-Du har trykket på en avstengt etasje

- Du har trykket på en avstengt etasje, sier en damestemme i heisen på jobben. Hun høres nyskilt og sur ut.

Det høres ut som om damen har lyst til å si: "Hvor mange ganger må jeg si at du må dra kortet ditt FØR du trykker på etasjeknappen".

Å oppdra folk i Norge er overlatt til et økende antall maskiner: "Legger du på havner du bakerst i køen". "Du har kjørt for langt. Snu med en gang". "For reklamasjon trykk fire".

Det kommer slike stemmer hele tiden. "Det oppnås ikke kontakt med mobilabonnenten". Det er stemmer både her og der. Hvis du står i heisen i London og stemmen sier:

"Going down."

Da er det bare å slå seg løs og rope:

"Timber."

Blant de maskiner som er sterkest på oppdragelse og moral vil jeg si at panteautomater rager høyt. Panteautomater er noen moralske jævler. "Bunnen først".

Hvis du nekter å gjøre som panteautomatene sier eller prøver å gjøre noe på DIN EGEN MÅTE, så begynner de straks å pipe og ule. Dette er betjeningen i butikkene så vant til at de ikke straks kommer løpende for å slå av alarmen og redde en stakkar. Dermed står man der i et slags fengsel av ulyd og har ingen steder å gjøre av seg. Kanskje har man dårlig samvittighet for med vilje å ha forsøkt å pante en utenlandsk flaske eller prøvd seg med noe annet ukurant flaskesøppel som man strengt tatt ikke skulle tatt med i butikken i det hele tatt.

Automaten appellerer sterkt til din samvittighet. "Trykk en gang til hvis du vil gi pengene til Røde Kors." Dette er en helt spesiell sjanger. Det dreier seg om å velge mellom panteautomatgambling eller veldedighet. Er du en engel eller en djevel? Hjelper du dine medmennesker eller tar du pengene selv? Panteautomater skiller klinten fra hveten og definerer hvem du er. Maskinen synger så en medfølende liten sang når du taper. Det er også en fanfare når du vinner, og den er like glad og lystig som trøstesangen er trist.

Hvis du trykker bare én gang begynner automaten å pipe i et sakte, klagende tempo. Det er maskinenes måte og si at NÅ MÅ DU BESTEMME DEG for om du skal være generøs eller ikke. Du får ett lodd per 50 øre du har pantet for. Du får ikke ekstra sjanser om du bare panter én flaske av gangen. Men det sier ikke maskinen noe om. Da er det lett å gå på en smell. En vanlig feil kan være å stå og pante la oss si femti flasker og trykke for hver flaske. Det kan det bli en hel del piping av.

Siden det er lett å bli forvirret har panteautomatene en egen brukerstøttetelefon med nummer 815 52 222. Slik er det å ta seg frem i Norge. Vi trenger brukerstøttetelefoner til det meste. Det er fint for da slipper du å lese bruksanvisningen.

Plutselig en dag skjer det noe alvorlig. Kanskje har du akkurat lært deg alle panteautomatenes teknologiske og moralske utfordringer. Kanskje står du der og tror at dette kan jeg. Da skjer det. Det kommer helt nye automater med ny teknologi og en helt ny beskjed: "Du har fingre i lesesonen".

Jeg aner ikke hva dette med "fingre i lesesonen" betyr. Men det høres slett ikke bra ut. Det kan være all grunn til bekymring. Kanskje er jeg blitt for gammel til å skjønne meg på nye ting. Som stemmen i heisen pleier å si, uten å tvile: "Du er på vei ned."

 
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.