*Nettavisen* Nyheter.

Jaaaa Petter. Jaaaaaa Martin

Jaaaaa Petter. Nå viste du den ekte deg. Nå beviste du at du vil vinne gull i Falun. Dine kommentarer de siste dagene, din idrettsglede, lure smil og kroppsspråk forteller alt. Jaaaa Martin. Dette beviser at du er råsterk uten at du er i toppform. Dette beviser at du også sannsynligvis vil ta gull i Falun. Dine verdier, hvor familien takkes for alt, beviser at du er en bra person. Konklusjon: Dette er gutter som gamle Norge vil ha.

Klikk på bildet for å forstørre.

 


Mer kompiser enn vi aner: To fornøyde gullkandidater til VM i Falun. Petter Northug og Martin Johnsrud Sundby. (Foto: Junge, Scanpix)

Jeg så et ekte håndtrykk og et selvtilfreds smil fra Northug på pallen etter annen-plassen i sammendraget Tour de Ski. Gesten ble overlevert Martin Johnsrud Sundby med ektehet og godfølelse. Jeg så en Petter som var fornøyd, som vet at han er i rute før VM. En Petter som har kontroll på fysikk og psyke, som har bevist for en hel verden at han faktisk har tålt et enormt press etter fyllekjøringen hvor alle hadde en mening om Petter som menneske. Jeg er usikker på om det norske folk skjønner hva slags press han har vært utsatt før.

Han krasjet en bil. Han rømte fra ulykken. Han la skylden på en annen. Han ble tatt med buksene nede. Han la seg flat. Han ble landets nasjonale syndebukk. Han ble den mest omtalte fyllekjøreren i Norges historie. Han har blitt dømt og han har fått sin mediastraff. Han skal snart sone en fengselsstraff.

Midt oppe i dette skulle han komme tilbake som den store langrennskongen.

Alle har hatt en mening om Petter Northug. Det ble politisk riktig å fordømme han. Man trenger ikke være rakettforsker for å forstå at dette kan knekke hvem som helst. Men ikke Petter. Går det an?

Han ville vise for seg sjøl at han var en seriøs idrettsmann. Han ofret seg for treningen, for et bedre liv. I dag, etter slitet opp bakken i Val Di Fiemme, visste han at han var tilbake. Og han viste det for alle som trodde og spådde at hans idrettskarriere var over.

Selv om jeg er imponert over resultatene i TDS, og mindre imponert over noe unødvendig oppførsel under Touren, er jeg i dag glad for å se mennesket Northug smiler når han står på det nest øverste trinnet på pallen. Og jeg skjønner egentlig ikke hvor han henter kreftene fra? Hvem andre kunne egentlig klart det etter alt han har vært igjennom det siste året? Hvem andre enn Petter Northug.

Alvoret i forbrytelsen til tross: dette er på grensen til umenneskelig.

Martin Johnsrud Sundby er kanskje den jeg unner aller mest en gullmedalje i det kommende VM i Falun. Det er noe med Martin som gjør at jeg unner han alt godt. Han fremstår som prototypen på den perfekte idrettsmann. Han er intelligent, også sosialt. Han svarer godt for seg og når alt kommer til alt, takker han familien sin for seieren. Klisje? Ja, og hva så. Når det kommer fra en som virkelig mener det, er det helt OK.

Vinner Martin gull i VM? Jeg håper det, men jeg er ikke helt sikker. Han har blitt bedre i avslutninger, men fortsatt har Petter den nødvendige hurtigheten. Som i alle andre idretter: langrenn avgjøres mer og mer på de siste 100 meterne. Og om ikke så lenge er kanskje både intervallstart og i hvert fall klassisk ute av programmet. For de konservative er dette en katastrofe, men langrenn utvikler seg. Alle er fullstendig klar over at langrenn ikke er noen verdensidrett. Når resultater gjøres opp, er det hva tv-kanalene vil ha som teller. Samt makten som ligger i de store tv-markedene eksempelvis Tyskland med sine 82 millioner innbyggere. Om folk visste jubelen i FIS etter at det ble tysk seier på den nest siste etappen i TDS. Den var mer viktig enn hva vi nordmenn skjønner. Den norske dominansen er faktisk et problem for langrenns fremtid.

Men glem det. Vi har to potensielle gullgutter, to helt forskjellige personligheter, begge fra Norge som skal kjempe om gullmedaljene i det kommende VM. Jeg gleder meg. Jeg gleder meg masse.

I dameklassen er alt allerede avgjort så det gleder jeg meg ikke så mye til: det blir Bjørgen og Johaug samt Weng og de andre i rødt, hvitt og blått.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.