*Nettavisen* Nyheter.

Hundesport - full av konflikter, juks og korrupsjon

I 25 år har jeg frekventert internasjonale idrettsmiljøer med verdensstjerner. Jeg har sett mye , opplevd mye – og hørt mye. Men jeg har aldri noen gang opplevd så mye baksnakking, konflikter, juks – og til og med korrupsjon som etter at jeg ble aktiv i hundemiljøet. Idrettens dopingsskandaler blir bare småtteri i forhold til hundesport.

Jeg er den lykkelige eier av tyske schæferhunder. For tiden har jeg to stykker hjemme pluss en aldeles herlig liten krabat som heter Casper.

Hunden min Esko er en avlshund og samtidg en kar som har det veldig godt. Han lever som familiehund men er også utstillingshund. Han er utdannet SchH3 , dvs sportshunddelen av det som en politihund kan. (Foto: Lasse Evensen)

Casper er en Biewer Yorkshire Terrier på halvannet år. Han tror han er schæfer han også.

ELSKET UTSTILLING: Min interesse for utstilling ble vakt for snart 10 år siden da jeg fikk min aller første schæferhund. Jeg elsket utstillingsformen med masse action og moro. Å stille schæferhunder er en helt spesiell greie. (Se video) Men: Jeg var ny og naiv. Etter hvert fikk jeg gode hunder, hunder som vant – og en hannhund som avlet. Det var da det begynte. Jeg skal ikke gå mer inn på det, annet enn å karakterisere det hele som pur råttenskap og misunnelse. La meg si det slik: Forelskelsen har gått over....

Er dette bare skylda til de på grasrota, hundeeierne, utstillerne, de aktive, oppdretterne? Svaret er enkelt: Nei!

http://www.youtube.com/watch?v=wm0HpxN13Dg

ARROGANSE: Min konklusjon er klar. Norsk Kennel Klubb(NKK) sammen med sine raseklubber har mye å gripe fatt i. Det gjør de ikke. De sitter på sin høye trone, dyrker sin arroganse – og lar ting skje. Hadde idrettens organisasjoner opptrådt på samme måten, hadde det blitt reaksjoner og media hadde grepet fatt i det for lenge siden. Det hadde endt opp på politikernes bord, det er jeg overbevist om. Men det finnes altså over 400.000 hundeiere i Norge. Eneste gangen politikerne snakket om hund var da de kom med den nye hundeloven og alle dens pålegg.

Men tilbake til idrettsorganisasjonene. Hva gjør de når ting ikke er på stell?

  • Hvordan reagerer idretten og media hvis utøvere doper seg?
  • Hvordan hadde media og idretten reagert hvis det var bevisst dommerjuks?
  • Hvordan reagerer idretten ved påstander om kampfiksing, betaling til dommere etc?
  • Hvordan hadde idretten reagert hvis det var nære relasjoner mellom en dommer og en trener i en fotball-kamp på høyt nivå og dommeren konsekvent hadde dømt i dette lags favør?

Kommer det påstander om grove overtramp , setter idretten umiddelbart i gang granskning. Ja, noen ganger går denne granskningen til og med litt for langt. Men i hundemiljøet skjer det motsatte.

SIN EGEN KAMP: I NKK og i dens underliggende raseklubber/hundeklubber, blir alt forbigått i stillhet. Det kan synes som at NKK ikke kjemper medlemmenes kamp, kun sin egen – aller helst uten for mye innblanding. Å granske en sak hvor medlemmer setter frem seriøse påstander om juks, kameraderi og korrupsjon, blir sjelden eller aldri besvart og aldri gransket. Og hvis de svarer, sier de: "Skaff bevis, det er ikke vår oppgave å sjekke dette."

Tenk om idrettens organisasjoner skulle svart på samme måte!!!

Litt stygt sagt, kan det synes at NKKs funksjon er å tjene penger til organisasjonen og sikre egne arbeidsplasser. De ansatte tjener godt over normale industrilønninger mens fotfolket betaler i dyre dommer i medlemskontingenter, påmeldingsavgifter, registreringer av hunder og annet. Det koster å ha hund samt være organisert og aktiv. Det mest morsomme(tragiske) er jo at hvis du vinner en premie på en NKK utstilling, må du kjøpe premiene. Tro IKKE at sløyfene er gratis. Neida…

Jeg må, for ordens skyld, legge til at hundemiljøet er så betent av skadefro medlemmer at hovedorganisasjonen NKK blir overøst av slike påstander daglig. Men det går an å skille klinten fra hveten.

