Krise for skiforbundet hvis Petter går

Petter Northug kan snu ryggen til Skiforbundet og gå baklengs over mål. Det vil bli problemtaisk både for Skiforbundet og for Olympiatoppen. (Foto: Lasse Evensen)

Hvilke konsekvenser har det for Petter Northug Jr. om han velger å stå utenfor Norges Skiforbund? Det vil utvilsomt ha store økonomiske og idrettslige konsekvenser både for Petter Northug OG for skiforbundet pluss Olympiatoppen. Vil det gjøre han til en bedre skiløper? Og vil skiforbundet lide mer enn de vil innrømme? Jeg tror svaret er JA på begge spørsmål.

BOIKOTT: Tidligere år har vi sett at Norges Skiforbund har boikottet utøvere som har valgt å stå utenfor landslagsgruppen. I dagens idrettsvirkelighet kan ikke skiforbundet lenger gjøre det uten å bli utsatt for en massiv kritikk. Petters PR-apparat vil gå bananas i pressen og jeg tror samtidig at han vil få en del støtte i den norske befolkning hvis så skulle skje. Vi snakker nemlig om mannen som nordmenn elsker å hate for så å elske igjen: Petter Northug.

SKIFORBUNDETS SPONSORER: Utvilsomt har flere av skiforbundets sponsorer gått inn med midler nettopp for å assosiere seg med trønderen. Vil de fortsette med det hvis Petter velger å stå utenfor? En ting er at han må gå med landslagsdrakten når han skal representere Norge i mesterskap og verdenscup. Sponsorerene til skiforbundet vil således få i posen men ikke i sekken. Utover det har han nemlig ingen forpliktelser ovenfor skiforbundets sponsorer. Til og med bildet av han vil bli fjernet fra den nye smøretraileren.

FLERE STJERNER: Dog skal vi være klar over en ting: Skiforbundet har ikke bare ei stjerne. De har Therese Johaug og Marit Bjørgen også – og begge disse scorer like bra eller bedre på populærstatistikken enn det Petter gjør. Likevel er det Petter som får mest oppmerksomhet. Det kan ikke være så mye tvil om akkurat det. Han er gullkalven til norsk langrenn – og det vet han så inderlig godt. Petter har ikke mange år igjen som aktiv, kanskje han til og med vurderer å gi seg etter kommende sesong. Skal han da kritiseres for at han ønsker å melke markedet? Det kan være nå eller aldri.

Foto: Lasse Evensen

MOT SAMFUNNET: Men midt oppe i dette skal Petter Northug kjempe mot et samfunn som bare gradvis aksepterer utskuddene. Norge er et spesielt land og nasjonalfølelsen er stor. Skisporten ligger i nordmenns hjerter. Jeg tror ikke hovedtyngden av befolkningen vil like at han vender ryggen til landslaget verken økonomisk eller sportslig. Landet har vært styrt av sosialister i mange år og da skal man ikke ha for mye fokus på penger uten at folket reagerer. Petter kan fort bli kritisert for å være grisk, en særdeles negativ karakteristikk i Norge. Selv om det nok har skjedd en politisk vridning mot høyre i det norske samfunnet, er det fortsatt upopulært å snakke om idrett og penger. Derfor er det særdeles viktig for Petters PR-apparat at de klarer å vinkle dette inn mot det sportslige – og at han, ved å gå ut av landslaget, vil ha større sjanse til å vinne gull i OL samt dominere VM i Falun i 2015. Da KAN det bli akseptert, men samtidig kan Petters image kan stå for fall.

BEST HOS OSS: -Petter satser på OL, Tour de Ski og verdenscupen i prioritert rekkefølge. Det beste sportslige tilbudet får han hos oss, sier langrennsjef Åge Skinstad. Åge vet hva han prater om, men de private langdistanselagene viser at det går an med en privatsatsing og samtidig ha suksess. De private lagene har riktignok ikke verdens største smøretrailer, men de har stor treningskunnskap og ikke minst den internasjonale interessen.

Jeg tror derfor at Åge Skinstad delvis har rett. I Norge i dag, er det ingen som kan gi et bedre sportslig tilbud over tid enn landslaget. Samtidig vil jo Petter med et nytt opplegg få midler til å sette sammen et støtteapparat som er spesialtilpasset kun for han. Det får han IKKE ved å være på landslaget. Vi så opptakten allerede sist sesong da Petter reiste rundt med en egen buss i Tour de Ski. I Petters verden er det jo det beste for han som teller, ikke for de andre. Jeg synes ikke vi skal klandre han for det. Vi snakker jo tross alt om enkeltmannsidrett.

