Gå til sidens hovedinnhold

Lite norsk jubel i ski-VM-dessverre...

Hvordan står det egentlig til med norske vinteridrettsutøvere som nå går inn i en VM-periode? Svaret er: njaa… Vi har noen enere, men deretter er det dessverre ganske tynt. Og siden jeg tviler på flere av enerne er jeg redd for at dette kan bli en laber VM-måned. La meg forklare:

ALPINT, VM SCHLADMING: I alpint har vi Aksel Lund Svindal. Aksel er vår ubestridte ener som kan vinne når som helst og hvor som helst i fartsdisiplinene. Kjetil Jansrud er ikke så jevn, men på gode dager er han helt der oppe. Vi skulle bare ønske at han hadde vært der oftere, men vi kan rett og slett ikke forvente oss noe mer av Kjetil. Vi kan bare håpe. Forøvrig er det tynt i rekkene på herresiden. Dessverre. Altfor ofte består det norske verdenscuplaget i alpint av to menn, Lund Svindal og Jansrud. Jeg husker svunnende tider: Med Jagge, Aamodt, Kjus, Skårdal & Co. Da hadde vi vinnersjanser over hele fjøla. Hvorfor er det ikke sånn nå? Er det for gromt å stå på brett slik at vi mister rekrutteringen til nedoverski? Jo, kanskje, men i junior-VM alpint har Norge vært en dominrende nasjon de siste årene. Det ser rett og slett ut som om talentene blir for lette når de skal opp med de store gutta.

Så også på damesiden. Jeg jublet for Lotte Sejersted i fjor, men så langt har det vært tynt fra den kanten. Første dagen i VM for Lotte er rett og slett nedslående. En skade i oppkjøringen kan ha hatt mer å si enn vi kanskje trodde. NIna Løvseth har kjørt bra i oppkjøringen til VM, men er realistisk sett ikke soleklar pallefavoritt. Vi får håpe på en heldig dag, men jeg føler likevel at jentene har noe positivt på gang. De trenger et par sesonger til med opplegget de har nå. Skal vi si Sotchi?

Sorry Aksel. Jeg er av en eller annen grunn ikke optimist før alpin VM. Jeg sitter med følelsen av at det ikke blir noen gullmedalje på Norge i Schladming.

Her er det noen bilder som jeg tok under VM i Holmenkollen for to år siden. Mon tro om Northug stopper opp foran målstreken i Val Di Fiemme? Teksten fortsetter under bildene....

LANGRENN, VM VAL DI FIEMME: I langrenn får jeg ikke helt godfølelsen på Petter Northug om dagen. Selv om han er mesterskapsløper, er det en ujevn sesong han har levert frem til nå. Veldig bra den ene dagen, under pari den andr. Tour de Ski var en skuffelse, både for han sjøl og for oss andre. På distansene er det likevel Petter vi må sette vår lit til mens vi kun kan forvente oss overraskelser fra de andre gutta. Likevel føler jeg at VM i Val Di Fiemme blir Dario Cologna sitt store mesterskap. Dario fortjener et mesterskap med triumfer nå. Han har vært veldig bra så langt i sesongen sett under et. Samtidig tror jeg vi skal passe oss for seierskåte russere. Ingen satser mer og ingen har mer penger å satse for enn dem. De ser frem i tid - mot et OL på hjemmebane - men allerede når har de begynt å vise muskler.

På damesiden er det Marit Bjørgen som er den store favoritten. Outsidere her er Therese Johaug og Justina Kowalszyk, sistnevnte suveren i Tour de Ski, men på linje med Cologna, dominerer hun ikke mesterskapene. Marit har vist seg jevnt sterk og med den rutinen hun nå har, skal det mye til om hun bommer på formen til VM. Bare sykdom kan sette henne ut.

I langrennssprint er det mer åpent. I tillegg til å være i god form, er det ofte tilfledigheter som avgjør. Jeg tenker da på fall, stavbrekk, ødelagte ski etc. Min personlige favoritt er Pål Golberg, et kjempetalent som jeg tror vil blomstre for fullt mot OL. Klaffer alt på dagen, er han på pallen i Val di Fiemme. I OL i Sotchi kan han stå helt øverst. Men dette blir en kamp mellom nordmenn og svensker. Det skulle ikke forundre meg om sprinten blir Northugs sterkeste kort i dette VM. Hellner? Svaret er nei.

