Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Baard Fiksdal

Krenkende bruk av ordet hvit

-Vil "hvit jul" si at dere nordmenn ønsker å være for dere selv i julen, spør en norsk-pakistansk kvinne. Hun har høy utdannelse og har levd lenge i Norge. Likevel misforsto hun ordene.
Lett krenket av hvit jul? Eller?
Lett krenket av hvit jul? Eller? Foto: Baard Fiksdal

Norge satte nylig personlig rekord i å snakke om hvit jul. Årsaken var at frem mot julen 2018 var landet herjet av krenkelser. Det er jo blitt utrolig vanlig å bli krenket i Norge. Det kan være hva som helst som folk blir krenket av. Det kan for eksempel være været. Eller rettere sagt at NRK hele tiden drev og maste om hvor fint det er med hvit jul. NRK gjorde dette fullstendig hensynsløst, helt uten omtanke for hvordan det må føles for de stakkars vestlendingene som sjelden får oppleve noe annet enn pissregn og drittvær. Dag ut og dag inn må de tåle dette, mens vi på Østlandet og andre steder koser oss med fin vinter. Det er ikke til å holde ut. Barna på Vestlandet blir diskriminerte av NRKs snakk om hvit jul, mente professor Anne Kalvig i Stavanger.

Dette satt vi og snakket om i et middagsselskap på lørdag. Jeg begynte straks å tenke på hvor mange rare meninger som finnes i verden. Dette kan jo bli en fast metode hos NRK og andre riksmedier: Let hver dag i lokalaviser, finn rare meninger og haus dem opp som nasjonale nyheter, og kjør på i sosiale medier. Det blir garantert mye superbra krenkelser og oppstyr av dette.

Etter at vi hadde sittet sammen en stund i denne middagen på lørdag så fortalte en venn av meg om en kollega som trodde at hvit jul betyr at vi nordmenn ikke ønsker å være sammen med andre hudfarger enn hvit i julen. Den pakistanske damen ble veldig rød i toppen da hun oppdaget misforståelsen. Det kan jeg skjønne. Vi lo jo litt av den misforståelsen. Tenk å ha bodd så lenge i Norge og ikke ha fått med seg hva hvit jul betyr. Dette sa vi til hverandre. Og ristet på hodet.

Dette med den pakistanske damen som hadde misforstått ble til en god historie. Min kone tok denne historien med seg på jobben og begynte å fortelle den til en kollega som er en blendahvit nordmann. Denne kollegaen avbrøt henne og spurte:

- Hva mener du med at de ønsker seg hvit jul? Betyr det at de vil være tørrlagt i jula eller?

Til dette er det bare en ting å si: - Vi har alle vårt. Å stri med.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).