*Nettavisen* Nyheter.

Tromsø-politiet etterlot hjelpeløs hund alene på øy i havgapet

Dette er Trym. Her får han hilse på sin eier etter å ha vært alene på en øde øy i to dager. bare innsatsen til Lill-Hedvig Greaker reddet hunden fra en grufull sjebne. (Foto: Privat)

I følge Lill-Hedvig Greaker i Tromsø ble buhunden Trym etterlatt alene på en øde øy langt ute i havgapet av både Tromsø-politiet og helsevesen da de måtte flytte en eldre mann inn til fastlandet. Hunden var mannens beste venn og han var etter det vi erfarer veldig fortvilet. Episoden skjedde for et år siden men har ikke vært omtalt så mye. I et år har den vandret rundt på Facebook.

Komiker og foredragsholder, Anders Tangen sier i en kommentar på Facebook:

"Hva pokker er dette! Politi og helsevesen har plikt til å redde alle levende vesener. Dårlig behandling av dyr gjør meg nesten mer forbanna enn dårlig behandling av mennesker. For dyra blir ikke spurt om hva de ønsker. De er prisgitt at vi mennesker vil dem vel!!"

Hunden ble forlatt ute på øye 05.01.2012, for et år siden. Alle fastboende på øya var bortreist. Hunden måtte klare seg selv.

Hundevennen Lill-Hedvig Greaker engasjerte seg kraftig da en hund tilhørende en eldre mann ble etterlatt alene på en øde øy i havgapet av Tromsø-politiet og helsevesenet. (Foto: Privat)

Lill Hedvig Greaker fortalte den gang på Facebook:

" Jeg fikk høre om dette sent torsdags kveld. Beboeren er veldig nær familien, og har bodd der ute på øya i familiens hus. Jeg reagerte umiddelbart og tok en telefon til vakthavende ved Politivakten i Tromsø for å høre hvorfor hunden var etterlatt der ute alene. Der skal den ikke være...

I tlf møtte jeg en hyggelig dame som virket sjokkert over historien jeg fortalte. Hun gikk igjennom loggen som var skrevet i etterkant av hendelsen, men kunne ikke finne noen informasjon om hunden. Hun spurte meg flere ganger om jeg var sikker på at hunden var der, eller at den kanskje hadde vært ute og politiet ikke hadde sett den. Men da jeg sa at jeg var hundre prosent sikker på at hunden var tilstede i huset, da den aldri går uten sin eier, sa hun at hun måtte sjekke dette nærmere og ringe til operasjonsleder, for så å ringe meg opp igjen.

Etter en tid ringte hun meg opp igjen, og det første hun sa var, " Jeg kan ikke fatte at de lot hunden være igjen der alene!!!!", for så å fortelle at hun skulle sette opp ett oppdrag på dette dagen etter og at de samme folkene som forlot hunden der skulle utføre oppdraget med å få hentet den. Hun beklaget at de ikke hadde mulighet til å hente hunden på natten. Jeg ga beskjed om at hunden skulle leveres hos meg. Det er jeg som har gitt beboeren hunden i utgangspunktet og jeg ønsker derfor hunden innad i familien."

Fortalte altså Lill hedvig Greaker i en gripende fortelling på Facebook. Men det skulle ikke gå helt etter planen. Politiet var neste dag ikke fullt så samarbeidsvillige. Greaker fortalte videre:

"Fredag morgen ringte jeg for å høre om de var på tur ut for å hente hunden, og hvilket klokkeslett han ville bli levert her hos meg, men da møtte jeg en mindre hyggelig person i andre enden og fikk ett hardt slag i ansiktet da jeg ble fortalt at de ikke hadde tenkt seg ut å hente hunden alikavel. De hadde heller ikke tatt hunden med seg for at de ikke visste hva de skulle gjøre med den. Hunden hadde da vært alene i over 24 timer. De måtte se ann situasjonen først, så skulle de komme tilbake til saken senere. Jeg ble da rimelig ergelig i telefonen og sa at dette var dyremishandling og at jeg nå fikk se hva jeg gjorde videre i saken."

