Er du klar over at mannen din ligger i oppkjørselen?

Vi skal til et ellers ganske fredelig boligområde i Oslo. Folk bor i rekkehus og har ganske god sikt inn til hverandres sorger og gleder. Kari og Ola vet det ikke selv ennå, men de skal straks sette en slags rekord.

 

Før vi bryter løs på dagens historie vil jeg ta opp en ting. Jeg har fått litt kritikk. Folk sier at jeg i mine petiter overdriver så fælt. Jeg vil derfor understreke at det gjør jeg slett ikke og at det dessuten er ganske pent vær i dagens petit. Det er rett og slett sommer, skyfri himmel og absolutt ingen grunn til panikk. Bare så det er sagt.For å forstå alvoret i denne historien må man likevel vite at Ola er over hundre kilo og nesten to meter lang.Man bør også vite at prolaps er noe som kan ramme som lyn fra klar himmel og slenge deg i bakken slik at du absolutt ikke kan reise deg ved egen hjelp. Hvis man går til leksikon vil man oppdage at for eksempel skiveprolaps, (prolapsus disci) betyr at brusk mellom virvelskivene i ryggraden har falt ut av sin normale stilling slik at det kan bli trykk på en nerverot og/eller ryggmargen. Man kan også rammes av livmorsprolaps og endetarmsprolaps og en rekke andre former, men det syns jeg ikke at er nødvendig å gå mere inn på her.

Du kan eventuelt lese litt om dette selv.At prolaps er fryktelig vondt skjønner jo alle. Det gjør Kari også når hennes mann, Ola blir rammet av prolaps. Det skjer midt i oppkjørselen til huset. Ola blir liggende og skriker høyt ved den minste berøring. Nå er det jo ikke godt å vite hva man nå burde gjøre. Å løfte på den store kroppen kommer i alle fall ikke på tale. Kari ringer til fastlegen:- Hva skal jeg gjøre?


- Gi ham smertestillende og vent på hjelp.Kari går inn og henter noen piller og et glass vann som Ola svelger. Deretter legger hun et pledd over mannen så han ikke skal ligge der i midt i veien og fryse.Nå er det slik at Kari, som de fleste andre kvinner, har ganske mye å gjøre. Det er husarbeid. Det er matlaging, ungepass og andre plikter. Kari har rett og slett ikke tid til å holde Ola med selskap, men går inn for å lage middag. Etter en times tid ringer telefonen. Det er en av naboene som er på tråden og sier:- Er du klar over at mannen din ligger der ute i oppkjørselen?Kari kan bekrefte at hun er klar over at mannen ligger der ute.Ola ligger på sin side og venter på at noe skal skje. Mens han ligger slik kommer nabogutten forbi. Ola kjenner gutten godt og har mange ganger kommet med moralske oppfordringer om at ungdommen må holde seg i form. Guttungen står og ser på Ola, som åpenbart ligger og slapper av under et pledd, og sier:- Så, du syns ikke lenger at det er viktig å holde seg i aktivitet?

(For øvrig: Etter to timer ble Ola litt bedre slik at man klarte å få ham i hus, men det er annen historie).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.