*Nettavisen* Nyheter.

Northug skriver under for å spare Coop

Selvsagt skriver Petter Northug under avtalen med Norges Skiforbund. Det nyter alle parter godt av. Coop, som Northugs hovedsponsor, har ingen interesse av offenltig skittentøyvask som ødelegger Petters rykte og Coops varemerke. Petter Northug selv gir aldri slipp på OL. Norges Skiforbund på sin side har en gullstatistikk å forsvare samt at de neppe vil havne i rettssak om retten til å jobbe fritt som idrettsutøver. Men fremtiden byr på store utfordringer, ikke minst juridisk.

Ingen tjener derfor på at dette blir en sak. Det vill ha konsekvenser langt ut over det sportige for alle involverte parter. Kommunikasjonsdirektør i NSF, Espen Graff, er en klok mann. Han ser konsekvensene av hva dette kan utarte seg til i media. Så får vi håper at Erik Røste & Co er like kloke. Coop ser også dette. De ser rent strategisk at en sak hvor de sitter på sin høye pidestall og kanskje skal nekte Norges mest populære idrettsutøver adgang til OL, ville være direkte skadelig for deres eget varemerke i Norge. Det jeg håper er at Petter Northug selv lytter på kloke rådgivere. Å ri prinsipper her vil være skadelig for alle parter samtidig som det vil ta all fokus vekk fra andre utøvere, Bjørgen og Johaug inklusivt. Partene har ikke noe valg. Dette MÅ de løse.

Idrett generelt og skiidrett spesielt er i en rivende utvikling, ikke bare kommersielt men også sportslig. Jeg husker alt fra fordømmelsen av skøyting, kritikk av red-bull avtaler - og nå situasjonen hvor man må se på kombinasjonen mellom private lag og landslagene. Det tvinger seg frem på en måte hvor man må se helheten i en kommersiell idrettsverden - ikke minst juridisk. Å nekte idrettsutøvere som står utenfor landslaget start i internasjonale konkurranser på bakgrunn i forbundets kommersielle særavtaler, kan i verste fall stride mot lover som regulerer retten til arbeid. Våre skihelter er ikke bare idrettsutøvere, de er yrkesaktive mennesker med skiidrett som levebrød. Og det er en kortsiktig karriere hvor pensjonsalderen i gjennomsnittet ligger på 30 år. Skal man i løpet av den tiden nekte de å tjene mest mulig penger? Her vil de juridiske spørsmålene bli mange og interessante. Blant annet vil lojaliteten til Norsk Tipping kontra mulige sponsoravtaler med andre spilleselskaper bli en juridisk nøtt fremover.

Rent praktisk kan man se saken slik: Petter Northug har, helt lovlig, valgt en annen arbeidsgiver enn Norges Skiforbund. Han har valgt Coop og en hel del andre arbeidsgivere via personlige sponsoravtaler. Samtidig bør han forstå at hvis alle utgifter vedrørende å reise på jobb i verdenscup og mesterskap skal dekkes av hans gamle arbeidsgiver, NSF, UTEN at de får noe tilbake, vil det bli feil. Siden internasjonale regler er slik at en utøvere, for å kunne delta i verdenscup, VM eller OL, må være en del av en nasjons lag, er det mye logikk i at Norges Skiforbund vil ha kontroll.

Forandringene står i kø. NSF vil komme i en situasjon hvor de må kunne gi bedre( ja endog de beste) kommersielle særavtaler til enkeltutøvere samtidig som de har det beste sportslige tilbudet. De vil komme i en konkurransesituasjon med private lag i langt større grad enn i dag. Denne omstillingen må de ta, være kloke - og sørge for å bli best på alle måter. Da vinner de både kommersielt og sportlig.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.