RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Lasse Olsrød Evensen

Hvor bør Martin Ødegaard gå?

Hvilke klubb og hvilke land bør Martin Ødegaard gå til? Storklubber fra England, Nederland, Tyskland og Spania har meldt sin interesse for 15-åringen for SIF juvelen. Det er bare en hake ved dette her: han er 15 år og ikke myndig. Han er fortsatt en ung gutt i teknisk, fysisk og mental utvikling. Spørsmålet er: dreier dette seg om penger eller dreier det seg om sportslig utvikling og bør han i det hele tatt forlate Norge?

UTEN SUKSESS: I England har flere av storklubbene vist sin interesse. Mange unge nordmenn har reist over dit for å prøve lykken, de fleste den senere tid uten stor suksess. Håvard Nordtveit spilte som ung mann i Arsenal - og fikk ikke spille på toppnivå. Han ble blant annet utlånt til Spanske Union Deportivo Salamanca, men det ble heller ingen suksess. Joshua King kom som ung mann til Manchester United i 2008 men har vært i seks, derav fem britiske klubber,  siden den gang. Mats Møller Dæhli var også i Manchester Uniteds tropp men gikk via Molde til Cardiff og sitter nå på tribunen. Omar Elebdellaoi slet livet av seg i Manchester City, slet seg videre til Feyenoord i Holland og måtte til Tyskland og Braunschweig før han fikk fart på karrieren. Nå storspiller han i en av Hellas beste klubber og storpsilte senest i går i CL.Det er faktisk få nordmann som har hatt suksess i internasjonal fotball ved å gå som 18-åring ut i Europa. En av dem er Jørn Andersen i Bundesliga. Han ble tross alt første utenlandske toppscorer i den tyske ligaen noensinne. Og vi må vel også si at John  Carew har hatt en fin karriere. Men ingen av disse har hatt Ødegårds supertalent.

STØRRE TALENT? Spørsmålet jeg stiller er om Ødeaard er så enormt mye større talent enn de andre nevnte nordmennene? Ja, han er nok et hakk over. Er det dermed slik at han lekende lett kan spasere inn sammen med Ronaldo og ta en plass blant Real Madrids 11 toppstjerner i en alder av 16 år. Beklager, jeg har mine tvil. Men det er heller ikke tema. Spørsmålet er mer hvor gode Spanjolene, både Barcelona og Real Madrid, er til å utvikle spillere. Vi snakker tross om en unggutt som skal UTVIKLES til å bli en spiller i verdensklasse, noen han er allerede men KUN på sitt eget alderstrinn.

SETT MED IDRETTSØYNE: La meg sette Ødegaard inn i en normal idrettslig sammenheng. Rent fysisk er han betydelig mer utviklet enn 15 åringer flest. Han er mer som en 18-åring i kroppen. Rent mentalt er han også en relativt voksen kar. Men han skal fortsatt utvikles. Se på andre idrettsgrener. Hvor mange 15-åringer finner man i toppen i voksen-klasser i friidrett(løp, hopp, kast), hvor mange langrennsløpere, hvor mange styrkeløftere, hvor mange håndballspillere, hvor mange kamsportutøvere. Vi finner mange i andre idrettsgrener som både fysisk og mentalt er på Ødegaards nivå, men dette holder ikke til å hevde seg blant de beste rett og slett fordi de fortsatt skal utvikles.

STØRRE OG STERKERE:Det jeg prøver å si er at Martin Ødegaard fortsatt har en ung kropp som skal bli større og sterkere samt at han i en alder av 15 år ikke har nødvendig erfaring. Han har fortsatt en kropp og et hode i utvikling og på denne veien kan det skje mye, ikke minst skader.  Det er uhyre viktig at han på alle måter kommer i kyndige hender slik at treningsdoser og treningsmetoder står i stil til hvor han er NÅ med et klart mål om hvor han skal. Han er IKKE en voksen mann. Punktum finale.

