RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Baard Fiksdal

Ny rekord: 286 gram

Livet som solbær-junkie krever sin mann. Hånlatter. Spott og spe. Fra den nærmeste familie. Og fra folk man ventet bedre av. Det er dessuten trost som stjeler. Brennende sol. I måned etter måned. År etter år. Motgang fra alle kanter. Men i dag har jeg endelig høstet. Det ble ny rekord: 286 gram.
Foto: Baard Fiksdal
Foto: Baard Fiksdal

Mitt liv som stolt solbærdyrker startet med noen avleggere som jeg fikk lov til å plukke fra Ingeborg som bor på den andre siden av hagegjerdet. Riktig nok plukket jeg avleggere fra rispsbuksen, og det var jo en dårlig start. Jeg innrømmer det. Men bare etter noen dager fikk jeg en snikende mistanke og da gikk jeg ned og så en gang til på Ingeborgs busker, og da ble jo feilen oppdaget. No harm done.

Med nye avleggere og potter kjøpt på Biltema for bare noen hundre kroner gikk jeg på med stor optimisme. Jeg hadde 16 avleggere. En av dem overlevde. For den sommeren ble det så mye regn at det var daglige oppslag på Dagsrevyen over alle avlingsskadene på Østlandet og andre steder. Og slik fortsatte det. Årene gikk. Etter flom kom tørke, som nå, den verste på 70 år. Kloden koker.

Datter Frida (19) blir lett flau over sin far. Men jeg er utrolig hensynsfull. Når hun ikke ser det går jeg ut om kvelden med to 10-liters bøtter i nabolaget. I skumringen sanker jeg brennesler. Jeg fyller bøttene med vann og lar det hele stå noen uker til neslene blir til grøt og bøttene er fulle av en suppe som er fin gjødsel. Jeg har lært trikset av et program på NRK som het ”Ut i min hage”. Jeg heller denne gjødselen på solbærbuskene. Om det hjelper vet jeg ikke. For å være ærlig så har det nå begynte å vokse mye brennesler i roten av solbæra. Det sa de ingen ting om i Ut i min hage. Der kan du se. Man kan ikke stole på noen.