*Nettavisen* Nyheter.

Ingen går i rosetog for pelsdyrnæringa og det er jeg utrolig glad for

I dag går skribent og forfatter Asgeir Ueland i en kronikk i VG ut i et totalt forsvar for pelsydrnæringe basert kun på et kommersielt grunnlag. Det mener jeg er feil. Les først uelands kronikk(se link). Her er mitt tilsvar og min mening:

http://www.vg.no/nyheter/meninger/dyrevern/kronikk-ingen-gaar-i-rosetog-for-pelsdyroppdretterne/a/23354293/

Ja selvfølgelig skal 330 familier og deres INNTEKTSGRUNNLAG veie mye tyngre enn tusenvis av dyr som lider, føler angst og smerte. Selvfølgelig skal alle empatiske følelser for det levende liv vike for at rike europeere, kinesere og russere skal se pene ut. Asgeir Ueland: ingen går i rosetog for pelsdyroppdretterne og det er jeg jammen meg glad for.

Ditt utgangspunkt er som følger: mennesker er mer verdt enn dyr uansett hvordan man snur og vender på det. I mine øyne er det en sannhet med modifikasjoner. Synes ikke du det er en viss forskjell på dyr som tjener til å stille vår sult kontra de som kun tjener til å stille vår higen etter skjønnhet? Og hvorfor snakker du om bondestanden her? Det er da ikke pelsdyroppdrett den seriøse bonden i all hovedsak driver med. Det er skikkelig landbruk til det beste for vårt samfunn. Vi snakker om kjøtt og melkeproduksjon. Vi snakker om korn og poteter. Vi snakker IKKE om pels til rike russere og kinesere.

Det sjelden jeg har sett et større bomskudd og en mer patetisk tåredryppende historie i glorfiseringen av en unødvendig næring enn den skribent og forfatter Asgeir ueland klarer å komme med i sin kronikk i VG i dag.

Jeg mener: Når det gjelder pelsdyroppdrett er dyra MYE MER verdt enn menneskene. Vet du hvorfor, Ueland? Fordi mennesker kan velge. Det kan ikke dyra. De er dømt til et uverdig liv.

Ueland snakker om effektivisering av landbruket som han har vett til. Og bruker argumentasjon om at dette er en næring som i så tilfelle vil bli plukket opp av andre land. Ja, og hva så? Norge som et lite land ligger fremst i køen når det gjelder demokrati og rettigheter for mennesker og dyr. På det siste området har vi hengt etter, men jeg ser en bedring. Skulle vår nasjon, som utad internasjonalt gjerne vil være et forgangsland på empati, følelser og demokrati, slå ring rundt en industri som pelsindustrien kun fordi vi er redde for at andre skal plukke opp tråden? Neppe. Her regner jeg selvfølgelig med at våre politikere bruker hjertet.

Pelsindustrien føles for de fleste med et godt verdigrunnlag totalt unyttig for andre enn de med kommersielle interesser. For meg, som en stolt borger av Norge, føles dette helt rett at vi tar disse dyra i forsvar.

Jovisst vil en nedleggelse av denne næringa være en seier for dyrevernerne. Hurra! Det er en selvfølge at vi i Norge har organisasjoner som passer på at dyr, enten de har to eller flere bein, har det bra den tiden de lever selv om de slaktes for vårt matbehov. De aller fleste dyrevernsorganisasjoner har nemlig ikke noe mot forsvarlig dyrehold som tjener samfunnet. Enhver bonde med respekt for seg selv og det han/hun holder på med har heller INGEN problemer med akkurat dette. Ei heller vi som har kjæledyr - dyr vi har følelser for selv om de IKKE er mennesker.

Men du skyter bom når du ser dette som et angrep på bondestande. Det er det ikke. Det er et angrep på pelsdyrnæringa.

Ja, jeg er enig med deg i en ting, Ueland. Det gjelder å vinne kampen om historien som blir fortalt. Din historie er bare ikke god nok. I et demokrati trenger vi de som peker på det som er galt, ikke minst i totalt unyttige bransjer. I mine øyne er dette den viktigste grunnpilaren i journalistikken og vår ytringsfrihet hjemlet i Grunnloven. Din tårevåte historie om familiene som skal drives fra gard og grunn i godhetens tjeneste fører ikke til at flere feller tårer for de du forsvarer. De må tåle å stå der i speilbildet av den onde hundefangeren i Lady og Landstrykeren. Det er nemlig det som er realiteten.

Og når konklusjonen trekkes: klarer disse folka å tjene penger på pelsdyroppdrett, tror jeg pinadø de klarer å omskolere seg til å tjene penger på andre måter også. Menneskers overlevelsesevne er stor. Da er det annerledes med disse dyra. De har ingen andre muligheter og valg enn smerte og angst - i løpet av et helt liv.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag