder som styrker kroppen mer enn trening i apparater og med frivekter. En løper som Therese Johaug har nytt godt av dette. Jeg husker godt spørsmål fra en TV2-reporter til Therese i Seieser Alm før VM på hjemmebane i 2011 om hvorfor hun var så tynn? Om hun ikke så seg selv i speilet? Om ikke ernæringsfysiologene tok seg bedre av henne? Intervjuet endte i at Therese gikk gråtende vekk. Etter knallhardt press fra trener Egil Kristiansen og ikke minst daværende pressekoordinator, Rolf Nereng, ble aldri intervjuet sendt. I dag er Therese fire-fem kilo tyngre. Det er vel unødvendig å si hva de ekstra kiloene består. For sikkerhets skyld: muskler. Hele jentetroppen har blitt trent av Lilleheim.

Det er derfor ikke store smørebiler, masse penger på konto og et hinsides støtteapparat som gjør at norsk langrenn er dominante. Det er rett og slett mye knallhard og riktig trening over lang tid som gir ekstreme resultater.

Selv om sporten ikke er noen verdensidrett må man i tillegg ha stort talent for å nå toppen i langrenn. Det har blitt en veldig sammensatt idrett som dyrker multi-talentene. Det er mye lettere å nå toppen i fotball en det er nå nå toppen i langrenn, utberedelse på verdensbasis til tross. Atletene, som Bjørgen og Northug, de fysisk komplette menneskene, har for lengst nådd skiløypa. Treningsproduktene uten talent stopper opp før eller siden. Sånn er det ikke i fotball. Her kommer du uhyre langt med treningsiver og stå på vilje. Selv om disse eksemplene også blir færre og færre i denne verdensidretten.

Utlendingene har etter hvert skjønt at Norge har enorm kompetanse. Jeg tror ikke langrenn i fremtiden vil bli dominert på samme måte av norske løpere, men for sportens skyld er det bare bra. Alt bunner ut i tv-rettigheter og verdien av disse. De tyske kombinertgutta og hoppernes suksess er gull verdt siden dette blir vist på tysk tv. Jeg roper derfor hurra når tyskere, italienere, polakker og russere hevder seg. Og skriker i ekstase når norske løpere vinner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.