*Nettavisen* Nyheter.

Kvinner som elsker terroristen

Klikk på bildet for å forstørre.

 

Anders Behring Breivik får mer enn 800 brev i året, de fleste fra kvinner.De broderer, brennmerker seg og lager fansider på nett. Det strømmer inn med kjærlighetsbrev, forteller Morgenbladet som i dag har

hovedoppslag

om fenomenet.Jeg blir kvalm av dette.

Disse 800 brevene luller trolig Breivik inn i en falsk følelse av å bety noe.Jeg var i noen år besøksvenn på Ila fengsel og forvaringsanstalt i regi av Røde Kors. Rundt om i landet finnes det flere tusen frivillige besøksvenner som besøker mennesker både i private hjem og på institusjoner. Jeg meldte meg som besøksvenn etter at jeg som journalist hadde skrevet en serie artikler om folk som satt i fengsler. Jeg møtte noen skjebner og fikk lyst til å hjelpe.For å bli besøksvenn måtte jeg gjennom noen kontrollerende intervjuer. Slik lærte jeg at det er noen, særlig kvinner, som blir besøksvenn med helt feil motiver. Noen av dem søker kjærlighet. På den tiden jeg var besøksvenn på Ila (på 80-tallet) var det en kvinnelig besøksvenn som ble drept, mens hun var på kinotur med en av de innsatte.Selv fikk jeg tildelt en ung gutt som hadde drept flere mennesker. Han var en stor og kraftig kar som jeg ikke hadde noen vansker med å forstå kunne fremstå som meget skremmende. Men overfor meg var gutten alltid hyggelig. Lavmælt. Høflig. Noen ganger hadde han bakt kake som vi spiste sammen.-Du bør sette besøksvenn-skiltet ditt i vinduet på bilen din, sa han til meg?


-Hvorfor det, sa jeg.


-Da blir ikke bilen din stjålet, sa han.Vi snakket en gang om kvinnelige besøksvenner.


- Det er sjelden farlig å være kvinnelig besøksvenn. Men om det er farlig eller ei, det kommer som regel an på kvinnene selv, sa han.Jeg leser Morgenbladet som en reise gjennom et sykt landskap og tenker hvor vanskelig det er å beskytte mennesker mot seg selv. Noen av disse kvinnene har trolig som motiv å frelse Breivik, at de kan endre forbryteren med sin omsorg og kjærlighet. En annen mulighet er at kvinnene ønsker å bli en del av den oppmerksomhet og berømmelsen som omgir terroristen. De fins noen enda eklere motiver også, men de lar jeg ligge. Jo, mer jeg tenker gjennom dette jo kvalmere blir jeg.Hvorfor føler ikke disse kvinnene avsky? Det er ikke til å fatte.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.