Gå til sidens hovedinnhold

Stopp korstoget mot Erik Tysse

Jeg blir oppgitt over Dagbladets sportskommentator Esten O Sæther. Gang på gang skal han hamre inn i det norske folk at kappgjengeren Erik Tysse er en jukser. Gang på gang trekkes Tysse inn i saker som ikke er relevant. Nå må Sæther stoppe dette latterlige korstoget mot Erik Tysse som jeg for min del tror er utsatt for et direkte idrettspolitisk overgrep og er uskyldig. Sæther bør vurdere sin stilling som sportskommentator i Dagbladet.

Denne gangen klarte Esten O Sæther å trekke Tysse inn i diskusjonen rundt Petter Northugs nei til skilandslaget. Her blir Tysse brukt til å rakke ned på en annen kar han går i korstog mot: Olympiatoppens øverste sjef, Jarle Aambø. Saken er at Olympiatoppen hjalp Tysse under utestengelsesperioden mens Petter nå blir nektet hjelp og støtte fra Olympiatoppen og Aabø.

Hvis Sæther ikke har fått det med seg så er det himmelvid forskjell på disse to sakene. Sammenlikningen er på grensen til søkt. Tysse har så vidt til smør på maten mens Northug er mangemillionær med store fremtidige inntekter. I heldigste fall har Sæther misforstått, i verste fall vil han ikke forstå. Northug har selv valgt å stå utenfor og har penger nok til å klare seg sjøl samt bygge sitt eget støtteapparat. Tysse, som denne sesongen kjemper i toppen i verdenscupen, vil gjerne ha hjelp både fra Olympiatoppen og friidrettsforbundet. Skal han klare å satse på en lengre karriere, trenger han all den økonomiske støtte han kan få. Kappgang er en av verdens desidert dårligst betalte idretter.

Jo da, jeg kan se at det rent politisk sett ikke var lurt hvis Olympiatoppen ga Tysse hjelp under soningen av dopingdommen. Men rent menneskelig var det kanskje ikke så dumt likevel. Bevisene rundt Tysses dom er så vage og så usikre at han etter min mening burde vært frikjent på grunn av bevisets tilstand. Selv på en løgndetektor-test. scorer Tysse fullt hus på sannhet. Uten penger kunne ikke Tysse kjempe sin kamp mot en hel idrettsverden. Rent prestisjemessig for internasjonalt dopingarbeid kunne hans sak ikke underkjennes. Det ville vært en stor idrettspolitisk risiko for idrettsorganisasjonene. Eksperter fra en hel idrettsverden har stilt seg bak Tysse hvor mange av dem til og mener at Tysses dopingprøver er manipulert. Dette har IKKE gått Aambø hus forbi. Jeg liker at Aambø tar menneskelige hensyn og at han eventuelt tør å snakke de større midt i mot.

Men dette elementet tror jeg neppe at Esten O Sæther har fått med seg. Korstoget mot Tysse, som etter hvert har snudd til å bli latterlig, holder rent pressetisk ikke lenger mål. Korstoget mot Aambø er IKKE av så grov karakter som mot Tysse men har også sine mørke sider. Det hele er faktisk et spørsmål om Sæthers troverdighet og intigritet.

Spørsmålene er så til de grader relevante når man vet at Sæther i en årrekke har vært landslagstrener for et landslag i fotball. Han er på lønningslista til et særforbund i idrettsforbundet og tjener således to arbeidsgivere: NIF og Dagbladet. Når vi vet at NIFs generalsekretær ikke har hatt det beste forholdet til sjefen i Olympiatoppen, Jarle Aambø, kan det stilles spørsmål til Sæthers motiv. Generalsekretæren er jo i prinsippet Sæthers øverste sjef. Troverdigheten til Sæther blir således såpass svekket at han i sin helhet burde vurdere sin stilling i Dagbladet som kritiker av norsk idrett. Men Sæther forsvarer seg beinhardt. Da Aftenpostens sportsredaktør Bertil Valdehaug skrev en kommentar som så dopingsaken mot Tysse i et annet lys enn Sæther, ble han hånet som kunnskapsløs av Sæther. Jeg sier bare: At han tør!

Erik Tysse har sonet sin dom på papiret men tydeligvis ikke i praksis. Selv om han ligger som nummer to i verdenscupen i kappgang, blir han nå nektet økonomisk støtte av Norges Friidrettsforbund. Dette synes jeg er feigt av friidrettspresident Svein Arne Hansen & Co. Er de redde for krtikk fra Esten O Sæther og velger minste motstands vei med ofring av en person på veien? Til alt overmål har Tysses mangeårige trener, Stephan Plätzer, fått tilnærmet arbeidsforbud i Norge. Hvorfor? Han har da vitterligen ikke gjort noe galt enn å støtte sin svoger Erik Tysse i en sak som til de grader sår tvil om både dømmende og dømte part. For meg er hele saken tragisk på alle måter.

Men mest tragikomisk er korstogene til Esten O Sæther?

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis