Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Baard Fiksdal

Lykkelig av dumpet mat

Det er mye snakk om kvalitet i Norge, men det som virkelig gjør folk lykkelige er når prisen dumpes til det halve. Det skjer hver dag, men ofte lørdag morgen. Jeg står tidlig opp for å gå på jakt og fange byttet før noen andre gjør det.
Dagens fangst, syv varer. Sparte 108,47 kroner og fant opplevelser jeg ikke ante eksisterte. Foto: Baard Fiksdal.
Dagens fangst, syv varer. Sparte 108,47 kroner og fant opplevelser jeg ikke ante eksisterte. Foto: Baard Fiksdal.

Det er litt som å dra på sopptur i skogen eller hive ut en blank krok på fisketur på havet. Du vet ikke hva du får. Men spenningen er der. Hva venter innerst i kroken på Kiwi? I den delen av kjøledisken hvor betjeningen har samlet alt som skal vekk i en fei fordi utløpsdatoen er i dag eller i morgen. Sist lørdag fant jeg okse, indrefilet til halv pris. I dag er det brett på brett med Sushi Miks (10 biter) og Sushi Ura (5 biter). Jeg er en lykkejeger. Jeg tar det jeg får. Og smiler fett.

Sosialantropologer har forsket på hvorfor vi går i butikken. Vi er forsørgere som er ute for å skaffe mat til familien. Men vi tar også ansvar for helse, sunnhet og kanskje en bedre verden, med mindre plast, palmeolje og gode verdier. Men det viktigste for mange er likevel dette: Å være en sanker. Det er vi som leter etter opplevelser og det uventede.

Nå står jeg på Kiwi. Det er nesten ingen andre i butikken. Det er lørdag morgen. Jeg står med et beger i hånden som jeg ikke skjønner hva er. Det er Kvarg Uten, med lime og ingefær, 150 gram, kroner 6,45 i avslag. Går ut på dato i morgen. Men hva faen er Kvarg? Er det godt? Jeg aner ikke. Likevel kjøper jeg Kvarg. Jeg er på jakt. Da må man være åpen for hva som helst.

Ja, jeg vet at det er folk som farter rundt om natten og leter i søppel-containere ved butikkene. De finner for eksempel seks tomater, plukker vekk de to som er litt bløte og tar med resten hjem. Dette er en slags ekstremsport. Noen liker å sykle Oslo-Trondheim. Vi andre liker å tråkke rolig frem og tilbake til jobben. Hver sin lyst.

Jeg kjenner en kar i Bærum som har to griser i et skur i hagen. De fores opp med mat som er gått ut på dato, og som han får gratis i butikken. Min kompis har ikke handlet mat på det han kan huske. For mannen sortere ut og gir bare grisene det han ikke har lyst på selv. Og når det nærmer seg jul blir grisene slaktet. Han tar prøver av kjøttet og får testet at det ikke inneholder trikiner eller noe annet farlig.

Hver sin lyst. Grise-oppdrett er litt mye, spør du meg. Jeg kjører videre. Til neste butikk. Det er bare et par minutter mellom butikkene. Det er utrolig mange av dem. Jeg drar til Coop Extra som setter røde klistremerker på varene. Merkene roper 40% P.G.A Dato. Jeg plukker opp et beger med Thai-salat og dressing, kroner 10,36 i avslag. For noen sekunder siden ante jeg ikke at Thai-salat eksistere. Nå har jeg lyst å prøve. Jeg tar også med meg en boks med bygg- og linsesalat, som er en like uprøvd øvelse. Dessuten kjøper jeg chilikrepssalat, 180 gram, priskutt 17,95 som jeg planlegger å legge på en moden avocado med sitron og ha som forrett. Til hovedrett finner jeg fersk torskeloins, også den med 40 prosent priskutt. Torsken skal jeg panere og servere med sandefjordsmør og jeg planlegger ovnsbakte potetskiver og rotgrønnsaker. Det kan bli et godt liv dette. For oss lykkejegere.

Dagens fangst ble syv ulike varer, med et samlet avslag på 108,47 kroner. Hundre kroner her. Og hundre kroner der. Det blir det penger av. Men viktigere enn penga er gleden av å finne. Nå skal jeg lage middag. God helg.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).