RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Lasse Olsrød Evensen

Massiv mistillit mot Norsk Kennel Klubb(NKK)

Det var merkelig å lese Norsk kennel-klubb(NKK) sitt svar på min blogg i går. De gjør som mange politikere: Kommer med generelle svar uten å svare på tiltale. I mine øyne er deres svar en bekreftelse på det min blogg har handlet om:  Maktarroganse og liten eller ingen lyst til å renske opp i egen organisasjon. Og ingen ydmykhet i forhold til det å se alvorlig på kritikk. Ser NKK virkelig ikke den frustrasjonen som har kommet frem det siste døgnet? For meg synes det som en massiv mistillit!

 

La meg ta NKKs tilsvar punkt for punkt: De sier:"

"Hundeutstillinger handler først og fremst om bedømmelse av et avlsresultat. Bedømmelsen er basert på internasjonalt anerkjente standarder av en dommer som har gjennomgått en lang og omfattende utdanning. Likevel er vurderingen i noen grad gjenstand for et individuelt skjønn. Man kan derfor ikke uten videre sette likhetstegn mellom en hundeutstilling og en fotballkamp."

 

Skjønn, javel:  Det er riktig at en dommer har gjennomgått en lang og omfattende utdannelse og at vurderingen i noe grad er gjenstand for et individuelt skjønn. Men er det riktig bruk av skjønn når en hund blir BIR den ene dagen og får blå sløyfe - eller i verste fall gul -den andre - vurdert av to forskjellige dommere i to forskjellige utstillinger? Er det da noe galt med skjønnet - eller utdannelsen?

 

 

Vårt lille sjarmtroll heter Casper - eller Prince Caspian von Birkenhof. Han er en Biewer Yourshire Terrier. På dette bildet er han bare valpen. han kan ikke stilles ut i Norge men er godkjent i den andre land. En fantastisk hund som koser seg sammen med familiens schæfere.

 

NKK skriver videre:

"Man kan ikke uten videre sette likhetstegn mellom en hundeutstilling og en fotball-kamp."

Jo, det kan man: Dommeren i en fotball-kamp har to hjelpemenn som hjelper han i å ta korrekte avgjørelser. Og gjør ikke de tre dommerne det, blir de vurdert av et dommerutvalg som bestemmer på hvilke nivå de skal dømme videre.

Men hvis NKK virkelig vil ha en direkte sammenlikning, så kommer det her: Skihopp, turn, kunstløp, dans for å nevne noe. Hvor det er opptil seks(6) dommere som dømmer basert på skjønn!  Jeg har som sagt jobbet med internasjonale idretts-stjerner i over 25 år over hele verden - og har eksempelvis aldri sett at en skihopper får 10.00 i stil av en dommer og 19.00 av en annen i samme konkurranse. En bedre sammenlikning med blåsløyfe og BIR på samme hund kan jeg vel neppe billedgjøre. Med en-dommer systemet i hundesport derimot,er slikt til de grader mulig! Dessverre. Det er fritt frem!

Igjen: Er det skjønnet, utdannelsen - eller andre kriterier som dommeren legger til grunn? Og det er nå det begynner å bli interessant...

NKK skriver:

"Norsk Kennel Klub har et omfattende regelverk for alle våre aktiviteter. Når det gjelder potensielle brudd på regelverket har NKK systemer og valgte organer for å håndtere overtredelser.

Ved påstander om juks og korrupsjon på utstilling finnes det i NKKs utstillingsregler spesifisert hvilke regler som gjelder for fremvisning av hunder til bedømmelse (pkt 7) http://web2.nkk.no/utstilling-2/regelverk/. Dessuten omtales dette i Etiske retningslinjer for eksteriørdommere: http://www.dommerforeningen.no/index.php?option=com_content&view=article&id=9&Itemid=12."

 

Systemet er feil: Litt usikker på om NKK har lest bloggen min nøye. Jeg mener at systemet med en(1) dommer med all makt i utgangspunktet er helt feil. Altså: Jeg kritiserer utgangspunktet for de reglene som NKK her viser til, ikke reglene om straff. Dette er et system som innbyr til juks og fanteri - og til korrupsjon siden det i mange tilfeller er store penger involvert. Men kjære NKK. Det er jo ikke et slikt system vi vil ha. Vi ønsker oss et system som yder utstillere størst mulig grad av rettferdighet. Er det så mye å forlange da?

Sette stopper: For hvem er det da som skal sette en stopper for eller vurdere dommernes opptreden/utførelse av sin dommergjerning? Det kan jo ikke være noen andre enn NKK. Hvis en utstiller spør om hvorfor - kanskje til og med er kritisk ovenfor en dommer, gjør denne noe som er ulovlig iht de gjeldende reglene.