UTVIKLINGSMULIGHETER: Hva bør så Ødegaard se etter? Jeg synes han skal se på hvilke klubber som kan gi de beste utviklingsmulighetene, som har det beste støtteapparatet, som har størst kontinuitet i treneransettelser, som viser forståelse for ungguttens unike talent og som kan la han spille fotball. Jeg tror nemlig at Martins ego vil bli betydelig svekket hvis han ikke får spille. Å sitte på benken eller kun bli en av mengden vil bli en vanskelig bit rent mentalt. Han er vant med å få oppmerksomhet, vant med å få spille, vant med å være en av gutta. Får han ikke det, kan det ødelegge mer enn det gavner.

IKKE SPANIA, IKKE ENGLAND: På bakgrunn av dette er jeg usikker på både spansk og engelsk fotball. Unge nordmenn har beviselige slitt i England. I Spania er nivået på de to beste klubbene skyhøyt og selv om alle lovpriser den ulisensierte treneren Zidane, har jeg en dårlig magefølelse. Når det er sagt. En slik sjanse til å gå til en storklubb bør han neppe la gå fra seg. Nederland og Ajax er også nevnt, men hvorfor det når man kan se til Tyskland. La meg forklare:

VIKTIG VALG: For 14 år siden tok man på forbundshold et viktig valg i Tyskland. Klubbene ble pålagt å utvikle egne talenter. Det har resultert i et landslag som er verdens beste med en haug av gode UNGE spillere. To storklubber i Tyskland har vist sin interesse for Ødegård. Det er Bayern München og det er Dortmund, begge lag med særdeles gode trenere som har sittet i jobben lenge. De viser kontinuitet. Begge lag har hevdet seg internasjonalt, og begge har gjort det bra i egen liga selv om Dortmund sliter litt om dagen. Begge klubber har gode utviklingsmuligheter med skyhøy tysk kompetanse i støtteapparatet. I tillegg er det fulle stadioner hver eneste helg med fantastiske 81.000 på Dortmunds hjemmebane som hyller de gule og svarte. I Bayern er det knallhard konkurranse om plassene, men det er beviselig lettere i Dortmund som virkelig trenger en kreativ spiller i Marco Reus klasse og som erstatter etter både Lewandowski og Götzte.

DORTMUND: Et eller annet sier meg at Dortmund måtte være det perfekte valg for Ødegaard. Tysk fotball, tyske treningsmetoder, tysk mentalitet, har vist seg å passe som hånd i hanske for norske spillere. Se blant annet på Håvard Nordtveit, Moa(når han var i Hannover), Håvard Nielsen i Braunschweig, Per Ciljan Skjelbred i Hertha Berlin(ikke HSV) for å nevne noen. Jo, Ødegaard vil kanskje ikke tjene så mye penger, men dette vil være det perfekte springbrett ut i den store verden.

KLOK: Martin Ødegaard er heldig. Han har en klok familie i ryggen. Og en far med kompetanse. De bruker tid til å sondere terrenget. De flotter seg ikke, er ikke breiale, har et godt forhold til journalistene, og de skjønner at de sitter på en unik juvel. Samtidig har Martin hatt en flott klubb å boltre seg i og som har gitt han muligheter. Strømsgodset fortjener å få litt tilbake de også når en ny spillerkontrakt skal signeres for Ødegaard. Det er vel derfor det er viktig at han signerer senest i overgangsvinduet neste sommer.

At det også dreier seg om penger, er jeg overbevist om, men jeg tror ikke fokuset ligger her. De store pengene kommer først når han etablerer seg i Europas toppsjikt. Der er han ikke enda selv om noen ivrige journalister påstår så.

Til syvende og sist er dette Martins egen fortjeneste. Han har trent med ball siden han kunne gå og har ofret alt for det han liker aller best her i verden: Å spille fotball. Det håper vi han vil glede oss med i mange år men det er, tro det eller ei, avhengig av de valg han gjør nå. Både sportslig og økonomisk.