*Nettavisen* Nyheter.

Breivik sprenger Nationaltheatret

Det er som om en bombe har sprengt Nationaltheatret. I et inferno av brutale drønn og røyk blir scenen til et katastrofeområde. Blodige og døde mennesker ligger slengt. Ut av røyken kommer terroristen Peer Gynt og får en tysk nazihjelm på hodet.

Vi er midt i andre akt. Jeg er helt uforberedt på at terroristen Anders Behring Breivik skal få delta i dette teaterstykket gjennom sine handlinger. Bomben i regjeringskvartalet "gjenskapes" på scenen, mens Eindride Eidsvold fremstiller den hensynsløse Peer Gynt. Etter smellet sitter Amina Sewali i rollen som Solveig. Hun sitter med gitar i ruinene og synger "Mitt lille land", sangen som er et sterkt symbol etter terroren i 22. juli 2011.

Peer Gynt er Norges mest berømte teaterstykke gjennom over 150 år. Men det er ikke til å bli klok på. Første gang jeg skulle forsøke å forstå Peer Gynt var i en særoppgave i niende klasse. Siden har jeg hatt stykket som eksamen på Universitetet. Det er spekket med tvetydigheter og mange ting som jeg fortsatt ikke skjønner helt. Ekstra vanskelig blir det når denne oppsetningen er eksperimentell og full av satire og harselas med kjendiser.

Hvis du går til leksikon finner du for eksempel denne beskrivelsen: "Hovedpersonen, storløgneren Peer Gynt, har vært med på å forme bildet av tradisjonell norsk kultur og nordmenns oppfatning av seg selv og det typisk norske, enten det er sneversyn eller utferdstrang".

Mysteriet Peer og jakten på hva som er hans sjel er med andre ord også en jakt på hva det vil si å være nordmann. Når han underholder, drømmer og bygger luftslott. Når han er fintfølende og omsorgsfull og trøster sin døende mor. Når han er egoistisk, kynisk, selvopptatt, og en hensynsløs, grådig lykkejeger. Når han på toppen av det hele blir terrorist. For meg blir det da personlig og smertefullt.

Etter rettsoppgjøret var det mange som ønsket at Breivik ble stuet vekk og glemt. Derfor er det ubehagelig å se denne versjonen av Peer Gynt.

Jeg tror ikke Norge har kommet særlig langt i å lukke sårene etter 22. juli. Jeg tror ikke det er mange som ønsker at det skal lages nye teaterstykker, filmer, bøker og underholdning om Breivik. Jeg tror ikke at det er veldig mange standup komikere som tør å slå vitser om det som skjedde. Men jeg frykter at det ikke er langt unna.

Peer Gynt som terrorist (Foto: Nationaltheatret)

Klikk på bildet for å forstørre.

 


#Terror #PeerGyntNettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.