Gå til sidens hovedinnhold

Må Freddy dø fordi legene mener det er best?

Freddy er 42 år men legene har bestemt at han skal dø uten livgivende hjelp. Det eneste Freddy vil er å bli holdt liv i så lenge som mulig – så han får være sammen med sin lille datter i oppveksten. Skal virkelig legene få bestemme at en mann skal dø når de likevel kan holde han i live?

Skal Freddy, av lege-etiske grunner, ikke få følge sin datter så lenge som mulig – selv om han må leve et liv uten annen verdi enn kjærlighet og omsorg fra de han er glad i?

Saken står på www.tv2.no:

http://www.tv2.no/nyheter/innenriks/helse/doedssyke-freddy-blir-nektet-hjelp-til-aa-puste-4001072.html

For to år siden, da Freddy var 40 år gammel, fikk han diagnosen ALS. Sykdommen fører til at muskulaturen visner bort og den som er syk blir gradvis lammet.

Sykdommen rammer viljestyrt muskulatur til å begynne med, men etterhvert rammer det også svelg, taleevne og til slutt også pustefunksjonen. Gjennomsnittlig overlevelse etter diagnosen er stilt er cirka tre år.

MARERITTET: For de fleste av oss med små barn i huset står det å dø fra barna når de er unge som det store marerittet. Ja, jeg skal villig innrømme at det som får meg til å stå på, det som får meg til å krumme ryggen, gå inn i hverdagen med en jobb uten sikkerhetsnett. Det er datteren min som holder meg oppe. Vi har alle vårt å stri med. Jeg også – uten at jeg skal komme for mye inn på det akkurat nå. Men min energi henter jeg fordi datteren min trenger meg. Å skulle dø fra henne nå – når hun trenger min kjærlighet, min tilstedeværelse og beskyttelse, er jeg livredd for. Jeg tenker faktisk på det hver eneste dag.

TÅRENE RENNER: Kanskje nettopp derfor renner tårene når jeg leser saken om Freddy. Jeg kan så inderlig forstå han. Smertene han må føle gjør vondt for meg som leser av reportasjen. Jeg kan vel knapt sette meg inn i hans situasjon. Han vet jo at det skal skje.

Så hvorfor skal legene bestemme at han ikke vil ha noe verdig liv, at det ikke er etisk forsvarlig at han skal få leve? Freddy vil bare være sammen med datteren sin så lenge han kan. Uansett.

I TV2 reportasjen sier legene ved St. Olavs Hospital at de ikke vil la Freddy få respirator når sykdommen gjør at han ikke klarer på puste selv. De mener det han ber om er et liv verre en døden.

SKJØNNER IKKE: -Den enkelte pasient vil ikke ha forutsetninger til å skjønne hva det egentlig innebærer på forhånd, mener Elin Tollefsen. Hun er seksjonsoverlege på Klinikk for lunge- og arbeidsmedisin ved St. Olavs Hospital.

-I forhold til å ha et fremmedlegeme i luftrøret som skaper irritasjon, slim og lungebetennelser. De er avhengig av hjelp 24 timer i døgnet, sier hun.

-Det er ikke pengene det står på. Avgjørelsen om å ikke la Freddy få respirator er tatt fordi legene mener det er til det beste for Freddy.Etikken her er det når tid forlenger man livet og livskvaliteten og når tid forlenger man plagene og dødsprosessen, sier hun

VIL IKKE DØ: Men saken her er jo at Freddy vil noe annet enn legene. Hvem skal bestemme? Aktiv dødshjelp er forbudt I Norge. Hva er dette? Etisk dødshjelp? På den ene siden kan jeg forstå seksjonsoverlege Elin Tollefsen siden hun kun ser medisinsk på det. Men er dette etikk? Å la en mann dø uten han og familiens vilje?

BESTEMME OVER LIV OG DØD: Dette klinger dårlig i mine ører. Jeg er redd dette føyer seg inn i flere andre eksempler av hva som skjer med pasienter i helsesektoren om dagen. At de rett og slett ikke får lov til å leve. Første gangen jeg opplevde det, var ved min onkels sykeseng. Han bodde på aldershjem og vi fikk en telefon om at han var syk. Jeg og min søster satt ved sengen hans da han trakk sitt siste åndedrag. Han var riktignok 88 år, men jeg husker den gang at jeg var forundret over at det ikke var en lege tilstede. Det var ingen som forsøkte å holde han i live. I ettertid har jeg forstått at legen hadde bestemt at han skulle dø. Hans tid var kommet. Jeg fikk aldri svar på om det hadde vært mulig å holde han i live lenger. Er etikken her at legene skal bestemme så direkte over liv og død?

HVA ØNSKER DATTEREN? Men Freddy er bare 42 år. Hva tror dere hans lille datter ønsker? At han skal få dø eller at han skal få leve – om det så er som en grønnsak i respirator?

Uansett gjør dette så utrolig vondt. Jeg skal kose ekstra med lille Julia på sju i dag. Og håpe på at vi får et langt liv sammen helt til tiden er inne. Men livet kan være brutalt. Vi har hverandre bare på lån. Det som er en selvfølge i dag, er det ikke i morgen.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis