Gå til sidens hovedinnhold

Hevnen er søt, men ikke alltid

HEVN kan på ingen måte undervurderes som en ganske utbredt og til tider svært underholdene fritidssyssel i Norge.

Av åpenbare grunner, som man føler seg tvunget til å komme tilbake til, er det svært nødvendig å anonymisere min kollega. La oss kalle ham R, siden det har lite med sannheten å gjøre. Mannen er født og noe kortvokst på et dertil egnet sted i distrikts-Norge. Dette kunne vært de fleste steder i landet, og er derfor preget av dårlige veier, store skogsområder og en utbredt negativ holdning til rovdyr.

Før vi går videre i denne historien vil jeg helt for egen regning måtte innrømme at grunnlaget for hevn er ganske jevnt fordelt ut over barndommen. Det er for eksempel slik at hvis man på en lørdags kveld har fått en liter cola på deling med en direkte kravstor og kranglete lillesøster (Kari), og man rett og slett ikke føler for å dele, så er det bare å helle noen dråper melk i colaen. Brusflasken vil dermed brått se ut som meget skittent brakkvann og man får med en gang en deilig liter brus helt for seg selv.

Jeg klarer for øvrig ikke å la være å fortelle om en banksjef på Nord-Vestlandet som en skjebnesvanger sommerdag kom i skade for å si blankt nei til å låne penger til en kar. Mannen ble da såpass sur at han gikk rett ned å leide seg en bankboks, som han fylte opp med en pose sild før han dro på en ganske lang ferie.

Her er det nærliggende å sitere Shakespeare "Something is rotten in the state of Denmark", selv om det blir litt geografisk misvisende. Videre må man fortelle at det ble en svært varm sommer. Lukt er dessuten noe vondt som liksom kommer snikende gjennom aircondition-anlegget og fyller hele bygget uten at man helt vet hvor angrepet stammer fra. Når man endelig har funnet ut at lukten kommer fra hvelvet i kjelleren så er det likevel en hel haug med bankbokser som må åpnes før man finner den riktige. Slik må politiet kobles inn og det ene med det andre, og da blir jo det hele veldig straffbart. Det kan derfor tenkes at akkurat denne hevn-varianten ikke fungerer så bra når man får tenkt seg om.

"Om noen slår deg på høyre kinn, så vend det andre til" (Matteus 5,38-39). Denne løsningen har de fleste av oss blitt anbefalt, men man har liksom til gode å se rådet praktisert. Mer vanlig er det vel å la seg inspirere av Uma Thurman i "Kill Bill" eller Noomi Rapace som Lisbeth Salander. De gjør hevn til en slags motorvei av vold, blod, sverd og spikerpistoler.

"Honey, Don't Get Mad, Get Even" (Aerosmith). Når det er sagt, så er det vel på tide å vende tilbake til vår kortvokste venn fra districts-Norge som vi har valgt å kalle R. Mannen har blitt urimelig ertet av sine søsken og en far som opp gjennom årene har funnet på den ene varianten av "practical jokes" etter den andre uten at man liksom har fått hevnet seg på en grundig nok måte. Men denne uken kom man på en plan som kan bli et slags gjennombrudd.

Nå har det seg slik at akkurat denne familien ikke bare er engstelige for rovdyr, de bor også sånn til at det ikke er helt utenkelig at de vil få skummelt besøk. R har derfor søkt på nettet og funnet et helt fantastisk lydanlegg med tusen meter fjernkontroll som han har tenkt å plassere ute i terrenget ikke langt fra huset. Anlegget er ganske kraftig og laget for jegere som vil lokke til seg bjørn, ulv, gaupe eller noe annet stort og farlig noe. Planen er å gjemme anlegget i et kratt. Når så far kommer ut for å ta seg en morrarøyk er det bare å ta frem fjernkontrollen og varme opp med et veldig realistisk ulvehyl. Blir han ikke vettskremt av det kan man følge opp med litt iherdig brumming av bjørn i romjula.

Man vet i skrivende stund ikke hvordan denne hevnen kommer til å fungere, men lover å komme tilbake med flere detaljer når anlegget er testet ut.

Etterbruken av anlegget kan også være av interesse. De som elsker rovdyr der de selv ikke bor, kunne jo få en interessant opplevelse. Noen velplasserte ulvehyl ved turstiene på Sognsvann burde kunne få fart på overskriftene i VG.

For øvrig er det all grunn til å sitere følgende:

"Men nattskjorter er ikke farlig, Pippi forsikret henne:

- De biter ikke noen unntatt i selvforsvar."

(Astrid Lindgren).

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot