Gå til sidens hovedinnhold

Kutt ut russefeiringen - for godt!

Før var russetiden en honnør til de som kunne få seg mer enn sju-årig folkeskole. Nå har det blitt komikveld for folket hvor det går for langt med idiotisk festing og pengebruk. Ikke bare fordi at russen selv bruker enorme mengder på russebusser og festing, men også fordi det koster samfunnet mer enn det smaker. Er det på tide at russefeiringen avskaffes?

Før jeg svarer på det, la meg si litt om russefeiringens tradisjon. Russemarkeringen har tradisjon helt tilbake til 1700-tallet. På den tiden var det ikke universitet i Norge og nordmenn måtte studere ved "Universitas Hefniensis" som var Københavns Universitet. For å få tilgang til disse universitets-studiene måtte man bestå "examen artium". Ordet "russ" er en forkortelse for det latinske navnet "cornua depositurus" - som på godt norsk betyr "å legge fra seg hornene". Etter å ha bestått examen artium kunne man således kalle seg student.

Den nåværende norske russetradisjon skriver seg fra året 1905 da røde russeluer først ble brukt av elever i avgangsklasser ved de høyere skoler i datidens Kristiania, nå Oslo. I 1916 ble de blå russeluene innført av elever ved Oslo Handelsgymnasium (økonomi).

Tradisjonen med egne russebiler oppsto omkring 1950. Dengang ble åpne biler fra 1920-tallet foretrukket og ble først og fremst brukt som paradekjøretøyer i russetoget på 17.mai. Russefeiringen helt frem til 1980-tallet gikk relativt rolig for seg. Men nå har det bare ekspoldert i pengebruk og vill festing. Samtidig har det gått inflasjon i russefarger: Vi har rød, blå, svart, grønn, oransje og rosaruss.

Mest av alt har det gått inflasjon i å koste samfunnet unødvendige penger som kunne vært brukt til helt andre formål enn å passe på russen. Det er også hevet over enhver tvil at overdreven russefeiring rett og slett ødelegger karakterer og skolegang for mange russ. Hva er så vitsen? I tillegg blir russetiden preget av bøllene, de som tror de kan gjøre hva de vil når de vil. Utskuddene får mulighet til å boltre seg og ødelegger for de som virkelig kunne hatt glede av russetiden. Her er en link til en reportasje i Dagbladet. Dette er bare et eksempel på de oppslagene media har hatt om russen de siste årene.

Link til Dagbladet om russebråk...

I dagens samfunn er det ikke så gromt og unikt lenger at man har gått 12-13 år på skole. Det er både nødvendig og særdeles vanlig med en utdannelse for å komme seg ut i et yrke. Samtidig er skolegang et politisk virkemiddel for sysselsetting av ungdom.

Jeg mener derfor at russefeiringen for lengst har gått ut på dato og at symbolverdien er borte. Det er på tide at samfunnet kommer seg et hakk videre og slutter dette tullet.

Reklame

Ekstremt høy strømpris – slik kutter du regningen