UNIKE PETTER: Petter Northug er unik. Unik fordi han ikke er typisk norsk i tankegangen. Gutten har en vinnerskalle som gjør at han hele tiden er på utkikk etter avgjørende detaljer. Allerede før fjorårssesongen oppholdt han seg mer i høyden enn de andre løperne. På mange måter er han en ensom ulv som velger å gå sine egne veier. For de som ønsker å skape et lag er det alltid en utfordring å holde på slike personer – og kanskje en enda større utfordring å ha de på laget. Når jeg sier at Petter ikke er typisk norsk, betyr det at norsk idretts filosofi med stø kurs anlagt av Olympiatoppen nettopp er å samle enkeltutøvere i lag for at de i fellesskap skal bli enkeltvis bedre. Spesielt innenfor vinderidretter har dette vært en ubetinget suksess. Ikke bare i langrenn men også alpint, hopp og skiskyting.

STORE KONSEKVENSER: Sett med bakgrunn i dette kan Petters utspill møte uvilje i mye sterkere grad enn det som kommer til uttrykk i media i disse dager, både hos Olympiatoppen og hos skiforbundet. Det blir en trussel mot det bestående, ja faktisk hele fundamentet for norsk toppidrett.

Hva slags valg har Norges skiforbund nå? Jo, vil de beholde Petter i landslaget må de matche Petters økonomiske tilbud som han vil få ved å stå utenfor samt gi han den maksimale idrettslige frihet som han ønsker. I tillegg må det sportslige tilbudet fra skiforbundet være MYE bedre enn det han selv klarer å få til. Dette byr, mildt sagt, på en del utfordringer for skiforbundet. Jeg kan ikke se at de kan klare det uten å bryte med mange av de interne prinsippene de har.

Foto: Lasse Evensen

BEDRE? Til slutt: Blir Petter Northug en bedre skiløper av å stå utenfor? Ikke uten at han får satt sammen et veldig bra støtteapparat med folk som ikke ubetinget er hans ja-mennesker. Han trenger folk med baller, som tror på det de kan, som har mot til å si fra hvis de mener hans utspill og forslag ikke er gode nok. Får han tak i disse personene, tror jeg han kan utvikle ytterligere som langrennsløper. Skal han kun ansette tjenere, kan dette fort bli komikveld.

ØKONOMIEN AVGJØRENDE? Blir økonomien avgjørende? Jeg tror ikke Petter er så dum at han kun har fokus på økonomien selv om det er et menneskelig trekk å bli lokket av mye penger. Hvis han ser at det sportslige kan utvikles samtidig som han vil tjene mer penger på det, tror jeg han vil forlate landslaget.

LIDER SKIFORBUNDET? Vil skiforbundet bli skadelidende? Utvilsomt ja. Grunnfilosofien vil slå sprekker og dette vil åpne muligheten for andre som har tenkt tanken men som ikke har hatt mot til å gjøre det. Dog er det bare Petter pr. dags dato som kan ta slike steg siden han er i en unik posisjon. Med en Petter Northug utenfor landslaget vil dette på sikt skape uro hos skiforbundets sponsorer og det kan føre til tap av sponsormidler. I tillegg kan det slå begge veier rent sportslig for de gjenværende utøverne på laget. Enten ved at de skjerper seg ytterligere og hever nivået for å slå Petter i en ren hevnaksjon – eller at de i underbevisstheten mister litt av den inspirasjon som Petter med sin innstilling kan tilføre sine omgivelser. Samtidig har jo skiforbundet et breddeansvar og signaleffekten av at den store stjerna forlater skuta vil utvilsomt bety at egoismen i større grad vil synes på langrennsarenaen. Espen Graff, skiforbundets kommunikasjonssjef, vil utvilsomt få en stor og vanskelig jobb de neste årene skal han dempe ringvirkningene av det som nå kan være i ferd med å skje.

Summa sumarum tror jeg at dette kan bli bra for Petter Northug jr. men at det kan ha store konsekvenser for Norges skiforbund og langrenn generelt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.