*Nettavisen* Nyheter.

Å bli kjendis i en fei

Klikk på bildet for å forstørre.

 

Hun tar nærbilder av kvisene sine. Hver dag. Også tar hun masse bilder av seg selv på do eller med mat i munnen, eller av skjegget under armene, eller av hamburgeren som hun spiser til kveldsmat, eller av sminken som renner i dusjen og får henne til å se ut som et voldtektsoffer. Dette får hundre tusen til å lese bloggen hennes og til følge henne så ivrig som mulig på Twitter.

Bloggen sisteplass.no drives humoristisk av Sarah som er 19 år og fra Søgne. Bare noen dager etter at bloggen kom på lufta er jenta blitt kjempekjendis. Hun blir øyeblikkelig invitert til å delta i frokost TV og bader i all den oppmerksomhet som ønskes kan. Jeg er helt sikker på at Fredrik Skavlan og Dorthe Skappel i denne stund sitter og lurer på om hun skal bli et innslag i deres show denne helgen.

Suksessen har sammenheng med at Sarah kommer fra Norge. Det er et så lite land som mulig. Derfor har de fleste, som er i aldersgruppen, full oversikt over hva folk driver med, hva de tjener og hvordan de kler seg og hvor de har kjøpt klærne og hva som er planen for helgen. Hvis nå alle sammen gjør rosa trutmunn på likt og tar bilde av det og legger det på bloggen sin, vil markedet for sisteplass.no vokse og bare bli større og større, og selv om de ikke tar bildet på likt så føles det som om de gjør det og da blir resultatet det samme.

Newtons tredje lov sier at når det virker en kraft et legeme, virker det en like stor og motsatt rettet kraft fra legemet. En annen variant er at først kommer tesen også kommer antitesen (det motsatte) som en reaksjon og til slutt kan de finne på å slå seg sammen og blir til syntesen. Sarah og sisteplass.no har med andre ord skjønt det samme som Newton, Hegel og Marx, og flere andre av de største tenkerne i verdenshistorien.

Jeg liker motkrefter. Hvis noen, for eksempel i et parti finner på at de vil dra for harde livet i en retning, så skal jeg love deg at ganske mange andre får lyst til å dra i stikk motsatt retning. Når alle syns at for eksempel NATO er genialt så blir SV funnet opp. SV kjemper så i mange år mot NATO, men så plutselig en dag danner de regjering og går sammen med NATO til krig i Libya eller i Afghanistan. Syntese, heter det.

Motkraft - vi kan kalle henne det - er et stjerneskudd. Datter Frida (13) viste meg henne til frokost denne uken. Hun gjorde det med mobilen sin. Se pappa, hun tar bilder av seg selv på do og blir hyllet for det. Det er kult, sa Frida.

Noe av det sterkeste som fins er kommersialisering av motkraft. Mange vil nå få lyst til å kaste seg over Sarah og prøve ut hvordan de kan tjene penger på fenomenet. Dette er vår tid. Vår kultur. Vår fremtid.

Blir du med på reisen? Husk å ta bilder av det. Nærbilder.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.