*Nettavisen* Nyheter.

Kan hende Brækhus aldri kommer til å bokse i Norge

Klikk på bildet for å forstørre.

 
Gårsdagens utspill fra den nye regjeringen om å tillate proffboksing ble brukt som ren åte til pressen for å få oppslag. Rent PR-messig funket det. Men fullt så enkelt er det ikke. Dette vil ta tid. Jeg tror ikke vi får se Cecilia Brækhus knyte på seg hanskene i Norge før tidligst i slutten av 2015. Det er for mange juridiske sperringer.

Før jeg går videre: jeg ville elske å se Cecilia i et fullsatt Spectrum med 10.000 gale nordmenn på tribunen. Med de showene som hennes promotor, Sauerland Events, er i stand til å lage, ville det blitt en av årets idrettsbegivenheter i Norge på mange måter. Dessverre må vi vente ganske lenge, ja kanskje forgjeves på Cecilia. Mye kan nemlig skje på veien som er lengre enn mange forstår.

OPPHEVE LOVER TAR TID

Det tar tid å oppheve en lov. I prinsippet er de to lover og forskrifter som skal oppheves: Den ene hvor proffboksing ikke er tillatt fra 1981, den andre er knockout-loven som kom i 2001.

Det er IKKE regjeringen som har den lovgivende makt i Norge. Det er Stortinget. Og et flertall i Stortinget må stå bak både avskaffelsen av lover samt stå bak nye lovforslag. Jeg tviler forsåvidt ikke på stortings-flertallet til Frp, Høyre, Venstre samt KrF, men det tar uansett tid hvor mye de enn vil. Og dette kommer jo ikke akkurat under benevnelsen hastelov. Spesielt viktig for samfunnet vårt er det ikke. Jeg tror og håper at den nye regjeringen forstår at de har viktigere oppgaver å holde på med. Rent strategisk vil de bli utsatt for sterkt kritikk hvis dette skal bli fremtidens haste og fanesak. Det viser allerede de mange kritiske røster på sosiale medier.

NY LOVGIVNING TAR TID

Det skal og bør etter min mening komme en ny lov som regulerer kampsport i Norge. Alt annet vil være meningsløst. Selv er jeg sterkt tvilende til kampsporten MMA og om dette bør tillates her hjemme. Men det er en annen debatt. Jeg skal la den ligge.

Å gjennomføre en ny lov tar tid selv om prinsippet om odelsting og lagting ble avskaffet i 2009. Et lovforslag skal utformes i departementet og behandles to, kanskje tre ganger i Stortinget før den vedtas. Dette er ikke gjort over natten. Og det er mange elementer som må evalueres samt sendes ut til høring i fagkommiteer etc. Det er ikke bare boksing som blir en vurdert idrett men også andre kampsporter skal reguleres i et lovverk. Hvis en ny lov blir vedtatt, er det regjeringens oppgave å sette den ut i livet. Også dette tar tid.

LIKHET FOR LOVEN

Det gjort klart at man kan søke dispensasjon fra knockout-loven. Det i seg selv høres enkelt ut, men vil man risikere at alle andre kampsporter også skal søke om dispensasjon? I Norge gjelder prinsippet "likehet for loven". Dette fungerer ikke slik at man kan gi proffbosking lov men ikke andre kampsporter fordi boksingen har frontfiguren og A-kjendis Cecilia Brækhus. Jeg er derfor sterkt tvilende til at det vil bli gitt dispensasjon før nye lover og forskrifter er på plass. En særbehandling vil kunne bli vanskelig å forsvare for de som måtte godkjenne en eventuell dispensasjon. Og ærlig talt. Haster det virkelig så mye?

STRIDER MOT EU-REGLER

Den norske knockout-loven er også i strid med gjeldende EU-regler. Norge har undertegnet en EØS-avtale som sier at vedtak fattet av EU skal i enkeltsaker kunne overprøve norske lover. Blant annet gjelder dette bruken av hjelm som EU har tillatt. Det store problemet er likevel ikke bruken av hjelm men hvor lenge en kamp kan utkjempes. I EU-landet Sverige sier man at proffboksing er tillatt hvis kampen ikke overstiger 12 minutter. Cecilias kamper varer i 18 minutter effektiv boksing. Det betyr at hun heller ikke kan bokse i Sverige, ei heller de svenske proffene.

SNARVEIEN

Men uansett kan jo dette være snarveien å gå. At Regjeringen velger å si at eksisterende lovverk strider mot EU-regler og at den derfor kan settes til side. Det er den eneste muligheten jeg ser for at det kan bli gitt dispensasjon for en fullstendig frigivelse av proffboksing og andre fullkontakt kampsporter i Norge på et tidlig tidspunkt.

Sittende regjering har også hatt denne muligheten men har hele tiden vært i mot av prinsipielle grunner.

Skjer ikke dette, tar det minst halvannet til to år for Cecilia Brækhus kan bokse her hjemme, kanskje enda lenger tid. Som jeg har sagt: tidligst høsten 2015 kan vi se Cecilia ta på seg hanskene i Norge. Og dette er lang tid for en proffbokser som før det må gå mange kamper mot mer eller mindre tøffe motstandere.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.