For Greaker skulle det bli enda mer kjemping mot øvrigheten som IKKE ville ta noe kritikk for den lille hunden. Hun fortsatte å ringe, men lett var det ikke. Greaker fortalte:

"Det første politiet da sier i tlf, er at han oppfatter at jeg ser situasjonen som en politisak, men at de ikke har hatt noe å gjøre med saken annet enn å bistå helsevesenet i oppdraget. Jeg sier da at jeg med sikkerhet vet at det var politiets avgjørelse at hunden ble etterlatt fordi de ikke ville ta den med seg. Jeg vet dette da legen som var med under oppdraget er den som har snakket med oss i familien og sagt at hunden ble etterlatt fordi politiet nektet å ta den med seg. Det var legen som gjorde oss oppmerksom på at hunden var blitt etterlatt. Det var hun som ordnet med vann og mat til han før de forlot øyen, for at han iallefall skulle klare seg i ett par dager. Uten henne ville ingen visst at Trym satt alene igjen på øya. Men politimannen i andre enden ba meg bare ta kontakt direkte med operasjonsleder for hendelsen.

Jeg ringte så denne politimannen, som prøvde å legge seg flat og som gjorde seg veldig forståelsesfull og beklaget så mye det som var hendt. Han sa at helsevesenet prøvde å finne på en løsning for å hente hunden. Oppi alt dette begynte han å spørre når neste ferge gikk utover til øyene. Da jeg sa at denne gikk i dag fikk jeg spørsmål om at kanskje jeg kunne ta turen utover til øya å hente hunden. Til opplysning er dette en tur som tar over 5 timer tur/retur, og dessverre hadde jeg ingen mulighet for dette. (Jeg hadde mer enn gjerne hentet hunden om det hadde latt seg gjøre) Jeg spurte da om de ikke kunne gå med legebåten som de hadde brukt dagen i forveien, men da fikk jeg til svar at det var helt uaktuelt da den kostet 4000,- bare å starte motorene på, og at den ville være borte og ute av tjeneste i over tre timer på oppdrag for å hente hunden. Vi måtte finne en annen løsning... "

Greaker ga seg ikke, og etterhvert kommer det en løsning som gjør at hunden etter to døgn innesperret i huset endelig fikk komme seg til fatslandet og bli tatt hånd om. Hun forteller videre:

"Jeg har brukt hele dagen i telefonen, samtaler hit og dit... Vi i hele familien har engasjert oss for å få hunden bort fra øyen. Vi har ordnet slik at Trym ikke skal være alene og etterlatt til seg selv.. Hva har politiet gjort annet enn å fraskrive seg ansvaret for at de har latt hunden være igjen ute på øya? Ikke ett eneste menneske kunne se til han... Han var helt alene der ute. Innestengt i huset med litt mat og vann... Ingen muligheter for å gå ut å gjøre fra seg... Hunden var ikke engang nevnt i politirapporten, å det hadde neppe blitt gjort noe om ikke jeg hadde ringt å gjort de oppmerksomme på at hunden sto igjen. Han ville vært glemt...

I 19-20.00 tiden fredag kveld ankom fergen, ombord der vår gode samaritan som skal se til at Trym har det bra og senere ta han med hjem til oss. Hunden har vært alene i over ett og ett halvt døgn...

Jeg stiller store spørsmålstegn med hvordan politiet har hansket med denne saken. At de ikke vet hva de skal gjøre med hunden er ingen unnskyldning for å etterlate den ensom og mutters alene på en øy... attpåtil innestengt..."

Sa Lill-Hedvig Greaker.

Jeg sier: Norsk Dyrevelferd trenger en lov som i mye større grad sikrer dyreliv mot hjerteløse mennesker. Uavhengig av om du er politimann eller lege: Man lar ikke en hund bli igjen alene på denne måten. I dette tilfelle bør det bli nasjonalt ramaskrik og represalier for politimannen som tok denne avgjørelsen.

Hva synes dere?

Det hører med til historien at siden Trym har levd livet på landet hadde Lill- Hedvik hjerte til å la den bli en byhund. Så nå er Trym hos broren hennes i Lofoten Han var litt tynn og medtatt etter nesten tre døgn innesperret alene, men har det nå fint. Og den gamle eieren har fått hilse på den. Lykkelig slutt med andre ord.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.