*Nettavisen* Nyheter.

Hvem bør bli den neste kjæresten til Vendela Kirsebom?

Klikk på bildet for å forstørre.

 Når det nu nærmer seg den tid på året at man skal forberede seg til eksamen og skrive norsk stil syns jeg det er helt på sin plass å gi råd og tips om hva du kan skrive om. Jeg har i det følgende funnet fram noen åpenbare temaer og oppgaver som du kan se nærmere på.


Da jeg nylig skulle skrive petiten "

Ikke et ord for krig, men 205 for sprit

" kom jeg over bloggen til en lærer som kaller seg Lektor Salen. Han har satt opp en del kriterier for de som skal skrive stil. Første bud han ser etter er om du er "Kort, rotete og usammenhengende. Grove sjangerbrudd."

Mer her

. (La meg i parentes innrømme at jeg straks følte meg litt truffet av Lektor Salen, men la nå det ligge).Et godt råd er å fokusere på klassikerne. Dette er tema som når som helst kan dukke opp. Her vil jeg særlig trekke frem:"Konfirmasjon - jeg gjør det jo ikke bare for pengene altså".


Mer om saken

"For eller mot hasj på Stortinget."


Mer om saken

.


"Skal ikke russen ha lov til å feire litt eller?"


Mer om saken

"Burde vi ikke snart klare å hive Mulla Krekar ut av landet?"


Mer om saken

.


"Var ikke været egentlig bedre før."


Se tusen år tilbake her

.Det er selvsagt også smart

å prøve å være aktuell og ta opp helt ferske temaer. Problemet med dette er at det jo er så utrolig mye ferskt å velge i. Det kan derfor fort bli snakk om smak og behag. En av de første oppgavene jeg da kommer på er:"Hvem bør bli den neste kjæresten til Vendela Kirsebom? Gjør greie for og drøft."

Mer om saken

.Etter å ha funnet fram til dette temaet fikk jeg litt dårlig samvittighet. Det har å gjøre med at jeg i en petit har skrevet brev til paven og foreslått at

Tone Damli Aaberge bør blir ny helgen

. Jeg føler liksom at Tone Damli Aaberge ikke får den oppmerksomhet som hun fortjener for tiden. Jeg vil derfor foreslå oppgaven:"Er det Tone Damli Aaberge eller leserne det er noe galt med?"

Mer om saken

.Andre gode varianter er:

"Hvor mange operasjoner i ansiktet syns du Sophie Elise Isachsen trenger?"

Mer her

Eller "Hvem er dummest, de som ser på eller de som deltar i Paradis Hotell."

Mer om saken

.Det er dessuten

veldig fort gjort å få en oppgave fra politikkens verden. Også her er det mye å velge i. Den første jeg kommer på er: "Hvem kunne gjort en bedre jobb enn Per Sandberg?"

Mer om saken.

Hvis du synes dette høres slitsomt ut, kan du alltid velge å analyser litt prosa. En mulighet er da å velge verdens korteste novelle. Den er skrevet av Ernest Hemingway, er på seks ord og går sånn:


"For sale: Baby shoes. Never worn."Kjør debatt!

Klikk på bildet for å forstørre.

 
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag