*Nettavisen* Nyheter.

Skal vi tillate proffboksing i Norge med blod, juks og korrupsjon?

Cecilia Brækhus får ikke lov til å utøve sitt yrke i Norge, men hvor farlig er det, hvor umoralskt er det? (Foto: Lasse Evensen)

Bør Cecilia Brækhus få lov til å utøve sin sport i Norge? Bør proffboksing bli lovlig slik det er i resten av Europa? Skal to mennesker forsøke å ramme hverandre slik at det ultimate resultatet blir knock out? Skal blod få fri flyt sammen med store penger i en idrett som er full av korrupsjon og juks? Eller er det rett og slett ikke slik?

Folket har talt. Cecilia Brækhus er årets mest populære idrettsutøver i Norge i en idrett hun ikke får lov til å utføre i sitt eget hjemland. Det er noe totalt selvmotsigende i dette - og en klar front mot front kollisjon mellom det norske folk og norske bestemmende politikere.

Boksing er tøfft. Dette er et "stjernetreff" servert av Cecilia Brækhus. Er det forståelig at norske politikere ikke vi se slikt i Norge? (Foto: Lasse Evensen)

ENORM INTERESSE: I sin siste kamp mot franske Anne Sophie Mathis, klarte Cecilia Brækhus å samle fantastiske 600.000 seere på pygmekanalen VIasat Sport. Joda, Norge er et sportsgalt land i forhold til resten av verden målt i antall innbyggere, men interessen rundt Cecilia er formidabel. Dette til tross for at kvinneboksing fortsatt er i krybben som verdensidrett. Snart skal Cecilia til Las vegas for å møte erkerivalen Holly Holmes, ei amerikansk jente som ikke tørr bokse utenfor sin egen hjemby. Vi kan bare tenke oss mediaoppmerksomheten rundt denne kampen her hjemme. Men fakta er vel at den ikke blir nevnt med et ord i andre utenlandske media - kanskje kun noen lokale amerikanske TV-kanaler. Alt annet vil overraske meg. Det sier litt...

SAUERLAND EVENT: Jeg møtte Cecilia da hun var fersk i Berlin for snart fire år siden og siden har jeg fulgt henne tett både på trening og kamper siden det. Cecilia har vært i stallen til Sauerland Event, kanskje det proffeste managementet en Europeisk bokser kan ha. De holder til i de historiske lokalene ved Olympia-stadion i Berlin og besitter meget høy kompetanse. En ting er at de har en hel haug av verdens beste boksere i sin stall, men de produserer også TV-programmer. En boksegalla i Sauerlands regi er gjennomført proff. Reportasjene som presenterer utøverne under TV-sendingene, er i den absolutte verdensklasse. Og belysningen i salen like heftig som i de største underholdningsprogrammer. Sauerland gjør boksingen til det det er: Stor underholdning for publikum i salen og foran TV-skjermen og knallhard idrett for utøverne.

ANERKJENT: Når Sauerlands utøvere med Cecilia Brækhus i spissen drar på treningsleir, er de på Tysklands OL-anlegg i Kleinbaum noen mil utenfor Berlin. Anlegget ligger øde til - i en skog. Utøverne bor der og de trener der - med alle fasiliteter tilgjengelig. Dette er tyskernes svar på Toppidrettssenteret. Forskjellen er bare at proffbokserne får lov til å trene her. Det er ute i den store verden anerkjent på linje med andre idretter.

FARLIG IDRETT: Men ikke i Norge. Her mener man fortsatt at det er en farlig idrett. Jovisst er det farlig. De slår jo for å slå motstanderen i svime, dvs knock out. De bruker nevene, riktignok godt pakket inn i boksehansker, men tanken bak polstringen er den samme. Ofte ser vi hovne, blodige, forslåtte ansikter. Dette er noe i dette som strider mot den norske oppfatningen av hva som er riktig og galt. Man skal ikke slå andre. Det er for de fleste en logisk tankegang.

