Ensomheten går i butikken

 Klokken er ti på ni, fredag kveld. De fleste andre i Norge sitter hjemme foran TV-en og koser seg. Jeg går rundt i en Rema 1000 butikk som er nesten tom for mennesker. Da skjer det noe veldig uvanlig.


Det er god plass og svært stille i butikken. Jeg legger først ikke merke til damen, enda hun er like bak meg når jeg går gjennom grøntavdelingen. Her plukker jeg opp avocado, mango, rødløk og chilli som jeg skal lage en forrett av. Jeg går i mine egne tanker. Planlegger et hyggelig middagsselskap dagen etter. Lammestek og god vin. Vi blir 8 til bords. 8 gode venner. 8 ganger glede.Damen er like bak meg nå. Hun er på min alder, over 50 år, med et stort rundt ansikt, litt for mange kilo, bustete hår, knallrød leppestift og en forsiktig parfyme. Jeg åpner en av glassdørene for å plukke ut pålegg. Da bøyer hun seg enda nærmere og sier:-Jeg vil anbefale deg den kaviaren der til syv kroner. Den er mye bedre enn de tubene som er tre, fire ganger så dyre. Har du prøvd kaviar sammen med spekeskinke?- Nei, det har jeg aldri prøvd, men jeg liker den billige kaviaren. Den er bra, sier jeg.


- Hvorfor tar du den spekeskinken der, spør damen.


- Jeg liker den godt. Norsk skinke er like god som serrano.


- Du syns ikke at den norske er for salt?


- Nei.Jeg prøver å gå min vei. Damen følger etter. Ved hyllene med brød, gjør jeg mine til å ta et grovt brød av vanlig størrelse.


-Nei, ikke ta det, ta heller dette som er bakt i Vollen. Det er verdens beste brød, sier damen og holder frem bakverket. Det er et lite brød, nærmest halvparten så stort som det jeg ville valgt. Det er et slikt brød som du ville kjøpt om du bor alene.


-Verdens beste? Jeg smiler.


- Ja.


- Da må jeg vel ta det. Jeg plukker med det lille brødet. Damen smiler.


Nå går jeg litt fortere. Jeg henter knekkebrød og kjeks. Skal lage kanapeer. Ørretrogn på kjeks med creme fraiche, dill og rødløk. Der er damen igjen, men før hun rekker å anbefale kjeks er jeg borte ved eggene og melken. Jeg runder en pall med mineralvann.- Skal du ikke ha mineralvann?


- Nei, jeg tror vi klarer oss med vanlig vann. Det fungerer bra det, sier jeg


- Det er jo ikke maten man blir tykk av.


- Nei, sier jeg.


- Man blir tykk av å ikke kunne bevege seg noe særlig.


- Ja, det skjønner jeg.


- Hva skal du nå?


- Jeg skal hjem, sier jeg


- Ha det.


- Ja, ha det.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.