Jeg tror den eneste gullmedaljen i herrelangrenn kommer på stafett. På damesiden tar Bjørgen to individuelle og Johaug den lengste distansen. Selvfølgelig vinner Norge stafetten. Hurra!!

SKISKYTING, VM NOVE MESTO: På skiskyting har vi en dronnning. Tora Berger må finnne seg i å stille som favoritt på det meste. Og har hun klart å beholde formen i pausen før VM, er det vel ikke mange som kan stoppe henne fra i alle fall to gull i Nove Mesto. Jeg tør ikke ha noen forhåpninger til de andre norske jentene. De må ha tur for å lukte på pallen.

På herresiden er det franskmannen Martin Fourcade som er favoritten. Hvis Emil Hegle Svendsen får mer stabil skyting, er han den eneste som kan tukte franskmannen. Personlig hadde jeg synes det hadde vært morsomt om Ole Einar Bjørndalen viste seg frem fra sin aller beste side. Da ville han vært vanskelig for de fleste, men Ole Einar har ikke lenger den posisjonen han hadde og vi har ikke lov til å forvente oss altfor mye av Ole Einar. Jeg tror ikke han er så mye dårligere nå enn han var. Det er bare de andre som har blitt såpass mye bedre.

To gull til Tora, et gull til Emil. Gutta vinner også stafetten.

HOPP, VM VAL DI FIEMME: Så hopperne: Nordmennene har tatt et gigantsteg med sin nye trener Alex Stöckl. Vi har tre hoppere som alle kan kjempe om gullmedaljen på en god dag: Jacobsen, Bardal og Hilde. Jeg husker med glede Anders Jacobsen sin Tysk-Østerrikske-hoppuke. Den var fantastisk. Et utrolig comeback av Anders. Men så gikk lufta ut av Hønefoss-ballongen - og selv om Zakopane var bra, står ikke Sapporo og Vikersund i stil. Anders Bardahl er jevn, men å være jevn er ikke godt nok til å ta gull. Tom Hilde er kanskje den jeg har best følelser for i VM, selv om Jacobsens come-back sesong hadde blitt usedvanlig hvis den ble kronet med et VM-gull. Jeg er usikker, men vi får snart svar på VM-formen. Før Val di Fiemme, skal hopperne nemlig konkurrere i Klingenthal og Oberstdorf (skiflyvning). Her må nordmennene vise form og vise muskler for å få et psykisk overtak på østerrikerne. At det er nordmenn helt der oppe i VM, er jeg rimelig sikker på, men gullmedaljen henger i en tynn tråd. Dessverre. Ingen VM-gull i hopp heller. SØREN HELLER!!!

Heller ikke Anette Sagen, som har vist seg frem på en veldig positiv måte denne sesongen, tar gull. For kvinnehopp og interessen i Norge, håper jeg på at jeg tar grundig feil. Endelig begynner skihopping for kvinner å få aksept, men media derimot, viser liten eller ingen interesse for kvinner i lufta. Jeg tror og håper på en pallplass for Anette, men altså ikke på gull.

KOMBINERT, VM VAL DI FIEMME: I kombinert er det Erik Frentzel fra Tyskland som har vært den jevneste i de siste rennene frem mot VM. Mikko Kokslien viste seg brukbart frem i de siste rennene, Magnus Moan er alltid med og kjemper om tittelen hvis han får brukbar klaff i hoppbakken. Men likevel er det for ujevnt til at jeg tror på gull her. Vi skal være fornøyd med en pallplassering.

TO KLARE FAVORITTER: Hvis vi oppsummerer, er det jentene som er våre sikreste gullkort. Tora Berger og Marit Bjørgen peker seg ut som våre store favoritter. Men jeg, den fødte optimist, er usikker på flere norske gullsjanser.

USIKKER: For VM i de nordiske grener, er jeg kanskje mest usikker på arrangøren i Val Di Fiemme. De har hatt problemer med både bredbåndslinjer og arrangementet de siste årene. Ikke så lett å være pressemann i den Italienske dalen som ikke på langt nær er så sjarmerende som mange andre flotte plasser i Syd Tirol. Det må være ekkelt å være arrangør i et mesterskap etter folkefesten i Holmenkollen for to år siden.

Reklame

Kurs: Dette må du vite om vin og bobler til 17. mai