Spydspiss: Ei heller kan det være så vanskelig å forstå at dommerne er og blir NKKs spydspiss utad. Det er de som reprsenterer et system. Det er de som skal representere rettferdighet eller "fair play". Det er de som er hundesportens ledestjerner. Det er de som sitter med all makt. Jeg er forundret over at så mange av dem forsvarer det gjeldende system. Ved å innføre kontroller og dommervurderinger vil det jo gi alle dommere innenfor hundesporten større troverdighet og yte utstillerne større rettferdighet. Ligger noe av svaret i at de i ledende organisatoriske stillinger også er dommere innenfor bruks og eksteriør?

Avdekke juks: Jeg kan overhodet ikke se at NKK selv, slik som idretten gjør det med dopingkontrollører, dommerutvalg, stadige vurderinger av dommere etc, selv gjør undersøkende arbeid for å avdekke juks, kameraderi og også korrupsjon. De forventer å få ferdige saker på bordet med så overveldende bevis at de ikke har noe valg enn å se på saken- uten å løfte en finger sjøl. Men det burde - i anstendighetens navn - ringe en bjelle når en enkel blogg skaper så mange uforløste følelser hos folk fra hele landet, fra så mange raser reprsentert. Jeg ser fortsatt INGEN tegn til ydmykhet i NKKs svar.

Tvinger meg: I sitt svar føler jeg at NKK tvinger meg til å komme med eksempler - og dermed offentliggjøring av navn. Jeg viser derfor til et konkret eksempel: Schæferhund-dommer Oddbjørn Winther dømte sist sommer Norsk Vinner 2012 for schæferhunder i Fredrikstad. Etter det jeg husker, dømte han 18-24 mnd tispe. Der kåret han sitt eget oppdrett (dog med annen eier) til SG1 Norsk Vinner og hennes søster til SG4. Riktignok er dette fine hunder, men jeg mener det er betenkelig. Og selv om Norsk Vinner er en spesialutstilling utenfor NKK, bør vel NKK vurdere om Winther bør få dømme i regi av NKK når slike ting skjer. Hvor langt strekker NKKs etikkregler seg? Kan dommere gjøre hva de vil når de dømmer utstillinger utenfor hovedorganisasjonen? For NKK er det nok å sjekke resultatlistene, sjekke dommer - og vurdere. En telefon om forholdet burde her vært nok.

 

Vår unge schæfer heter Asphaugens Alex. Her er han 10 uker gammel, nå er han sju måneder. Valper er vakre!

 NKK skriver videre:

"Den som måtte mene at reglene er brutt, har anledning til å fremme en saklig begrunnet og dokumentert klage til NKK. Klagene håndteres etter NKKs saksbehandlingsregler http://web2.nkk.no/wp-content/uploads/2012/01/Saksbehandlingsregler.pdf. Dersom det er hold i saken, vil det få konsekvenser for den det gjelder."

Hva skal til for at en klage er saklig begrunnet og dokumentert? Ikke hjelper det å vise til en hunds totalt forskjellige resultater for to forskjellige dommere. Ikke hjelper det å skrive en begrunnet klage som viser til dommerens sjikane mot utstillere inne fra ringen. Ikke hjelper det å kunne dokumentere ovenfor NKK at en annen dommer går inn i ringen til en dommerkollega for å vise hva som er feil med den hunden som bedømmes. Ikke hjelper det å vise til festbilder av dommere og utstillere i lystig lag dagen før en stor utstilling. Ikke hjelper det å vise til at dommer og utstiller reiser sammen på utstilling - eller til utstillere som blir med dommeren på dommermiddager. Ikke hjelper det å vise til dommere som dømmer RIK og bruksprøver fra eget oppdrett og hvor forlovede og datter viser frem hundene. Til og med den kvinnelige utstilleren som ble utsatt for sexsjikane av en dommer dagen før utstillingen, og som klaget dette inn, fikk ikke gehør. Hva skal til?

Bevis: Hva forlanges av bevis? Video og lydopptak? Argumentasjonen til NKK er i mine øyne kun dårlig skyggeboksing. De viser ikke noe eget initiativ eller vilje for å avdekke juks og fanteri. rett og slett fordi det er for pinlig og vil føre til søkelys på hendelsen.

Penger: Det er vel heller ikke noen hemmelighet for ledelsen i NKK at hunder selges for masse penger. Her snakker vi IKKE om valper, men voksne hunder. Med det systemet som man har i dag, er det fritt frem å dømme hunder frem til topp-plasseringer de aldri har fortjent for så å få kick-back av salget av hunden i etterkant. Eller eierinteresser i hunden og avlsinntekter. Eller gratis valper. Ingen kan påklage dømmingen siden den er utført av dommere med lang utdannelse basert på et visst skjønn....

