Hvem er denne Graabak? Kombinert?

Det er outsiderne som tar gull: Maiken Kaspersen Falla, Ola Vigen Hattestad, Ole Einar Bjørndalen, Kjetil Jansrud og i dag Jørgen Graabak. Ingen av disse har hatt smøreproblemer og har truffet med toppformen i Sotsji. Se på Graabak folkens. Den største outsideren av dem alle. Som ble satt inn i 12.time istedenfor Mikko Kokslien. Kombinertgutta, uten hovedsponsor og uten interesse i pressen, har fått en OL-suksess som gleder langt inn i hjerterota. Kombinert er for øvrig kåret til OLs hardeste idrett. Jeg tror de vinner lagkonkurransen torsdag også. JUBEL!

Har du hørt navnet Jørgen Graabak før disse lekene? Visste du at han drev med kombinert? Jeg tror søren meg ikke at selv folk på Byåsen i Trondheim kjenner navnet Graabak heller. Dette er OLs største overraskelse. Og kanskje den mest gledelige.

IKKE PRIORITERT: Kombinertsporten er ikke det som blir prioritert i norske sportsredaksjoner. Jeg har sjøl vært på flere kombinertrenn nede i mellom-Europa de siste årene. Hver gang har det vært et mas for å få lov - og hver eneste gang har jeg vært alene foruten en gang da NRK hadde en journalist der. Lite oppmerksomhet i media betyr liten interesse fra sponsorene. Disse gutta har ikke silkeputer under armene. De er sin egen manager, er sitt eget sponsorselskap i privatmarkedet og sin egen lykkes smed. Men for en herlig gjeng. Får de sjansen, byr de på seg selv på alle måter. De er blide, positive, ja rett og slett en gjeng med ekstremt hyggelige mannfolk. Som atpåtil driver med lekenes hardeste idrett. (Tror det var Sports Illustrated som hadde den rankingen)

KOMBINERT: Hva er så kombinert? Kan du egentlig forstå hvor forskjellig skihopp og langrenn er? Sammenlign med at en person skulle konkurrere i turn og maratonløp i kombinasjon. Eller at en amerikanske fotballspiller skulle drive parallelt med sykling. Kombinert er ekstremt krevende og på gode dager kan utøverne både matche spesialhoppere og langrennsløpere i sine respektive grener.

TÅRER: Tilgi meg, Emil Hegle Svendsen, men selv om du virkelig fortjente gullmedaljen i dag, var det kombinertguttas suksess som fikk frem tårene i øyekroken. Emils gull var ventet. Jørgens gull totalt uventet. Det er slike idrettsøyeblikk som treffer meg i hjertet. Det uventede. Det overraskende. Den suverene mangelen på respekt for andre idrettsutøvere i et øyeblikks kamp om gull.

EN SKAM: At kombinertlandslaget står uten hovedsponsor, er en skam. Det er også beklagelig for det norske folk at de ikke har fått stifte nærmere bekjentskap med kombinertgutta. Jeg håper at gullet til Jørgen Graabak og sølvet til veteranen og det frie ords forkjemper, Magnus Moan, gjør at en selvbevisst bedrift ser en oppgave om å verdisette disse gutta med formål om egen fortjeneste og derfor går inn som sponsor.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.