STAT I STATEN: Slik jeg ser det, er hundesporten en stat i staten som lever utenfor grensen av normale regler i samfunnet. Den er i veldig stor grad bygd på ensidig utøvende makt, ja jeg vil si en gjennomsyret udemokratisk organisasjon. Og da tenker jeg ikke på valg av styre både i rasehundklubber og NKK sentralt, men hvordan det hele fungerer i praksis. Jeg tør påstå at hundesport er underlagt et system som inspirerer til juks og fanteri. Først og fremst grunnet i den status og eneveldig makt som dommerne har – både i brukshundkonkurranser men først og fremst i utstillingsøyemed hvor jeg har mest erfaring både nasjonalt og internasjonalt.

ALL MAKT: En utstillingsdommer har all makt og han opererer alltid alene i ringen. Han er eneveldig Gud. Han kan ikke kritiseres for det han gjør av utstillerne, han kan ikke kritiseres av andre dommere, avgjørelser kan ikke overprøves, det er ikke noen form for kontroll av hvordan dommeren utøver sin gjerning . Utstillingsdommere for hund opererer langt utenfor de regler som gjelder i organiserte idretter.

I idretten har man gjerne flere dommere som i for eksempel hopp, turn etc. I lagidretter er det minimum tre dommere som i fotball og håndball. Her har man sett verdien av at resultatene blir mest mulig rettferdige. Samtidig blir alle dommere uansett idrettsgren vurdert etter hvordan de utfører gjerningen sin. Mener kontrollørene at de ikke utfører oppgaven tilfredsstillende, blir de ikke vurdert for større oppgaver.

I hundesporten derimot, ser man ikke den langsiktige verdien av korrekte og rettferdige avgjørelser. La meg forklare:

HABILITET: Mange dommere er også oppdrettere av egne hunder. Noen har også avlshunder som parrer andres tisper. Men det finnes ingen regler for at dommerne ikke kan dømme eget oppdrett. Et grotesk eksempel så jeg med egne øyne sist sommer:

Under Norsk Vinner for Schæferhunder, dømte en dommer sin egen hannhund til norsk vinner. Uten blygsel. For meg er dette dumskap og frekkhet satt i system. Dumskap fordi Norsk Schæferhund Klub ikke sa stopp. Frekkhet fordi dommeren faktisk gjorde det. I mine øyne mistet han all troverdighet.

Vi ser også at oppdrettere og dommere har nære relasjoner. De er personlige venner, reiser på utstillinger sammen, fester sammen samt at de omgås privat. Og på utstillingsdagen kan man altfor ofte bivåne at kompisen sine hunder vinner flere klasser. For oss utenforstående kan det hele virke synlig planlagt. Sogar vet jeg at dommere har vært behjelpelig med å selge norske hunder til utlandet for så å ta salgssummen inn på egen konto. Selgeren, en norsk oppdretter, fortalte meg at han ikke visste hva som gikk inn på dommerens konto. Sjøl fikk han de pengene han skulle ha.

BYGD FOR JUKS: Man trenger ikke være rakettforsker for å forstå at et slikt system er bygd for korrupsjon, juks og fanteri. I enkelte hunderaser er det mye penger involvert, ofte svarte penger. I Tyskland har skattemyndighetene avslørt flere dommere for svart omsetning av hunder. Det har foregått på den måten at de har hatt prosenter av hunder som har blitt solgt – etter at de først har dømt de til gode plasseringer.

Esko stortrives på fjellet. Dette er tatt på Norefjell, på fantastiske Tempelseter hvor vi koste oss i ei uke sist høst. Ingenting er som en hund som kan løpe løs- (Foto: Lasse Evensen)

LØSNING: Den eneste måte nasjonale og internasjonale hundeorganisasjoner kan få bukt med problemene på, er at de forandrer systemet og lager et system hvor dommere kontrolleres. De må få slutt på eneveldig makt. Samtidig må hundeorganisasjonene gå seg etter i sømmene og se på arrogansen i systemet sitt og tilrettelegge både sport og administrasjon etter normale normer og forventninger i samfunnet. Det som forskrekker meg er at det som er så åpenlyst galt, og hvor man har en så åpenlys løsning på problemet, ikke er tema når man snakker forandringer.

BALLESPARK OG STENGT TELEFON: Så til medlemmene, utstillerne, de som bedriver hundesport: Dere som hyller misunnelsen bør få dere et par skikkelige ballespark så dere ikke klarer å snakke på lang tid. Og de som ikke har baller må øyeblikkelig få sperret få telefonabonnement samt bredbånd og satt rett i karantene.

Jeg for min del blir vel bannlyst av mange norske dommere etter dette innlegget, men det lever jeg godt med. Kun de som har rent mel i posen vil behandle mine hunder rettferdig når jeg kommer til Norge for å stille til sommeren. Hvis jeg gidder da. Vet sannlig ikke om dette er så morsomt lenger…

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag