*Nettavisen* Nyheter.

Hvem er Petter Northug?

-Vilje og sterk tru. Da får man kraft, sier "Snåsamannen" og røper at han har blitt godvenn med Petter Northug Jr som han synes er en fantastisk kar. Når skiforbundet nå har tatt ut Petter og Ola Vigen Hattestad til teamsprint trenger vi Snåsamannens oppskrift: vilje, tru og kraft i tillegg til noen skipar som er riktig smurt. Men når sant skal sies: det er jo bare vi nordmenn som er opptatt av langrenn... -Hvem i hule heiteste er Petter Northug?

Skiforbundet har gjort det riktige. De har tatt ut Petter Northug Jr til teamsprinten. Noe sier meg at Petter er i ferd med å finne formen. Jeg har lagt merke til spurttreningene inne på stadion samt en brukbar sisteetappe på stafetten. Tror ikke bare det er jeg som unner Petter suksess i dette mesterskapet. Ola har vist at han er i form med sitt ekstremt velfortjente gull. Folkens: jeg tror derfor vi har funnet gulloppskriften.

PETTER-HETSEN: Skulle det bli gull, tror jeg svenskene får så hatten passer. Som jeg har skrevet før: jeg synes tabloidavisene Expressen og Aftonbladet har dratt Petter-hetsen for langt. SVENSKEFAEN!

Ingvild Flugstad Østberg og Marit Bjørgen utgjør det feminine teamsprint laget. Jeg er overrasket over at gullmedaljør på sprinten, Maiken Kaspersen Falla, er utelatt. Dog regner jeg med at dette begrunnes i kapasitet og utholdenhet, men å utelate en OL-vinner, er sterk kost. Og ekstremt modig

HVORFOR LANGRENN? Men noe forundrer meg: hvorfor har vi så enormt fokus på langrenn her til lands? Det ser nesten ut som om vi til og med glemmer et alpint gull midt oppe i den katastrofale, fiaskonære og bedritne smørekatastrofen. Hva slags folkeslag er vi? En ting er at vi står utenfor EU og tror vi er verdens beste (sitat Heiberg og norsk arroganse). Men når sant skal sies: internasjonalt er konkurranselangrenn ikke den idretten folk snakker om.

Det er tydelig at svette idrettsutøvere i kondomdress og tynne ski under beina er grenen som ligger folk nærmest brystet her i Norge. Det er også den grenen som samler flest folk i mosjonsaktiviteter og foran TV. På en eller annen måte har det blitt in å gå langrenn også blant næringslivstopper. "Oksygensnappere" diskuterer like mye smørning og skivalg på forretningsmøter som de diskuterer finans. Taktikk og treningsgrunnlag diskuteres og legges opp til Vasaloppet og Birkebeineren som en fin intro til viktige møter. Jeg tror pinadø dette er helt spesielt for Norge. Noen blir supermosjonister på sine bedre dager. Mon tro om det ikke har blitt kontrahert verdifulle forretninger under rolige langturer i Nord-marka.

TAPER PENGER: Sånn er det også foran TV. Etter det jeg erfarer satt det på dagtid over 1.6 millioner seere og glodde på den firkanta kassa under herrestafetten. Vi snakker om altså om30 prosent av den norske befolkning. Jeg tror det gikk særdeles dårlig med omsetningen på samtlige bensinstasjoner og fast-food restauranter mellom kl. 11og 13 sist søndag. Norge taper penger på den enorme interessen rundt skismørning. Snakk om å være en sær nasjon...

Og tro det eller ei: norske mosjonister er de som holder omsetningen oppe i bedrifter som Swix og Odlo. Det er IKKE Petter Northug, Ole Einar Bjørndalen & Co som får alt de peker på av utstyr gratis og samtidig får betalt for å bruke det. Våre topputøvere er skiutstyrs-fabrikantenes spydspisser. Ekspertisen er høy blant norske mosjonister og derfor er engasjementet rundt smørebommen i OL så høy. Rett og slett fordi folk i mange tilfeller vet hva de snakker. Jeg tror faktisk at diskusjonene rundt smørning er bra for produsentene. Det øker jo bare fokus på denne delen av skisporten.

ET PROBLEM: Det er bare et problem. Ute i den store verden er langrenn en pygmeidrett i forhold til andre vinteridrettsgrener. Jeg har bodd i Tyskland i en årrekke og har reist Europa rundt. Å komme fra Norge er gjevt og vekker alltid folks interesse. Men langrenn? Nei!

-Dere er jo bra i vintersport, sier folk. -Ja, sier jeg. -Vi er jo gode til å gå på ski. Kjenner dere Petter Northug? spør jeg.

-Petter hvem?

-Han som er verdens beste skiløper, sier jeg og prøver å si at han er norges største kjendis. Han som elsker å plage svenskene. Som regel får jeg et hoderystende svar tilbake.

-Men vi kjenner jo Ole Einar Bjørndalen, sier de.

Jeg har ikke truffet en person som IKKE vet hvem Ole Einar Bjørndalen er.

SÆRSTILLING: Dette forteller litt om hvilke særstilling langrenn har i den norske folkesjela. Petter er verdenskjendis i Norge men får gå i fred på gata i München. Sånn er det ikke for Ole Einar. Skiskyting er stort over alt hvor jeg har ferdet i Europa. Posisjonen Ole Einar har i folks idrettshjerter ute i den store verden er mye større enn vi nordmenn forstår. Han får ikke gå i fred på gata i Tyskland for å si det sånn. Jeg vil faktisk påstå at både kombinert, alpint, hopp og skiskyting blir utsatt for større interesse uten i den store verden enn langrenn.

Nettopp derfor burde vi egentlig være glade for at sveitsere, østerrikere, tysker, amerikanere, polakker, russere og alle de andre gjør det bra i langrenn. Det er viktig for sporten. Den norske dominansen de siste årene har vært FIS sitt største mareritt. Foruten Norge og Sverige, har langrennsrettigheter på TV blitt solgt billig i forhold til potensialet hvis flere nasjoner kunne vært innblandet i tetstriden.

Men akkurat nå blåser jeg i det. Jeg håper at langrennsfolket, på lik linje med skiskytterne, endelig får orden på smøreproblemet. Smørebussene står ikke så innmari langt unna hverandre på skistadion så det bør gå an å snakke sammen. Skiskytterjentene hadde gode ski i siste konkurranse, noe Tirill Echoff beviste med sin bronse. Jeg er en av de få som har påstått at våre distanseløpere heller ikke har funnet toppformen, men jeg har som sagt tro på Petter i par med Ola Vigen Hattestad. Marit har et gull. Hun fikser dette her. Ingvild viste godform på sprinten og overrasket ikke bare meg, men alle som følger med på langrenn.

Det jeg vet er at dette blir spennende. Og jeg tror ikke vi går på smørebom en gang til. Den forklaringen holder liksom ikke lenger...

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.