Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Mahmoud Farahmand

En regjeringsplattform vs skriking og anklager

Der Arbeiderpartiet fremstår som splittet og skriker med utestemme, har regjeringen en felles plattform som de jobber utifra.
Jonas Gahr Støre (t.h.) og Masud Gharahkhani under Arbeiderpartiets landsmøte.
Jonas Gahr Støre (t.h.) og Masud Gharahkhani under Arbeiderpartiets landsmøte. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)

Det er interessant å følge debatten mellom Arbeiderpartiet og Høyre om innvandring. Det er nesten så man glemmer både vedtaket om «Oktoberbarna» og beskyldningen som ble slengt over bordet rundt forrige valg.

Det som er positivt er at Arbeiderpartiet omsider har bestemt seg for å ta stilling til en av vår tids viktigste utfordringer. Denne diskusjonen handler om betydelig mer enn en diskusjon om retorikk mellom stortingsrepresentantene. Det handler om vår fremtid, våre barns fremtid og om hvorvidt vi kommer til å ha et bærekraftig velferdssamfunn.

Det meste interessante er hvordan Gharahkhanis bruker utestemmen i disse diskusjonene. Om ikke annet er nettopp dette i god sosialistånd. Det er også et tegn på at i Arbeiderpartiet må man bruke utestemmen og bruke kraftig retorikk for å ta plass, og få andre i eget parti til å innordne seg. Men inntil videre kan det se ut som denne taktikken ikke har så mye effekt utenfor den nedsatte arbeidsgruppen.

Men der Arbeiderpartiet og deres nybakte talsperson er mest opptatt av å snakke har regjeringen kommet med noen konkrete forslag.

Regjeringsplattformen tar i grove trekk innover seg at kapasiteten til å integrere må ses i sammenheng med antallet innvandrere. Utenom dette er man spesifikk i hvilke type kvoteflyktninger man ønsker å ta imot. Regjeringen ønsker å prioritere kvoteflyktninger som har størst sjanse til å la seg integrere. Dette er klokt og et langt steg i riktig retning.

Regjeringsplattformen er realitetsorientert når den anerkjenner at man ikke kan ta imot flere kvoteflyktninger enn dagens nivå, dersom vi får utfordringer med å integrere dem som allerede er her. Dette er en erkjennelse som blant annet Arbeiderpartiet og deres potensielle samarbeidspartnere sliter med å ta innover seg.

Det er også godt å se at regjeringen skal styrke innsatsen for å avdekke personer som har fått opphold i Norge på falske premisser. I en tid hvor det stadig avdekkes at falske premisser har dannet grunnlaget for at individer har fått opphold i Norge så det sendes helt klare signaler.

Hva angår Arbeiderpartiets evig mas om retorikk så kan det fremstå som de i stor grad er opptatt av å mistolke, ta ut av kontekst og vrenge på det andre sier. Gharahkhani vet like godt som meg at han direkte feilsiterer Listhaug når han kommer drassende med disse sitatene. Falske påstander som er tilbakevist gang på gang blir ikke mer sanne av de gjentas i det uendelige.

Arbeiderpartiets talsmann feilsiterer justisminister Sylvi Listhaug.

Det er også interessant at Arbeiderpartiet sentralt er mer opptatt av hva regjeringen sier og gjør, når deres egne i lokallagene gjerne vil ta imot et stort antall, helst et uhåndterlig stort antall. La oss heller ikke glemme at Agenda er uenig med Arbeiderpartiets ståsted i innvandringsdebatten. Når til og med Agenda velger å ta avstand, burde det ringe noen bjeller.

Hittil har Arbeiderpartiet kommet med ett konkret forslag, og det er forbud mot søskenbarnekteskap. Som i alle andre saker skorter det på konkrete tiltak og planer for hvordan de skal klare å gjennomføre dette. det samme kan man si om de øverige 22 punktene partiet har fremsatt innen innvandring og integrering.

Det er artig at man snakker om elitene i Høyre, når Aps egne «urbane elite» er dem som motsetter seg innstrammingen som fremsettes av partiets innvandringspolitiske talsperson.

Dette fremstår nesten som utspillene kommer fra noen få sentralt i Ap, uten stort mye støtte i lokallagene eller øvrige i Ap. Det er også lite trolig at de vil finne støtte hos deres samarbeidspartier. Dette står i sterkt kontrast til regjeringsplattformen som er skrevet av en samlet regjering, har støtte og gjennomføres, mens utestemmebruken vedvarer.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).