Jan Arne kjente grådigheten stige

Klikk på bildet for å forstørre.

 

Jeg har alltid vært litt mer enn gjennomsnittlig sugen på Sverige. Landet kunne i barndommen by på utrolig fri tilgang på kinaputter, flere TV-kanaler, fantastisk iskrem og bedre vær. Dessuten er nesten alt billigere i Sverige. Man vokser ikke opp i Norge uten å bli alvorlig preget av slikt. Det kan gi seg sterke utslag. Heng med.

Jeg har mange ganger tenkt på hvorfor sydenturister applauderer når flyet lander. Først trodde jeg at de var glade for å ha landet trygt. At det var en form for lettelse. Endelig er vi nede, liksom. Men jeg tror det er noe som stikker mye dypere. For når man kommer helt ned til Syden, så kan man begynne å glede seg over alt som er utrolig mye billigere enn hjemme.Slikt kan skape så sterke følelser i en nordmann at han begynner å klappe i hendene bare ved tanken.

Hvis du ikke har anledning til å dra til Syden er Sverige det korteste du kan dra og føle at du er i et slags utland. Vel, egentlig kan du vel bare ta deg en bytur i Oslo og bestille noe å spise eller drikke så vil du straks få en følelse av å være i Sverige, men det teller vel strengt tatt ikke som ferie. En annen mer hverdagslig variant er å dra like over grensen til Nordby som er en blanding av kjøpesenter, dype lengsler og parkeringsplass.

Nylig sto jeg og diskuterte med Jan Arne om hvorfor millioner av nordmenn er innom Nordby hvert år. Jan Arne og jeg har nylig blitt kjent. Jeg er oppriktig og ganske ærlig og sier litt om hva jeg føler når jeg er på svenskehandel. At jeg får lyst til å handle mye mer en hva jeg har godt av. Slike ting.

Det er da Jan Arne avslører et salgstriks han har oppdaget på det svenske Systembolaget i Strømstad. Det har seg slik at mannen har en favorittvin som kommer fra Amerika. Nå har han gått rundt i polutsalget en stund og lett, og endelig funnet riktig hylle. Det viser seg at det bare er seks flasker igjen av favorittvinen. ? Hvor mange skal jeg kjøpe, tenker Jan Arne. Han vet det ikke selv ennå, men det er tilløp til grådighet i kroppen. Det er det.

Jan Arne står slik og klør seg i skjegget. Han har nemlig det. Skjegg. Mens han står slik og lurer kommer det plutselig en dame og stiller seg opp i nærheten og leser høyt fra vinanmeldelser. Det første hun leser om, en vin som får mye skryt, er den amerikanske som Jan Arne har så lyst på.

Nå er det ikke lenger noen tvil i mannens sjel. Jan Arne bare må kaste seg frem. Han blir brått redd for at noen andre skal ha hørt hva damen har sagt og så få lyst på de samme seks flaskene. Noen kan jo finne på å snappe dem rett foran nesen på Jan Arne. Han tar derfor alle seks flaskene. Det var kanskje litt mange, men det får gå, tenker han.

Litt senere, etter at Jan Arne har betalt, ser han den samme damen en gang til. Nå står hun ved siden av en annen mann og en helt annen reol med vin. Hun leser nå også. Vinanmeldelser. Høyt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.