*Nettavisen* Nyheter.

Å ligge med 3000 damer

Klikk på bildet for å forstørre.

 


- Har du lest "Lasso rundt fru Luna". Hilde tørket svetten og kikket skrått bort på meg gjennom en blond gardin av hår. Vi sto i kanten av sommeren og livet. Vi var 18 år og i ferd med å rydde et jorde ute i Asker.


Hilde og jeg var med i Natur og Ungdom. Jeg kan huske at hun hadde fregner på nesen, nysgjerrighet og en rekke andre verdifulle egenskaper. Hilde skulle bli en stor billedkunstner. Selv satt jeg oppe om natten og skrev dikt som ledet til lite annet enn kjærlighetssorg.-Har du lest "Lasso rundt fru Luna". Sjelden har en enkel setning fått større betydning. Jeg gikk rett hjem og leste boken, nesten uten pause. Det er beretningen om en ung nordmanns vandring over jorden; en sang om hans tvil og hans tro, om hans usikkerhet og hans famlende lengsel, om bylten av skjensel og drømmen om ry, som det heter i forordet.Dette er starten på historien om Ask Burlefot som blant annet ser tilbake på sitt år som ung handelsskolebestyrer i en småby i Nord-Norge. Det gjorde ikke interessen noe mindre at denne byen var Vardø som jeg kommer fra. Det meste av boken er fantastisk godt fortalt i et språk og med en innlevelse som få i Norge har klart siden.Problemet var bare at forfatteren, Agnar Mykle, ikke diktet, han bare fortalte poetisk og levende om folk og hendelser som faktisk hadde skjedd, lenge før Knausgård hadde funnet på å gjøre noe lignende. Mykle ble dessuten stilt for retten for å ha skrevet pornografi og en av bøkene ble forbudt. Slik ble mannen verdensberømt.Dette i kombinasjon med de mange erotiske skildringene bidro til at flere tusen kvinner oppsøkt Mykle. Han påsto selv å ha ligget med tre tusen damer, eller alle som ville, som han sa. Bare en gang sa han nei, og det var fordi kvinnen var så veldig forkjølet.Etter 1967 trakk Mykle seg vekk fra all offentlighet og skrev 100.000 sider i et selvpålagt isolat i en leilighet i Asker frem til sin død i 1994. Dette bidro til at få norske forfattere er blitt mer myteomspunnet og omskrevet enn ham. Hvordan kunne et slikt geni gå tapt? Lå det nobelprismaterale gjemt i en skuff ute i Asker? En uendelig rekke teorier har levd og vokst i årene som har gått.Stormannsgalskap og fantast er bare to utrykk som brukes om Mykle. Man kan ha kompliserte forklaringer. Man kan også si det enkelt: Mykle var en gærning, men en gærning som kunne skrive. Og det kan gjøre en himmel av forskjell i vår verden.Det ligger mange gullkorn gjemt i det villniss av historier på de tusener av ark som Mykle etterlot seg. Å finne en sammenheng er umulig, selv om flere har prøvd. Det siste forsøket har Mykles sønn, Arne, nettopp redigert og samlet i boken «

Prinsessen på bordet! En rapsodi

».Et eksempel herfra: Mykle sammenligner seg selv med tegneseriefiguren Dennis som sitter på et kaotisk rom når moren står i døren med en støvsuger og sier:


- Hva er alt dette rotet?


- Det er livet mitt det.#Mykle #sex #litteratur #gullkorn

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag