Det startet med at jeg falt ned i en brønn

Klikk på bildet for å forstørre.

 Jeg var i fjor på et rakfisklag hos en av Lions-klubbene i Bærum. Her fikk jeg servert en sterk historie fra virkeligheten som er helt sann.


Ved siden av meg sitter tilfeldigvis en 93 år gammel mann. Stemningen er den aller beste. Vi skåler i øl og akevitt. Jeg er en nysgjerrig fyr og noe av det første jeg sier er at du som har nådd opp i en imponerende alder er vel fornøyd med livet?- Jeg har vært forfulgt av uhell, sier 93-åringen.-Hva mener du?

- Det startet med at broren min og jeg skulle renne på ski på gården hjemme i Saltdal i Nordland. Jeg var fem år gammel. Jeg hoppet på ski og landet slik at jeg falt nesten fire meter ned i en brønn. Jeg slo meg noe aldeles forferdelig. Broren min løp opp til far som kom og satte en stige ned i brønnen. Han fikk hentet meg opp. Jeg ble liggende hardt skadet i mange uker. Det var triste greier.- Det skjønner jeg, men du kom vel til hektene igjen?

- Ja, men like etterpå, jeg var seks år, så var broren min og jeg ute i skogen og plukket blåbær. Der snublet jeg og falt på hue midt oppe i en diger maurtue. Det var maur overalt. De bet meg overalt på kroppen. Jeg ble helt lammet av skrekk og klarte ikke å røre meg. Det var bror min som fikk reddet meg ut av det.- Skjedde det noe mer?

- Ja, under kampene om Narvik i 1940 så skulle jeg hoppe ned fra en liten knaus med en granatkaster på ryggen. Det var ganske høyt ned og jeg feilberegnet høyden. Dessuten så det ut som om jeg ville lande i dyp myk snø. Men det var bare litt løs snø på toppen og hard is under. Jeg landet helt feil og fikk en skade på venstre side av ryggen. To av ryggvirvlene ble klemt sammen. Jeg fikk store ryggsmerter i 19 år.- Hva skjedde videre?

- Jo i 1959 var jeg FN-medarbeider i Iran. Vi kjørte i bil langs en rett strekning. Veien gikk rett frem, nesten en hel dag. Til slutt svingte veien mot venstre. Akkurat der i svingen hadde noen sølt med olje. Det hadde dessuten regnet så det var glatt i svingen. Bilen veltet over på siden og trillet voldsomt rundt, flere ganger. Jeg ble kastet hit og dit. Jeg fikk et hardt slag på høyre siden av ryggen. Da jeg våknet opp på sykehuset var to ryggvirvler presset sammen på høyre siden. Det ble en slags ballanse i ryggen. Smertene forsvant.-Og resten av livet?

-De neste 50 årene gikk ganske greit!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.