Det kommer til å bli født eksepsjonelt mange babyer på Island i mars 2017.

Denne prognosen for fødselstallene på Island kan man basere på forskning på rekordsterk glede og effekt slikt har på mennesker. Et av det beste eksempler er gleden som skyllet over Norge da den andre verdenskrig endelig var over. Aldri har det vært født flere barn i Norge enn i 1946. Fødselskullet dette året var på over 70.000 barn. Etterkrigstidas babyboom finner vi over hele Vest-Europa og USA. Men den var sterkere og varte lenger i Norge enn i mange andre land.

I et par hektiske uker av juni 2016 har over 330.000 islendinger blitt mer stimulert enn de noen gang før har blitt. De aller sterkeste følelser har skyllet gjennom kroppen og en bølge av optimisme og struttende fremtidstro preger alle. I tillegg har det vært en sann overflod av fest, alkohol og en komplett mangel på alt som smaker av begrensninger. Det har ikke vært nei i en islandsk munn. I seierens stund.

Mandag denne uken kommer trolig til å gå over i historien som den dagen da flest islendinger hadde sex med hverandre. Folk som er fra sans og samling av glede gjør slikt. Det er ikke til å unngå. Det er de aller sterkeste urkrefter som er i sving.

I tillegg, står mange tusen islendinger på fotballstadion og klapper i takt og lager et samstemt brøl, et BOOO, som er så koordinert og kraftfullt at det kan skremme vannet av hvem som helst. Hvis du står der og er for eksempel en liten engelsk fotballspiller, så skjønner du momentant at dette er et angrepsrop fra sagaøyas indre, en tøffhet bygget opp av årtusener med det jævligste klima på kloden, vulkanutbrudd, gammelraket hai, svartedaudir i glasset og hottaputtir som generell holdning. Ropet bidrar til suggererende opphisselse som maner et helt folk til kamp. Det er ikke rart om det blir barn av slikt.

Island vil få en ny generasjon som man kan kalle EM-barna. I nærmere hundre år skal de leve og minne alle om det fantastiske som skjedde i Frankrike og den glede og stolthet som for alltid vil bli husket verden over.

Og om det nå fortsatt fins kvinner på Island, som ennå ikke er gravide, så byr det seg en ny mulighet på søndag. Vi ønsker lykke til i kvartfinalen i Paris.