Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Mahmoud Farahmand

Nye juletradisjoner

Det nærmer seg jul, og de klassiske juletradisjonene rulles ut. Det vaskes, pyntes og gaver kjøpes. Men for land i Vesten har også en ny tradisjon meldt sitt ankomst. Islamister som skyter julen inn for oss.
To mennesker ble drept, mens en person er erklært hjernedød og minst 13 andre er såret, flere av dem alvorlig etter skytingen  på julemarkedet i Strasbourg.
To mennesker ble drept, mens en person er erklært hjernedød og minst 13 andre er såret, flere av dem alvorlig etter skytingen  på julemarkedet i Strasbourg. Foto: Vincent Kessler (Reuters)

For noen dager siden skjedde det igjen. En bevæpnet islamist gikk til angrep på uskyldige sivile. Liv gikk tapt, og andres liv vil aldri bli det samme igjen. Denne typen handlinger begynner å bli en tradisjon nå. Desember 2015 og 2016 ble henholdsvis USA og Tyskland rammet av terrorangrep. Begge gjennomført av individer som kobles til IS.

I begge de overnevnte angrepene klarte terroristene å ta over ti menneskeliv og skade flere titalls. Under terrorhandlingen i Strasbourg var det kun to menneskeliv som gikk tapt. Enkelte vil nok reagere på at denne formuleringen, men realiteten er at det å redusere konsekvensen av en eventuelt terrorhandling handler om å redusere antallet liv som går tapt og antallet mennesker som blir skadet.

Det er de harde realiteter når man skal forebygge terror og redusere konsekvensen av eventuelle handlinger som skulle inntreffe. Men det er mer alvorlige ting som vekker bekymring.

Den mistenkte, Cherif Chekatt, har i lang tid stått på bekymringslistene til franske myndigheter. Han har sonet en fengselsdom for ikke-terrorrelaterte handlinger. Til tross for dette har han fått tilgang til skytevåpen og eksplosiver. For kriminelle er håndvåpen lett tilgjengelig i Frankrike. Men hvordan det har vært mulig for Chekatt, til tross for at han står på den såkalt OBS-listen til franske myndigheter, er av stor interesse.

Det må heller ikke sees bort ifra at det er større nettverk som står bak Strasbourg-terroristen. Det er et nettverk han har blitt rekruttert til da han sonet fengselsdommen. Fengsel har vist seg å være en av hovedarenaene for radikalisering i Frankrike, Belgia og Tyskland. Om andre radikaliserte islamister fra samme nettverk og fengsel er ute etter å utøve terror, er nærliggende å anta.

Etter terrorangrepet i Strasbourg har sikkerheten ved det tradisjonsrike julemarkedet i Toulouse blitt styrket med blant annet patruljer fra hæren.

Det er ingen stor hemmelighet at IS er i stand til å gjennomføre sammensatte operasjoner der logistikken, altså tilførsel av våpen og eksplosiver, i stor grad er segregert fra den operative utførelsen av oppdraget. På denne måten blir det betydelig vanskeligere for sikkerhetsmyndighetene å intervenere og stoppe terrorhandlinger før de inntreffer.

Samtidig viser islamistiske terrororganisasjoner generelt, og IS spesielt, en egen evne til å gjennomføre operasjoner til tross for at de til stadighet er under press både i deres kjerneområder i Midtøsten og i Vesten. Det er denne evnen som skaper hodebry for åpne og liberale samfunn i vesten.

Den mistenkte, Cherif Chekatt, har i lang tid stått på bekymringslistene til franske myndigheter.

Det finnes grenser for hvor mange soldater og politibetjenter som kan settes ut i gatene, og hvor mye ressurser som kan brukes på etterretningsarbeid. Alle pengene som brukes på disse tiltakene vil måtte tas fra andre budsjettposter, og det vil igjen gå utover utvikling av vestlige velferdssamfunn. Noe som igjen vil bidra til å berede grunnen for en svært uheldige samfunnsutvikling.

Til tross for tapte menneskeliv og sørgende familier, kan vi være takknemlig for at terroristen ikke brukte eksplosiver. Dette viser at tilgangen til og kunnskapen om eksplosiver er begrenset. En annen faktor som er viktig å observere, er at handlingen ikke fikk større skadeomfang fordi væpnet politi og personell fra forsvaret var tilstede og kunne intervenere.

Det viser seg at bevæpning har en viss effekt, til tross for at enkelte norske «eksperter» er av en annen formening.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).