Man diskuterer nå også hvor farlig utholdenhetsidrett kan være der hvor man presser kroppen til det ytterste. I langrennssporten har vi bla sett problemer med hjerteforstyrrelser hos flere av utøverne. Therese Johaug er ikke en av dem. (Foto: Lasse Evensen)

MEN HVOR FARLIG? Men hvor farlig er det? Undersøkelser viser at boksing ikke er mer farlig enn andre idretter og at skadeomfanget ikke er mer omfattende, snarere tvert i mot. Hvor farlig er det sammenliknet med alpinister som kjører utfør i 130 km/t kun iført en tynn skidress og hjelm? Eller hva med bilsport og utforkjøringer? For ikke å snakke om skihopping hvor man svever 250 meter i 100 km/t? Eller sykling? Eller ishockey? Faktisk er fotball den idretten som er mest utsatt for skader. Jeg føler derfor at argumentet om graden av farlighet ikke er så relevant.

JUKS OG FANTERI: Så er det spørsmålet om graden av seriøsitet i proffboksing. Det er hevet over enhver tvil at dette er en idrett hvor mye av resultatene gjennom tidene har blitt arrangert. Kampfiksing har ikke hatt samme alvorlighetsgrad som i andre idretter. Det har for mange vært en del av det å bygge opp en karriere å sette svake motstandere opp mot sterke med beskjed om hvem som skal vinne. Enkelte boksere lever av å være slaktoffer. Man kan derfor i mange tilfeller sette spørsmålstegn ved hvor mye alle disse beltene er verdt. Altfor ofte møtes ikke de beste bokserne uten at det er store penger involvert. I de fleste andre idretter er det jo ikke sånn. Kjemper man om mesterskap, stiller de beste opp. Kun i amatørboksing er det annerledes med tanke på mesterskap, men proffboksing har levd sitt eget liv i ytterkant av normale idrettsgrener.

Historiene rundt hva som skjer i proffboksing er mange og dessverre er mange av dem sanne. Dette er et argument som fra politisk hold har stått sterkt - i tillegg til farlighetsgraden og målet om å slå hverandre ut. Det moralske aspektet har således stått sterkt og for mange vært vesentlig når de har laget det urgamle forbudet mot proffboksing i Norge. I historisk perspektiv er dette forståelig.

FØLG MED: Men det gjelder å følge med i timen. Tidene har forandret seg. For det første er Cecilia Brækhus som person en av de beste rollefigurene kampidretter overhodet kan ha. Hun har et stort hjerte bak de hardtslående nevene. Treningsmengdene hun og andre legger ned for å nå toppen, er enorm og betydelig mer enn i norske nasjonalidretter som eksempelvis håndball. Skadeomfanget er ikke større enn i andre idretter samtidig som miljøet i proffboksing har blitt betydelig mer proffesjonalisert og kommet i mye mer ordnede former. Sauerland Event, som representerer Cecilia, fremstår som særdeles seriøse promotorer og er bygd opp som hvilken som helst toppidrettsklubb. De er rett og slett råflinke.

KONKLUSJON: Jeg ser derfor ikke så mange holdbare argumenter lenger for at politikerne skal holde på forbudet. Det må være en likhet for loven til å utføre sitt yrke i Norge uansett om det innebærer en viss risiko. Og når folket også stemmer henne frem på denne måten, er ikke de styrende politikere samstemt med folket - selv om det ikke er så unormalt i Norge.

STØRRE TV-KANAL: Jeg skulle bare ønske, for det norske idrettspublikum sin del, at en større TV-kanal enn Viasat sport hadde TV-rettighetene til Cecilias kamper. Ikke bare hadde produksjonen blitt bedre, men sjansen for at proffboksingens legalisering i Norge hadde vært større. Media har makt, enkelt og greit. Når det er sagt: Viasat er de som betaler Cecilias lønn, men med hennes populæritet i dag, burde nok også både NRK, TV2 og TVNorge vist betydelig interesse da rettigheten ble lagt ut for salg. Dog er det lett å være etterpåklok. Mao: Et lurt trekk av Visat Sport å sikre seg rettigehetene til Cecilias kamper i årene som kommer.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.