Gå til sidens hovedinnhold

OL ingen selvfølge for Northug?


Mens langrennssjef Åge Skinstad ble intervjuet av NRK, sto en litt slukøret Petter Northug i Team Coop i bakkant og solte seg i glansen av 72.plass på 15 km. Skinstad er mannen som skal bestemme om Northug får OL plass eller ikke. Da må Petter levere. (Foto: Lasse Evensen)

I dag fikk Petter Northug smake hvordan det er å stå utenfor landslaget. Med dårlige ski og en dag langt under pari, hadde det nok smakt deilig med adgang til skilandslagets smørtrailer før 15km klassisk under NM på ski på Birkebeiner Stadion. Og når reporterne begynte å stille spørsmål om han burde skifte trener, er det kanskje på tide å vurdere om opplegget utenfor landslaget kanskje ikke er så optimalt som ønskelig. Hva skjer hvis han ikke presterer i NM? Kan de la være å ta han ut til OL? Petter har kun et bra resultat tidligere i år. I dag ble han nr. 72.

Hvis noen er i tvil: landslagsløperne nyter godt av det enorme støtteapparatet til skiforbundet også under et nasjonalt mesterskap. Ikke bare det medisinske men også det tekniske. Jeg tenker da først og fremst på smøring av ski. Selv om det skulle være ganske lett å smøre under norsk snøvær, så det ikke slik ut. Petter Northug hadde verken dagen eller glien i dag. Han merket det ved første stavtak. Dette funket ikke. Som han selv sa:

-Jeg mener at formen er god nok til å vinne men ikke skia. Da ble det som det ble. Men jeg er i form. Sa han. For å forsikre om at det ikke er noen fare på ferde. Jeg velger å tro han på det Petter sier, men selv Coops sønn hadde nok ønsket seg smøredjevlene til skiforbundet akkurat i dag.


Simen Håkon Østensen vant med 3.7 sekunder til Martin Johnsrud Sundby i dag og meldte seg på i kampen om en OL-plass. (Foto: Lasse Evensen)

Når det er sagt: Simen Håkon Østensen fra Fossum IF er heller ikke i forbundsgruppa. Ingen hadde vel trodd at han skulle tukte storfavoritten, Martin Johnsrud Sundby, som tok sølvmedaljen. Og når Simen Andreas Sveen tok bronse foran Niklas Dyrhaug på fjerde, Tord Asle Gjerdalen på femte og Pål Golberg på sjette, beviser dette at det drives skisport på høyt nivå i private lag her i Norge med to på pallen fra private lag. Dog glemmer vi av en vesentlig ting: Tour de Ski. Er det deltakelsen der som sitter i kroppen.


Simen Håkon Østensen må finne seg i å bli gransket både av Vidar Løfshus, Åge Skinstad samt media før han eventuelt blir uttatt til OL. Det kan faktisk hende at en NM-tittel ikke holder. (Foto: Lasse Evensen)

ET HELVETES SPETAKKEL

Ei uke med konkurranser tar tid å restituere seg fra. Det er en knallhard belastning på kroppen. Samtidig ser vi at det blir knallhard kamp om å komme på OL-laget. Hva finner Skinstad & Co på i uttakningen? Hva har det å si for Petter hvis han ikke får en eneste topp-plassering i dette Norgesmesterskapet? Likevel kan Vidar Løfshus og Åge Skinstad få en vanskelig jobb. Alle vet at Petter er en mesterskapsløper, men har han klippekort til et OL? Hvis fasiten skulle bli at NM blir en fiasko for Northug Jr, og at han blir tatt ut til fordel for løpere som har mye bedre resultater, kan det rett og slett bli et helvetes spetakkel om ei ukes tid når OL plasser tildeles. Selv ikke Pål Golberg, som vant verdenscupprennet på Lillehammer før jul - og som gikk et bra løp i dag med sin sjette plass, føler seg sikker. Ei heller Tord Asle Gjerdalen som med sin femte plass og den beste plasseringen i et NM noensinne. Gjerdalen viser bedre og bedre form og har bevist at han blomstrer i mesterskap.

Faktum er at det er mange toppløpere i Norge for tiden. Det jeg vet er at noen blir veldig skuffa når uttaket offentliggjøres neste uke. Hvis jeg skal tippe: Eldar Rønning og Niklas Dyrhaug blir nok skuffet. Tord Asle Gjerdalen er også sterkt i faresonen. Og hverken Simen Andreas Sveeen eller Simen Håkon Østensen er sikre til tross for gode løp i dag. Hva med Sjur Røthe, nr 10 i dag? Nei, jeg kutter ut tippingen og lar dommerpanelet i skiforbundet bestemme. Så får jeg heller kritisere i etterkant. Det er lettere det. Typisk norsk vil noen si.


Stabil og kanskje den eneste som er sikker på en OL-plass, dagens sølvmedaljør, Martin Johnsrud Sundby.(Foto: Lasse Evensen)


I bedre og bedre fom, men Tord Asle Gjerdalen må vise seg frem i NM-helga for å få en OL-plass. (Foto: Lasse Evensen)

IKKE SKUFFET

Den som ikke blir skuffa, er Therese Johaug. I dag var hun suveren på kvinnenes 10 km klassisk. Marit Bjørgen hadde heller ikke toppski i dag, men leverte helt greit sett i lys av at hun har vært syk den siste tiden. Imidlertid må hun heve seg mange hakk frem mot OL skal hun kjempe om gullmedaljer. Har sykdommen satt henne for mye tilbake? Jeg både tror og håper hun kommer seg, men sitter med følelsen at det blir Johaug som blir vår OL-dronning. Likevel må vi ikke glemme de finske jentene samt Justyna Kowalzyk og Charlotte Kalla. Det KAN jo hende at kvinneklassen blir mer spennende enn vi ønsker. Heidi Weng snek seg foran Bjørgen i dag på sølvplass. Disse tre er nok våre aller beste kort til OL sammen med Astrid Uhrenhold Jacobsen som også gjorde et brukbart løp i dag og ble fjerde beste jente. Dog må det legges til at Weng av minuttet senere enn Johaug, Bjørgen 1.11 minutter.

På bakgrunn av disse tidsdifferansene, er konklusjonen lett å trekke: Frk. Johaug er imponerende. Hun er i knallform og ganske sikkert verdens aller beste skiløper akkurat nå. Kunsten blir å holde på formen - og gjerne toppe den til OL. Her har Egil Kristiansen en vanskelig jobb. Går det virkelig an å bli bedre enn det Therese viste frem i dag?


Hvor bra jobb har Eirik Myhr Norsum gjort som trener for Petter Northug? Har han hatt en umulig oppgave siden Petter var ute i 10 uker uten trening? I dag måtte Petter svare på spørsmål om treneren må byttes ut. (Foto: Lasse Evensen)

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis