*Nettavisen* Nyheter.

VM i snøsvømming: hvorfor skal alltid de beste ha alle fordeler?

I all idrett er flaks med forholdene en del av gamet. Utendørsidrett byr på utfordringer. Hvorfor skal de beste ha alle fordelene? Er det ikke greit at de som ligger lavere på rankingen også får muligheter? Jeg synes at diskusjonen om gårsdagens 15 km på ski under VM i Falun er snudd på hodet. Men glem intervallstart. Fellesstart er fremtiden på alle måter. FIS må forandre reglene.

La meg først si: jeg skjønner frustrasjonen til Cologna og de andre. Det føles bittert når man blir fratatt en god plassering. Og løperne har lov til å gi uttrykk for sin bitterhet. Samtidig skal ikke dette skje under et VM. Det bør vel herske liten tvil om at de svenske arrangørene burde saltet løypa - selv om det heller ikke ville holdt når vi snakker om masse plussgrader.

-Snu på startlista så de antatt beste kan gå først, skrek man i går. Jeg er uenig. Hvorfor skal de som er lavere ranket bli henvist til snøsvømming? Hvorfor skulle ikke de kunne nyte godt av fordelen? For meg blir det feil uansett hvem det måtte gå ut over.

Det man må se på, er konkurranseformen. Er det forsvarlig å arrangere intervallstart når forholdene blir så utslagsgivende? Burde man hatt et regelverk som tilsier at man kan gjøre om fra intervallstart til fellestart for på den måten å gi alle like forhold? Eller skal skisporten rett og slett kutte ut intervallstart i store mesterskap?

For å slippe diskusjoner, er kanskje fellesstart løsningen. Samtidig mener jeg at fellesstarter er bedre tv-idrett. Vente-tv er vi ferdig med, er vi ikke? Med vintage-bildene av Gjermund Eggen fra Holmenkollen friskt i minne, er det lett å trekke paralleller.

-Nå må du komme snart, Gjermund. Hvor er du? Klokka går.

Om svensken Olsson hadde vunnet gårsdagens 15 km hvis alle hadde hatt like forhold, er jeg usikker på. Men det er ikke relevant. Han vant, kommer til å figurere i historiebøkene i alle tider, samtidig som kritikerne av snøsvømming vil bli glemt. Det samme vil Kalla. Ingen vil snakke om norsk smøretabbe om 15 år når gamle legender skal hedres.

Det hele er faktisk opp til FIS. De kan, hvis de vil, legge forholdene til rette for rettferdige konkurranser. De må bare gjøre noe med reglene.

Så gjør det da. For svingende.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.