Jeg vet ikke hva NKK kaller dette, men jeg kaller dette korrupsjon. I Tyskland er dette et velkjent problem som SV(Det tyske forbundet) til en viss grad har grepet fatt i. Jeg vet om ledere på høyt nivå i Norge og i Tyskland som har kommet seg vekk fra ledelse i hundesporten rett og slett fordi de ikke orker all snakket om penger. Jeg skal spare disse avsløringene til min TV-dokumentar. Og når dette blir avdekket, i alle fall etter som problematikken nå har blitt kjent via disse innleggene, vil man muligens fra juridisk hold gjøre ledere i hundeorganisasjonene medansvarlig ved passivitet og unnlatelse av å ikke rapportere mistanker. For tro ikke at hundesalg av denne karakter rapporteres i selvangivelsen. Her snakker vi mest sannsynlig om svarte penger.

NKK skriver:

"Løse generelle påstander uten dokumentasjon kan vanskelig håndteres, verken i hundeverdenen eller i idretten. Heller ikke saker som ikke oppdages eller forblir uanmeldte kan forfølges."

Lettvint: Ja, det er lett å kalle ting løse generelle påstander. Kravet til dokumentasjon for NKK synes sterkere enn i sivile domstoler. De henviser til idretten - uten ha den minste peiling samt dekning for det de skriver. Idretten tar ansvar. Er det nok å nevne saken om Petar Vukicevic?  Og vær så snill: Spar meg for kommentaren om saker som ikke oppdages eller forblir uanmeldte. Det faller på sin egenfokuserte dumskap.

Til slutt skriver NKK:

"I likhet med andre bedrifter rapporterer NKK om inntekter, utgifter og gjennomførte aktiviteter i årlige årsberetninger/årsregnskap som er underlagt regnskapsloven og revideres av statsautorisert revisor. Årsberetning og regnskap er offentlig tilgengelige på våre nettsider og gir godt innblikk i vår virksomhet http://web2.nkk.no/om-nkk/arsberetninger/"

Selvfølgelig: Ja, selvfølgelig er det sånn. Skulle bare mangle. Så får vi håpe på at alle regler om oppgavepliktige inntekter er i orden både for NKK og underliggende raseklubber. Det skal bli spennende å se om skatteetaten tar tips om unndragelser på samme måte som NKK tar tips om overtredelser av regler….

Sterke reaksjoner: Jeg hadde ALDRI trodd at min blogg skulle føre til disse reaksjonene. Men når jeg, som demokrat, føler at jeg blir en del av et diktatorisk styre, sier jeg fra. Som journalist og kommentator, ser jeg på det som en plikt å være uredd. Jeg har i de siste 24 timer fått haugevis av mailer med folk som ikke tør kommentere offentlig fordi de er redde for sanksjoner fra dommere og NKK. De er rett og slett livredde, noe som skremmer meg stort.

Jeg blir mest redd av at NKK ikke tar min blogg - og all misnøyen som har kommet frem i kommentarfeltene på sosiale medieri løpet av de siste 24 timer - på alvor. Det er kanskje det mest skremmende av alt. I den grad jeg som mediamann ville komme med et råd i mediahåndtering, ville jeg sagt: Vær ydmyk.

Trist: Egentlig er NKKs motkommentar til meg veldig trist grunnet sin arroganse og totale mangel på ydmykhet. Jeg kan skjønne at min kommentar kan oppfattes som at alle dommere innenfor eksteriør og bruks gjør en dårlig jobb eller farer med uærlige hensikter. Sånn er det gudskjelov ikke. Diskusjonen kan fort bli generaliserende. Jeg vil presisere at det er mange frivillige innefor hundesporten som gjør en veldig god jobb enten de er funksjonærer eller dommere. Men jeg er overbevist om at det ville vært mange flere av dem som kunne stått frem med troverdighet hvis systemet ble forandret - samtidig som rekrutteringen til hundesporten ville blitt betydelig større.

For når alt kommer til alt, ønsker vi alle drive med hundesport for å ha det hyggelig, bli bedømt rettferdig - og berike livet til både hund og eier. Jeg kommer fortsatt til å komme på utstilling, og kommer helt sikkert til å få meg mange på trynet av dommere som vil hevne seg. Kun de som har rent mel i posen vil gi meg en rettferdig bedømming og stå for det.

 

Glad hund: Engie von Buchhorn elsker å være ute. Leken og morsom hund som er barnekjær og ekstremt tillitsfull - og utdannet SchH2 samt livstidskåret etter tysk mønster.