*Nettavisen* Nyheter.

Reklame som dreper

Jeg kjenner en mann som driver en reiselivsbedrift i Nord-Norge. Han ville gjerne sette opp et skilt langs riksveien slik at turistene kunne finne frem. Til bedriften. Som han lever av.

Men alt det mannen søkte og alt det han klagde, så fikk han ikke lov. Veimyndighetene mente at det var veldig trafikkfarlig å sette opp et lite skilt.

Men denne mannen er en luring. Han fant ut hvor mange meter fra riksveien man har lov til å sette opp et skilt, hvis man bare gjør det på egen tomt. Og så kjøpte han en liten tomteflekk som lå noen meter utenfor grensa. Han fikk tomta veldig billig. Og så satte han opp skiltet.

Skiltet ga god effekt. Det kom opptil flere turister. Og det var jo fint. Noe skal man jo ha å leve av i Norge.

Men plutselig kom myndighetene på besøk. Riktignok var ikke skiltet trafikkfarlig. Det innrømmet de med en gang. Men det var likevel forbudt. For skiltet forsøplet naturen. Slike skilt er forurensing. Så det måtte vekk.

Denne historien forteller jeg til min kollega Tore som spiller golf. Han forteller da om Krokhol golfbane som ligger litt før man kommer til Ytre Enebakk. Klubben har kjempet en lang og seig kamp for å få lov til å sette opp et lite skilt som det står Krokhol golfbane på. Vi rister litt på hodet av dette.

Og mens jeg står slik og rister. På hodet. Så kommer jeg til å tenke på en samtale jeg en gang hadde med ordføreren i Lærdal. Dette har å gjøre med at de har en fantastisk turistattraksjon i Lærdal, nemlig Villakssenteret, som mange kjører rett forbi. Se petiten "Å tenke stort".

- Når man kommer kjørende til Lærdal og ut av den siste tunnelen, hadde det ikke da vært veldig lurt og sette opp et stort reklameskilt for Villakssenteret, sa jeg.
- Du har åpenbart aldri snakket med Statens Vegvesen, du, sa ordføreren.

Klikk på bildet for å forstørre.

 

Tore og jeg diskuterer om det er en god ting dette at Norge er så nazi når det gjelder skilt. Da kommer Tore på en ting. Han setter seg ved PCen og begynner å kjøre gatelangs ved hjelp av Street View på Google Maps. Da renner det straks inn flere eksempler på rare skilt som folk har satt opp. Slik oppdager vi at hvis bare reklamen er montert på hjul så er det plutselig helt OK. Tore viser frem et såkalt skrekkeksempel. Det er noen avdankede landbruksredskaper som er blitt omdannet til reklamestativ. Og det er lov. For det er hjul på.Når jeg nå tenker etter så kommer jeg på at jeg i årevis har kjørt forbi en campingvogn som er en eneste stor reklame for LAKRISGUTTA. Campingvogna står ved siden av motorveien på Høvik. Riktignok med punkterte dekk, men med eget flomlys og greier.

Hallo! Lakris! Dette er jo direkte farlig. Folk kan jo bli tykke. Hvor er politiet?

På vegne av vanvittig mange: Alarm!

Klikk på bildet for å forstørre.

 #farlig #reklame #godteri

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag